Valthermond

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Valthermond
Adres: Zuiderdiep 279 7876 AP VALTHERMOND
Vraagprijs: € 545.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1913
Oppervlakte: 680 m2
Oppervlakte perceel: 7960 m2

In het dorp Valthermond in de gemeente Borger –Odoorn staat een monumentale, avontuurlijke en rustieke herenboerderij genaamd “Onder de Linden” dat is getransformeerd naar een unieke concertzaal die bekend is bij muziekminnend Nederland. Deze karakteristieke boerderij aan het Zuiderdiep 279 werd in 1913 gebouwd en is ontworpen door architect Klaas Prummel1913 en heeft nog vele karakteristieke details zoals glas in lood ramen en ornamenten. Het is een boerderij van het zogenaamde krimpentype, waarbij het achtergedeelte breder is dan het voorhuis. Het is een beeldbepalend pand aan het inmiddels gedempte Zuiderdiep. Het ligt op een flink perceel van ruim 7.960 m2. Het biedt 5 slaapkamers, 3 woonkamers, meerdere keukens, badkamers , toiletten, studio’s, een zelfstandig appartement voor eventuele verhuur en een geheel verbouwde hooizolder geschikt voor nieuwe inspiraties.

Concertboerderij
De boerderij bestaat uit een riant woonhuis en het achtergedeelte is heden ten dage in gebruik als “concertboerderij “Onder de Linden”. De Nederlandse pianist Rian de Waal kocht deze herenboerderij in 2002 en maakte van het pand een muziek paleis met een inmiddels alom geprezen akoestiek. Er worden met grote regelmaat klassieke kamermuziek,- pianorecitals, jazzconcerten en minifestivals georganiseerd. Ook is er een zeer professionele opnamestudio. Het object heeft een evenementenvergunning maar is uiteraard ook voor vele andere doeleinden geschikt en informeren u graag hierover.

Indeling:
Begane grond woning (voorhuis)
Entree, hal, trapgang, werkkamer, slaapkamer, kelder, badkamer en toilet, woonkamer grote woonkeuken met diverse inbouwapparatuur, bijkeuken met zij-entree hal, slaapkamer met openslaande deuren en toegang tot badkamer met ligbad, toilet en wastafelmeubel. De badkamer is ook vanuit de hal te bereiken.

Begane grond concertzaal (achterhuis)
Het achterhuis – de oorspronkelijke deel –is getransformeerd tot een concertzaal die zijn weerga niet kent. Met een eigen entree en een foyer, artiestenruimten en opname studio’s. Via de linkerzijgevel komt u in de entree. Op het terrein zijn voldoende parkeerplaatsen voor het publiek. Vanuit de entree die ook voorzien is van een pantry en andere voorzieningen ten behoeve van cateraars – komt u in de concertzaal (circa 460 m2). De concertzaal heeft 200 zitplaatsen en voor feesten en partijen is de maximale capaciteit circa 200 personen. De zaal voldoet aan alle brandweereisen en is voorzien van alle noodzakelijke ontruimingsinstallaties.

Aan de rechterzijde van de concertzaal zijn een drietal (artiesten) slaapkamers met vaste wastafel gesitueerd. Tussen de concertzaal en deze kamers is een gang gesitueerd. Deze loopt van de bijkeuken van de boerderij naar de studioruimte die gesitueerd is aan de achterzijde van de deel. Tevens is er een separate doucheruimte. Aan het einde van deze gang komt u respectievelijk in een studioruimte en een opnamestudio. Tot slot is aan de achterzijde een garage met plek voor 1-2 auto’s en een overdekt terras dat dienst doet als foyer tijdens de pauzes.

Eerste verdieping
Voorhuis: Geheel afgetimmerde en geïsoleerde zolderruimte (circa 80 m2) met openslaande deuren naar het balkon. Vide met zicht op de concertzaal. Boven de garage in het achterhuis is er ook een zolder.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).