Peins

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Peins
Adres: Zweinserweg 3
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1938
Ligging: aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, landelijk gelegen
Oppervlakte: 388 m²

KLOEKE BASISSCHOOL IN PEINS TE KOOP

Aan de rand van het Friese terpdorp Peins staat deze voormalige basisschool uit 1938. Een kloek pand, gebouwd op de fundamenten van de oorspronkelijke school uit 1885. Omstreeks 1984 is de school uitgebreid met een aanbouw enigszins in de stijl van het gebouw uit 1938. Toen de school haar deuren 25 jaar geleden sloot, hebben de huidige eigenaren het pand gekocht en gerenoveerd.

Het gebouw is getransformeerd naar een geweldige atelierwoning. Het oude schoolplein is in de afgelopen 20 jaar een volwassen weelderige tuin geworden met bloemborders en verscholen terrasjes aan het water. Dit schoolgebouw is bij uitstek geschikt voor liefhebbers van rust en ruimte die landelijk willen wonen in een bijzonder object. De voormalige school bestaat uit twee gedeeltes; het woongedeelte en het atelier gedeelte. Deze bijzondere woonvorm past perfect bij liefhebbers van retro, vintage en design. Achter de gestucte buitenmuren schuilt een kleurrijk retro-interieur die hand in hand gaat met de kenmerkende uitstraling van de voormalige school.

Een gebouw met legio mogelijkheden. Wat te denken van een meergezinshuis, of een kangoeroewoning, of een B en B locatie? Ook wonen in combinatie met werken kan. Meer informatie over de bestemming is te vinden via de website van ruimtelijkeplannen en de gemeente Waadhoeke.

WOONHUIS
Aan de Zweinserweg ligt verscholen in het groen het voormalige schoolgebouw. Na binnenkomst, sta je in de royale hal met links een waskeuken en rechts een garderobe met meterkast en aansluitend twee badkamers waarvan één voorzien is van een douche en de ander van een bad. Beiden hebben een toilet en wastafel. In deze hal is er ook de trappartij naar de bovengelegen verdieping. Aan het eind van de gang vind je rechts het handige washok met CV ketel.

De gele linoleumvloer loopt aan het einde van de gang over in oranje tapijttegels van de ruime woonkamer (36 m2) met een pelletkachel. De gekleurde oranje muren geven deze ruimte een echte retro uitstraling. Aansluitend aan de woonkamer ligt de open woonkeuken (45 m2). Ook in deze ruimte is bijzonder goed nagedacht over het kleurgebruik door de bijpassende oranje muren en houten vloer, gele keukenkastjes en gekleurde tegeltjes op de vloer. Aangrenzend vind je de ruime, lichte ouderslaapkamer (22 m2) met halletje.

Aan lichtinval is geen gebrek in deze woning door de meerdere lichtkoepels en de grote raampartij over de gehele achterzijde. Hierdoor heeft u een adembenemend uitzicht op de tuin en de achterliggende weilanden. Diverse deuren leiden naar meerdere terrassen waarvan er ook een overdekt is.

BOVENVERDIEPING
Via de trap in de entreehal komt u op de grote bovenverdieping met een fenomenaal uitzicht over de landerijen. Deze zou dienst kunnen doen als kantoor of eenvoudig geschikt gemaakt kunnen worden voor meerdere slaapkamers. Ook hier is niet teruggedeinsd voor kleur door het gebruik van groene tapijttegels. Er is nog geen badkamer, maar alle aansluitingen voor een douche of bad zijn aanwezig.

ATELIER
Het atelier heeft aan de voorzijde een eigen entree maar is ook vanuit het woongedeelte bereikbaar. Vanuit de keuken loopt u eenvoudig naar het ateliergedeelte van de woning. Aanvankelijk waren hier twee lokalen. Het oorspronkelijke lokaal meet 56 m2 en het naastgelegen lokaal is nu opgedeeld in 2 kleinere ateliers en de atelierkeuken. Tevens is in deze vleugel een badkamer gesitueerd, voorzien van wastafel, douche en separaat toilet.

ZOLDER
Een trap in de grootste werkruimte leidt naar een grote zolder (circa 50m²) die momenteel dienstdoet als fitnessruimte. Daarnaast is er een ruime berging.

