Wezep

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Wezep
Adres: Zuiderzeestraatweg 413
Vraagprijs: 1.095.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1894
Ligging: aan park;aan rustige weg;beschutte ligging;buiten bebouwde kom
Oppervlakte: 410 m²
Oppervlakte perceel: 32670 m²

Op een werkelijk fabelachtige locatie, te midden van de eeuwenoude bomen, rododendrons, waterpartijen en een gerestaureerde grot, ligt het KOETSHUIS van historisch landgoed ‘de Oldhorst’, op een parkachtig landgoed van ruim 32.000 m².

Komend vanaf de lange oprijlaan, ontwaart u dit unieke object, gelegen op een open plek in het bos. Het monumentale koetshuis kenmerkt zich door het behoud van de oorspronkelijke indelingsstructuur, echter geheel in moderne stijl teruggebracht. Dit is onder andere te zien aan de hoge staldeuren, waar thans glazen deuren in zijn gezet, zodat u optimale lichtinval in de woning hebt. In de woning zijn de karakteristieke kenmerken, zoals het balkenplafond met daartussen de andreaskruisen(!), bewaard gebleven. Echter, de woning is volledig aan de eisen van de tijd aangepast, zodat u hier in luxe en comfort kan genieten van de historie waarmee u op schitterende wijze wordt omringd. Een historie, die teruggaat tot halverwege de 18e eeuw, toen buitenplaats ‘de Oldhorst’ werd gebouwd en het park werd aangelegd. Aan het eind van de 19e eeuw werd het koetshuis erbij gebouwd, zodat het landgoed haar definitieve vorm kreeg. Het object is gelegen op slechts 5 autominuten van de op- en afritten van de A28 en 10 autominuten van de Hanzestad Zwolle.

BOUWKENMERKEN

Bouwjaar: Het koetshuis is gebouwd omstreeks 1894.
Bouwwijze: Het koetshuis is traditioneel gebouwd en opgetrokken in steen-/spouwmuren.
Dakbedekking: Dakpannen en bitumineuze dakbedekking.
Isolatie: Het koetshuis is voorzien van dakisolatie, vloerisolatie en dubbel glas.
Woonoppervlakte: circa 410 m²
Overige inpandige ruimte: circa 31 m²
Inhoud: circa 2.105 m³.
Externe bergruimte: circa 38 m²
Perceeloppervlakte: 32.670 m²

BESCHRIJVING

Parterre
U benadert het koetshuis via een prachtige toegangsdeur en komt dan in een hall. In deze hall kunt u met een trap naar de bibliotheek. Aangrenzend aan de hall is de studeerkamer met open haard. Vandaar uit treedt u de prachtige en smaakvol ingerichte grote living binnen (ca. 150 m²). De vloer bestaat uit gepolijst Belgisch hardsteen; het plafond bestaat gedeeltelijk uit het oude oorspronkelijk plafond met de andreas kruisen. Het andere gedeelte van het plafond bestaat uit een nieuw stucplafond met ingebouwde spots en verlichting. De plafondhoogte is gemiddeld 4,5 meter! De woning beschikt over een grote zeer luxe, vrijwel nieuwe keuken, voorzien van inbouwapparatuur, zoals een inductiekookplaat, oven, magnetron, espresso-apparaat en RVS koel- en vrieskast. Grenzend aan de keuken bevindt zich de eetkamer, welke door de houten vloer, de houtkachel en de wit marmeren schouw zeer huiselijk aandoet. Zowel vanuit de woonkamer als vanuit de eetkamer heeft u zicht op de prachtige tuin en de markante monumentale beukenboom. Verder bevinden zich op de begane grond nog een slaapkamer met inbouwkasten, een badkamer met ligbad, toilet en wastafel en een luxe toilet. Via de achterdeur heeft u toegang tot het prachtige nieuw aangelegde terras van hardsteen.

Verdieping
Via de trappartij bereikt u de overloop. Naast de overloop bevindt zich de master bedroom voorzien van dakkapellen en solar tubes, twee grote walk-in garderobekasten en een sauna. Tevens beschikt deze slaapkamer over een eigen badkamer met een groot hoekbad, een inloopdouche, wc en een dubbele wastafel. Voorts bevinden zich nog 2 slaapkamers en een slaap-/studeerkamer op de verdieping, evenals een badkamer met douchecabine, toilet en wastafel, en veel extra bergruimte. Op deze verdieping bevindt zich een vaste trap naar de vide die ingericht is als speelzolder.

PARK

Het koetshuis wordt omringd door een prachtig park. Beeldbepalend is grote gazon met de monumentale beukenboom en de oude eikenboom. Het parkbos bestaat uit oude eiken, beuken en rododendrons, doorsneden door een slingerende waterpartij met twee vijvers.. Kenmerkend onderdeel van het park is de bakstenen grot uit circa 1820. Deze dient als overkluizing voor het samenkomen van de twee vijvers en een waterval. De grot, welke een lengte heeft van circa 20 meter, heeft vier verschillend gevormde ingangen en twee gangen met gemetseld gewelf die elkaar kruisen. In de grot bevindt zich een sluisje en een waterval. Oorspronkelijk diende de grot als waterreservoir. De grot is net zoals het koetshuis een monument.

HISTORIE

Het koetshuis, gebouwd in sobere neo-renaissancestijl, behoorde oorspronkelijk tot buitenplaats ‘de Oldhorst’. Deze buitenplaats werd in de negentiende eeuw "eene der fraaiste van den geheelen omtrek" genoemd. Dit was grotendeels te danken aan de parkaanleg in landschapsstijl met uitgestrekte wandelingen en bossen. De aanleg van dit park kwam in het begin van de 19e eeuw tot stand. De overkluisde beek op het terrein tussen de weg en het huis is een uniek element uit die periode. De beek slingert door het wandelbos, om plotseling in een gemetselde gang onder een heuvel te verdwijnen. Er bestaan aanwijzingen dat de architect van dit park J.D. Zocher jr. is, maar dat is niet met zekerheid bekend. Landhuis ‘de Oldhorst’, rond 1750 gebouwd, is omstreeks 1800 uitgebreid en kreeg rond 1850 haar hedendaagse verschijningsvorm. De lange rechte oprijlaan met het smeedijzeren hek tussen de natuurstenen pijlers dateren ook uit die tijd. Begin 20e eeuw is het koetshuis gebouwd en was de buitenplaats compleet.

BIJGEBOUWEN

Dubbele garage, schuur en tuinhuis.

BIJZONDERHEDEN

– Het koetshuis is een Rijksmonument.
– Het koetshuis is NSW (Natuurschoonwet 1928) gerangschikt. Dit biedt verscheidene fiscale voordelen, onder andere voorwaardelijke vrijstelling van de overdrachtsbelasting.
– Dankzij de aanwezigheid van zowel een overdekt terras als een groot terras van hardsteen (ca. 50m²), kunt optimaal genieten van het prachtige park.
– Op het terrein bevinden zich twee schuren voor divers gebruik.
– De halfronde aangelegde parkeerplaats biedt ruimte voor meerdere auto’s.
– Toegang tot het landgoed via een elektrische poort.
– Het elektra, de daken en de zinken dakgoten zijn vernieuwd.
– Alarminstallatie.
-De woning verkeert zowel van buiten als van binnen in een goede staat van onderhoud.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).