Zuiderziekenhuis

TYPE

Monumentaal

CAPACITEIT

250

LOCATIE

Rotterdam

Vanaf het einde van de 19e eeuw maakte Rotterdam-Zuid een stormachtige groei door. De gemeente Rotterdam gaf daarom in 1929 de opdracht voor de bouw van een nieuw ziekenhuis aan de Groene Hilledijk. Op 1 augustus 1939 werd het Zuiderziekenhuis officieel geopend en had bijna 300 bedden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ziekenhuis in 1941 door bommen beschadigd. Naar aanleiding van branden bij Shell Pernis in 1974 specialiseerde het Zuiderziekenhuis zich in de behandeling van brandwonden. In 1986 werd een apart gebouw voor de behandeling van brandwonden geopend. Op 1 januari 2000 zijn het Zuiderziekenhuis en het Sint Clara Ziekenhuis gefuseerd tot Medisch Centrum Rijnmond-Zuid (MCRZ), dat sinds 1 september 2008 Maasstad Ziekenhuis heet. In 2011 volgde de verhuizing van het ziekenhuis naar de nieuwbouwlocatie en na het complex te redden van e sloophamer is nu ehe plan voor gedeeltelijke herbestemming van de locatie goedgekeurd door de gemeente.

In het Poortgebouw van he complex werden een eetzaal en recreatiezaal voor de verpleegsters ondergebracht. De Rotterdamse schilder Louis van Roode bracht in 1951 een grote wandschildering aan in de verbouwde eetzaal. Samen met Gust Romijn en Piet Rovers behoorde De Roode in de jaren 50 tot de ‘Venstergroep’, bestaande uit jonge Rotterdamse grafici.

Voor alle activiteiten in het complex dient een vergunning te worden aangevraagd. Binnengebouw hoofdcomplex is in slechte staat van onderhoud (mede door lekkages). Poortgebouw daarentegen in goede staat en op korte termijn in te zetten voor activiteiten.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).