TUIN
Tuinliefhebbers opgelet! Het oude schoolplein is omgetoverd tot een prachtige wilde tuin met knusse zitplekken aan het water, meerdere terrassen, een overkapping en een idyllische hobby kas. Vele vogels, bijen en vlinders weten in deze natuurtuin hun weg goed te vinden. Achter de woning ligt verscholen tussen het riet een houten vlonder waar u kunt genieten van een weids uitzicht over het water en de weilanden. Aan de voorzijde zijn er nog mogelijkheden tot het verbouwen van uw eigen groenten in de moestuinbakken en hobbykas. De loslopende krielkipjes vinden in de avond hun weg naar het kippenhok. Ook is er een ruime oprit met carport met plek voor twee auto’s. Aan de andere kant van de tuin staat de ruime hobbyschuur met handige overkapping.

PEINS
Het ligt ten noordoosten van de stad Franeker, tussen Schalsum en Slappeterp. Peins is ontstaan op een oude terp, al voor de 12e eeuw zou er sprake zijn van een kerk. De huidige kerk, de Sint-Gertrudiskerk dateert uit de 14e eeuw. In de 13e eeuw werd Peins vermeld als Pesinghe’, in 1406 als toe Peynse en in 1505 als Peyns. De plaatsnaam zou verwijzen naar de persoonsnaam Peie, afgeleid van de koosnaam Pese. Mogelijk gesticht door de lieden van deze Pese. Het dorp vormt samen met Boer, Ried, Schalsum en Zweins de Franeker Vijfga. Op de nabijgelegen Tamterp zouden diverse adellijke staten hebben gestaan. De bewoners ervan zouden om de toerbeurt zeggenschap hebben gehad in de grietenij Franekeradeel.

Peins valt onder de gemeente Waadhoeke met als centrum het historische Elfstedenstadje Franeker met een hoog voorzieningenniveau. Je vindt hier een breed scala aan winkels, scholen, alsook culturele- en sportvoorzieningen. Tevens is hier het Gezondheidscentrum De Hertog gevestigd. De afstand naar Franeker betreft ong. 5 autominuten. Met de fiets ben je er in een kwartier. Ook heeft Franeker een treinstation waar 2 x per uur de trein naar Leeuwarden en Harlingen gaat.

OMGEVING
Dit aantrekkelijke en vriendelijke dorp in de NW hoek van Friesland, ligt op steenworpafstand van het Wad. De afstand naar Westhoek bedraagt ong. 6 kilometer. Bij Westhoek ligt misschien wel het meest betoverende stukje geulenlandschap van het hele waddengebied. Het krult en slingert en lijkt wel een grafisch kunstwerk van Escher. Althans bij eb. Hier ook veel steltlopers en kans op slechtvalken. Westhoek is een afgelegen stukje Friesland dat niet veel mensen zullen kennen. Wie hier de dijk op loopt en het wad bij eb aanschouwt, wordt beloond met een fenomenaal uitzicht. Een krioelend stelsel van duizenden kleine geultjes in geometrische formaties. Bij mooi licht lijkt het soms wel een kunstwerk van Escher. Daar komt nog bij dat het hier ook stikt van de vogels. Met een verrekijker zie je tienduizenden vogels af en aan vliegen en soms hele wolken steltlopers over het wad scheren. Of twee fraai getekende kluten. Een fraaie en rustige plek om weg te dromen… als er tenminste weinig wind staat. Een mooie plek een paar kilometer verderop (volg de dijk) is overigens ook Zwarte Haan met zomerpolders, kwelders en ook weer veel vogels. Voordeel van deze plek is dat er aan de achterkant van de dijk een heel prettig terras te vinden is bij Restaurant De Zwarte Haan.

Bron: beleefdewaddennatuur

Aantrekkelijke steden als Leeuwarden en Harlingen liggen op korte afstand en zijn gemakkelijk te bereiken, ook met het openbaar vervoer (NS station Franeker en Dronrijp). Vanaf Harlingen vertrekt er meerdere malen per dag de boot naar zowel Vlieland als Terschelling waarbij je gebruik kunt maken van een dagkaart. Ook leent deze omgeving zich uitstekend voor (sportieve) fietstochten en wandelingen.

BEREIKBAARHEID
Afstand naar diverse steden: Harlingen 8 km, Leeuwarden 16 km, Sneek 23 km, Groningen 80 km, Hoorn 89 km en Amsterdam 130 km.

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).