Woudenberg

TYPE

Monument

KAMERS

18

LOCATIE

Woudenberg
Adres: Zeisterweg 82 – 84 3931 MG WOUDENBERG
Koopsom: € 2.100.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1870
Ligging: aan drukke weg, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving
Oppervlakte: 751 m2
Oppervlakte perceel: 50630 m2

Landgoed De Viersprong – kruispunt van wegen – kruispunt in de tijd
“Het leek mij uiterst moeilijk, zo niet onmogelijk, om deze percelen te schatten in vergelijking met andere percelen in de gemeente, uit hoofde van de eigenaardige standplaats en de bouworde van de geschatte percelen.”
C. van Elven, taxateur voor de belastingen, in 1895 in een brief aan Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht

Landgoed met historie
Toen de taxateur voor de provinciale belastingen in 1895 landgoed De Viersprong wilde opnemen, was hij duidelijk in de war. Landgoederen en luxe villa’s had hij wel meer gezien, maar dit? Een landhuis dat eruit zag als een klein kasteel, een chaletwoning ernaast, een klein koetshuis verderop en een park in wording… Hij wist niet hoe hij dit ensemble moest taxeren en keerde onverrichter zake terug.

Het ensemble van 1895 is nu, ruim 120 jaar later, nog altijd even opmerkelijk te midden van de landgoederen en buitenverblijven in de regio. De eclectische bouwstijl van het landhuis (waarin al enigszins de Jugendstil doorschemert), de romantiek van het destijds zo modieuze chalet en een landschap dat zich laat lezen als een geschiedenisboek maken De Viersprong tot een unicum.

In dat geschiedenisboek van De Viersprong figureren monniken die kort na 1100 in deze contreien beschutte akkertjes aanlegden. De bossen rondom de akkertjes werden een paar eeuwen later massaal gekapt om Amsterdam en zijn VOC-mentaliteit van hout te voorzien. Later kwamen op de heide naast het landgoed de legers van Napoleon tot stilstand, waarna de manschappen de tijd doodden met de bouw van een imitatie-pyramide. Kort daarna kocht de schatrijke Hubert van Asch van Wijck, parlementslid en burgemeester van Utrecht, de gronden in de omgeving en stichtte er een landgoed. Zijn zoon Matthias liet bij de kruising van wegen een chalet bouwen in Zwitserse stijl, wat destijds zeer in de mode was. Diens zoon Hubert Jan gaf opdracht voor het hoofdhuis en liet een park aanleggen dat geleidelijk overliep in de aangrenzende bossen. En zo is het nog altijd. De Viersprong wordt niet begrensd door hekken.

Landgoed als een sprookje
Sinds de familie Van Asch van Wijck het landgoed in 1921 van de hand deed, was het in gebruik als hotel, opvanghuis, vakantieoord, studentenhuis, showroom en traininglocatie. Het gerucht wil dat er ook jarenlang een kluizenaar gewoond heeft. Toen de huidige eigenaren De Viersprong kochten, waren de belangrijkste gebouwen bewoonbaar, maar het onderhoud was zeer achterstallig.

Het landhuis, het chalet en het koetshuis zijn in korte tijd volledig gerestaureerd. Kosten nog moeite zijn gespaard om de authentieke afwerking van de panden te herstellen en het comfort op een eigentijds peil te brengen. Het chalet en het landhuis werden verbonden door middel van een moderne, half verdiepte glazen gang. Het koetshuis kreeg een professionele keuken en werd ingericht als kantine. De gerestaureerde panden zijn momenteel volledig in gebruik als kantoor- en vergaderlocatie, maar ze zijn zonder noemenswaardige ingrepen ook comfortabel te bewonen. Iets verderop in het bos ligt een oude werkschuur (1896), die nog niet is gerestaureerd.

Het park werd bij de restauratie niet vergeten. Het werd zoveel mogelijk teruggebracht naar het historische beeld aan het eind van de negentiende eeuw. De natuurlijke ruigte van de weides, de akker, de paden en de boomgroepen zorgt ervoor dat het landgoed perfect harmonieert met de bossen in de omgeving. Ruwhouten bankjes in het hoge gras en schommels aan de eeuwenoude bomen geven deze plek een bijna sprookjesachtige sfeer.

