Nunspeet

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Nunspeet
Adres: Zwolsewegje 100
Vraagprijs: 1.075.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1773
Ligging: aan rustige weg;beschutte ligging;in centrum;vrij uitzicht
Oppervlakte: 277 m²
Oppervlakte perceel: 2171 m²

De monumentale boerderij ‘Het Winckel’, gebouwd in 1773, is het oudste huis in Nunspeet.
Thans is het in gebruik als woning en is het tevens zeer geschikt voor praktijk of kantoor aan huis of als mantelzorgwoning. Het centrum van Nunspeet bevindt zich op loopafstand waardoor alle voorzieningen en faciliteiten op korte afstand gelegen zijn. Op korte afstand zijn alle voorzieningen te bereiken, waaronder de dorpskern en het NS-station van Nunspeet. De Rijks snelweg A28 bevindt zich eveneens op korte afstand.

Het complex, dat in de periode 2004-2007 is gerestaureerd, is in perfecte staat van onderhoud. Het is een zeldzaamheid dat een monumentale boerderij met behoud van originele details zo comfortabel en fraai gerestaureerd is, waarbij in alle hedendaagse luxe en comfort is voorzien.

De boerderij is voorzien gebleven van bijzondere kenmerken, zoals een trouw- en een rouwdeur, ‘koeienogen’ in de voorgevel en in een authentieke staat terug gebrachte, vrij unieke houten achtergevel.
Na uitvoerig onderzoek door Monumentenzorg is het schilderwerk van de boerderij in zijn oorspronkelijke kleurstelling terug gebracht.

Het oorspronkelijke interieur, waaronder de volledige eikenhouten draagconstructie, alle vier bedsteden, twee schouwen en vrijwel alle oorspronkelijke tegels, is volledig bewaard gebleven. Alle deuren op de begane grond en ook de deuren van de schuur en het bakhuis zijn van oorspronkelijk, gesmeed beslag en gehengen voorzien.

De schaapskooi is volgens Monumentenzorg van een uniek ontwerp, met name door zijn daklijn. Er is op de Veluwe inmiddels minder dan een handvol van deze schaapskooien te vinden.
Alle bomen, waaronder eiken en lindes, hebben een monumentale status. Bijzonder is de enorme linde naast het huis; naar verluidt de hoogste boom in Nunspeet. Bijen van de bijentuin aan de andere kant van het dorp, enkele kilometers verderop, halen hier hun nectar. De tuin is een waar vogelparadijs en de bewoners signaleren er regelmatig egels en eekhoorns.

Bouwkenmerken
Bouwjaar: De woonboerderij is gebouwd omstreeks 1773.
Bouwwijze: De woning is traditioneel gebouwd en opgetrokken in steens muren.
Dakbedekking: Geheel riet gedekt dak.
Isolatie: De woning is voorzien van vloer-, spouw- en dakisolatie.
Beglazing: Dubbele beglazing m.u.v. voorgevel a.g.v. monumentale status.
Inhoud: De woning heeft een inhoud van circa 1.243 m³.
Woonoppervlakte: Circa 277 m².
Overig inpandige ruimte: Circa 39 m².
Gebouwgebonden buitenruimte: Circa 3 m².
Externe bergruimte(n): Circa 100 m².

Indeling
Parterre:
Entree (‘trouwdeur’). Hal voorzien van Turks hardstenen vloer met vloerverwarming. Toiletruimte met zwevend toilet. Bijkeuken voorzien van vaste kast voor was- en droogapparatuur met een Belgisch hardstenen blad. Vloer voorzien van oorspronkelijke antieke estriken. Provisiekelder. Vernieuwde meterkast. Opkamer met bedstee en vaste kast, voorzien van een massief eiken houten vloer. Heerd die gebruikt wordt als eetkamer met oude schouw, historisch tegelwerk en twee bedstedes welke zijn omgebouwd naar een inloopkast. Keuken voorzien van bedstede welke eveneens is omgebouwd naar een inloopkast, vaste kast, oorspronkelijke schouw, eikenhouten keukenopstelling met hardstenen werkblad, luxe fornuis met dubbele oven en vaatwasser. Deur (‘rouwdeur’) naar de tuin. Zeer riante woonkamer met gebinten en vloer van getrommeld marmer, openslaande deuren en zandstenen schouw met open haard. Badkamer met inloopdouche, ligbad, dubbele vaste wastafel en vaste kasten. Alle deuren zijn voorzien van oorspronkelijke, met de hand gesmede klinken en gehengen.

Eerste etage:
Overloop met fraaie vide met een hoogte van circa 9 meter en fraaie details van de oorspronkelijke dakconstructie in het zicht, luik met vlizotrap naar grote bergzolder met stahoogte. Luik naar berging naast de trap.
Ouderslaapkamer met inloopkast, fraaie details van de oorspronkelijke dakconstructie en doorgang naar berging. Slaapkamer met eveneens de fraaie details van de oorspronkelijke dakconstructie en doorgang naar berging. Twee identieke slaapkamers aan achterzijde waarvan één met luik en vlizotrap naar een tweede bergzolder met stahoogte. Alle slaapkamers zijn voorzien van elektrisch op afstand bedienbare Velux dakramen. Badkamer met douche, toilet, vaste wastafel, vast meubel en designradiator. De volledige vloer van de eerste etage is voorzien van een geluidwerende zwevende ondervloer.

Bijgebouwen
Bakhuis
Het bakhuis is opgetrokken in steens muren en is uitermate geschikt voor een kantoor aan huis of atelier ruimte aangezien het geheel geïsoleerd is. De betonnen vloer is eveneens geïsoleerd en voorzien van originele, antieke estriken. Naast volledige isolatie beschikt het bakhuis ook over water aan- en afvoer, een gaskachel en CAI en telefoonaansluiting. De fraaie oud Hollandse dakpannen completeren het geheel. Kortom, een geheel op zichzelf staande multifunctionele ruimte.

Schaapskooi
De schaapskooi is een bijzonder object met grote monumentale waarde en voorzien van de oorspronkelijke gebintenconstructie. De buitenwanden zijn gepotdekseld met onderhoudsvrij Douglashout met een stenen borstwering. Momenteel wordt de schaapskooi gebruikt als garage waar maar liefst 5 auto’s in geparkeerd kunnen worden. Daarnaast beschikt de schaapskooi over voldoende opbergruimte alsmede over een grote zolder met stahoogte. Wilt u hier liever een ontspanningsruimte van maken of inzetten als mantelzorg woning? Dat kan aangezien de aansluitingen voor gas en water toe- en afvoer reeds zijn voorbereid en de vloer een geïsoleerde betonvloer betreft. Tevens is de schaapskooi voorzien van CAI en telefoonaansluiting.

Houtopslag
De houtopslag mag zeker niet onbenoemd blijven. Deze is in 2008 ambachtelijk gebouwd naar een model van een monumentale houtopslag in Openluchtmuseum Ootmarsum. De constructie bestaat uit gebinten en de dakbedekking betreft antieke Hollandse dakpannen. De wanden zijn gepotdekseld en uitgevoerd in onderhoudsvrij Douglashout.

Terras met overkapping
Op een zeer strategische plek in de tuin is in 2018 deze overkapping, met vergunning, geplaatst.
De overkapping is voorzien van verlichting en elektra en biedt een zeer fraai uitzicht op en langs de boerderij.
Om de uniformiteit van de bijgebouwen te borgen is de overkapping eveneens opgebouwd uit onderhoudsvrij Douglashout.

Tuin
De heerlijk ruime tuin, die geheel rondom de woning ligt, is in 2013 onder architectuur volledig opnieuw aangelegd waarbij ‘het hele jaar door bloeiende bloemen en planten’ voorwaardelijk is geweest. Uiteraard zijn de monumentale eiken- en lindebomen hierbij bewaard gebleven. Deze bomen zijn in 2016 overigens nog professioneel onderhouden. Beregening van de tuin vindt computergestuurd plaats middels een eigen pomp. Hemelwater van boerderij, het bakhuis en enkele delen van het erf, wordt afgevoerd middels een drainagesysteem.
In de tuin zijn meerdere terrassen aanwezig. Geheel in stijl van de boerderij zijn de oprit en overige bestratingen uitgevoerd met klassieke waaltjes. Om het plaatje compleet te maken ontbreken diverse fruitbomen van oorspronkelijke rassen, zoals appel-, peren- en pruimenbomen niet.

Bijzonderheden
De monumentale woonboerderij ‘Het Winckel’ staat geregistreerd als gemeentelijk monument met een grote architectuur- en cultuurhistorische waarde, bouwaard, materialen en constructie;

Volledig voorzien van twee afzuigsystemen;

Rieten dakbedekking. Onderschoten constructie met watervaste beplating met daarop derbicoat lapfix als onderlaag voor rietdeken;

De rieten kappen zijn niet alleen ‘dik’ maar ook zeer goed onderhouden. In mei 2019 is onder toezicht van Monumentenzorg groot onderhoud gepleegd en de kappen zijn jaarlijks behandeld tegen algen- en mosgroei.

Voorzien van integraal brandmeldsysteem;

Begane grond geheel voorzien van vloerverwarming (met uitzondering van kelder en opkamer);

Het gehele complex van boerderij, bakhuis en schuur is in de periode 2004-2007 gerestaureerd;

Restauraties zijn onder volledig beheer van monumentenzorg uitgevoerd;

Complete, zeer gedegen restauratie met authentieke materialen, waarbij de boerderij volgens moderne normen is geïsoleerd, voorzien nieuw leidingwerk, elektra, dak et cetera;

Nefit CV-HR ketel (2005) met aparte boiler zodat de badkamers gelijktijdig kunnen worden gebruikt;

Het buitenschilderwerk heeft tweejaarlijks onderhoud gekregen. In 2017 is het hele complex onder toezicht van Monumentenzorg opnieuw geschilderd.

Woningruil is bespreekbaar.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).