Beknopte gegevens
Grondoppervlakte: 50.630 m² (erfpacht, NSW-landgoed)
Woonoppervlakte: 497 m² (landhuis), 119 m² (chalet), 135 m² (koetshuis) (NEN 2580)
Gebouwinhoud: 2.000 m³ (landhuis), 553 m³ (chalet), 611 m³ (koetshuis) (NEN 2580)
Bouwjaar: 1870 (chalet), 1894 (landhuis en koetshuis), 1896 (werkschuur)
Bestemming: Kantoor en wonen

Indeling hoofdhuis
Entree, gang met trapopgang.
Souterrain: grote kantoorkamer (ca. 56 m²) met glazen gang naar chalet. Kantoorkamer (ca. 24 m²) met achteruitgang, kleine kantoorkamer, diverse bergingen en dubbel toilet.
Bel-etage: grote kantoorkamer (ca. 56 m²) met lambrisering en stookplaats, openslaande deuren naar brede en lichte serre (ca. 22 m²) met authentieke plavuizenvloer en gewelfd plafond. Kantoorkamer (ca. 24 m²) met schouw en openslaande deuren naar kwartrond buitenterras. Pantry en dubbel toilet.
Eerste etage: vergaderkamer (ca. 36 m²) met openslaande deuren naar balkon, twee kantoorkamers (ca. 24 en 20 m²), pantry en dubbel toilet. Tweede etage: grote kantoorkamer (ca. 42 m²), kantoorkamer met bergruimte (ca. 25 m²). Pantry en toilet.
Het hoofdhuis heeft energielabel C. Een energielabel is niet verplicht.

Indeling chalet
Entree, hal met trapopgang en toegang naar verlaagd gelegen glazen verbinding met het hoofdhuis. Toiletruimte met dubbel toilet en fonteintje, woonkamer (ca. 22 m²) met houtkachel, schuifdeur naar achterkamer (ca. 22 m²) met vaste boekenkasten.
Etage: twee werk- of slaapkamers (ca. 17 m²), beide met openslaande deuren naar balkon. Keuken met apparatuur. Zolderberging.
Het chalet heeft energielabel B. Een energielabel is niet verplicht.

Indeling koetshuis
Entree, grote eetkamer (ca. 60 m²) met schouw en open keuken, serre (ca. 18 m²), berging en dubbel toilet.
Etage: twee werkkamers (ca. 13 en 14 m²), dubbel toilet en badkamer.
Het koetshuis heeft energielabel C. Een energielabel is niet verplicht.

Tuin: Historische tuinaanleg met natuurlijke gazons, bos en fraaie solitaire bomen. De tuin loopt zonder fysieke afscheiding over in het bosgebied van Den Treek-Henschoten. Grote, met grind verharde parkeerplaats voor tientallen auto’s, met meerdere laadpalen voor elektrische voertuigen.

Bijzonderheden: Het landhuis en het koetshuis zijn aangemerkt als rijksmonument.
Landgoed De Viersprong maakt deel uit van Landgoed Den Treek-Henschoten en is door de grondeigenaar, Landgoed Den Treek-Henschoten NV, uitgegeven in erfpacht.
Het landgoed is gerangschikt in de zin van de Natuurschoonwet 1928 (geen overdrachtsbelasting).
Sale & lease back bespreekbaar.

Erfpacht: Geheel vernieuwde canon, € 30.000,- per jaar, geïndexeerd conform CPI. Looptijd 30 jaar.
Ligging: Zeer centraal gelegen in Midden-Nederland, op enkele kilometers van Zeist en Amersfoort. Utrecht en de Randstad zeer goed bereikbaar. Afstand tot de snelwegen A12 en A28 is respectievelijk 9 en 8 kilometer. Goede scholen en overige voorzieningen in de directe omgeving.

Staat van onderhoud: Uitstekend. Rapport onafhankelijke bouwkundige keuring beschikbaar.
Koopsom: Online inschrijving.
Gunning voorbehouden.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).