Rockanje

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Rockanje
Adres: Windgatseweg 18
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1937
Ligging: aan bosrand, aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 532 m²

LANDGOED STRYPERMONDE TE KOOP

In de volksmond domweg Stryp genoemd; het Landgoed Strypemonde geniet grote roem in Zuid-Holland en daarbuiten. Dit uitzonderlijke landgoed is vernoemd naar de kreek die hier eens stroomde, de Strype. De opdrachtgever en eerste bewoner van dit landgoed, had werkelijk een droom voor ogen. Gevarieerde natuur met vele exoten en een buitenhuis die qua architectuur de vernieuwing van die tijd voorstond. De ligging van het jachthuis op de oude zeedijk, de St. Pietersdijk, geeft een prachtig weids uitzicht over de door J.D. Zocher ontworpen landschappelijke tuinen en grote terrassen en vijvers.

Het geheel is gelegen op Westelijk Voorne tussen de natuurgebieden Voorne’s Duin (circa 1.000ha) en Zuidhollandsch Landschap (circa 750ha). Het huis en de tuinen liggen ingebed in de eiken- en beukenbossen van Het Windgat, van origine een hakhoutbos aangelegd in 1845 en nu één van de laatste loofbossen van dergelijke omvang in de provincie Zuid-Holland. Het landgoed is onder de NSW gerangschikt en heeft een omvang van 100 hectare met een kerngedeelte van circa 5,5 hectare.

Dit gedeelte is nu te koop!

Het huis, gebouwd als Jachthuis, is een waar icoon! Binnengekomen waan je je in een andere tijd, omdat het interieur –die tevens ontworpen werd met het exterieur, zo vormde het ontwerp één geheel- zoveel authentieke details bevat. Zo zijn alle Gispen-lampen die het huis rijk is, in opdracht van de familie ontworpen. Maar een hoogtepunt is wel de gebeeldhouwde arend die prijkt op de gecanneleerde trappaal, van de hand van de kunstenaar J.C. Altorf, met wie de opdrachtgever een warme band had.

De architect van de woning is Jetze Willem Janzen, een naam die in één adem wordt genoemd met bijvoorbeeld Wils en Rietveld, als één van de meest impactvolle architecten van de jaren 20. Hij ontwierp Strypemonde in de stijl van de Amsterdamse School. De sfeer van het Jachthuis is, door de jaren heen, gelijk gebleven, terwijl het huis qua voorzieningen zonder meer met haar tijd is meegegaan; isolatie en dubbele beglazing, en volledig vernieuwde cv-installaties in combinatie met de gietijzeren radiatoren.

De entree van het Jachthuis wordt gesierd door een schitterende rode en groene beuk. Ervaar de statigheid van het jonge Rijksmonument, maar vooral de invloed en betrokkenheid van de bomen en beplantingen van deze indrukwekkende Historische Buitenplaats.

INDELING
Van oorsprong kende de woning een gescheiden indeling voor personeel enerzijds, en de eigenaar anderzijds. De dienstingang was via de toenmalige stookruimte en was middels een deur in de centrale gang gescheiden van het privégedeelte. Het personeelsgedeelte omvatte de garage, de stookruimte, een werkkast, een W.C. en het wildhok (tevens van buiten toegankelijk). Dit wildhok verkeert nog in originele staat, met de eiken constructie. Op de verdieping bevindt zich een grote woonkamer, met slaapkamer en een kleine badkamer met douche. Tevens bevonden de kolenberging en kruitkamer zich in dat deel van het huis.

BEGANE GROND
Het landhuis bestaat uit een langwerpige, uit drie rechthoeken samengestelde plattegrond met een geglazuurde Hollandse pannen gedekte daken. Onder het gehele pand bevindt zich een kruipruimte. De voordeur is een fraaie toogdeur die centraal is geplaatst in de voorgevel; een soortgelijke deur bevindt zich in de achtergevel. Bij binnenkomst treft u een schitterende hal waaraan zowel deze voor- als de achterdeur uitkomen. De centrale hal vertakt zich in vier richtingen, als ware het een kruis. De korte as verbindt voor en achtergevel en biedt een doorkijk door het huis, de linkervleugel van de gang geeft toegang tot de keuken, eetkamer en de dienstvertrekken. De rechtervleugel geeft tevens toegang tot een slaapkamer, een werkkamer/bibliotheek (dit waren van oorsprong twee slaapvertrekken) op de parterre en de woonkamer.

De hal heeft een vide geopend naar de voordeur en is links verbonden met een ondiepe gang naar de dienstwoning, waaraan ook trappenhuis en eetkamer grenzen. Aan de rechterzijde leidt de gang naar de meest indrukwekkende kamer die dit huis rijk is; de woon- annex jachtkamer. De echte blikvanger hier is de enorme open haard. Door de omvang zit men waarlijk in de haard in plaats van erbij. De gemetselde halfronde schouw met een zich verjongende schouwmantel onder een brede boezem van staal, waarvan de vorm is geïnspireerd op de boeg van het V.O.C.-schip de Eenhoorn, een knipoog naar de marine connectie van de opdrachtgever. Een magnifiek object in deze jachtkamer.

Een deur in de zitkamer vormt de verbinding met de oorspronkelijke slaapkamer met de aangrenzende badkamer. De badkamer – die in vrijwel originele staat bewaard is gebleven-, met betegelde vloer en wanden is voorzien van een zwarte badkuip met de originele kranen, een zwarte wastafel en een eivormige plafondlamp. De badkamers, die overigens qua lay-out vergelijkbaar zijn, zijn niet zomaar lukraak in de kleuren zwart/ oranje en blauw/ wit geschilderd; deze kleuren kwamen voort uit de Bremmer-groep, en wel uit de koker van Piet Mondriaan. In de linkerwand van de naar achteren lopende gang bevindt zich een boogvormige doorgang naar de garderobe met betegelde vloer, tegellambrisering en garderobekasten. Deze originele tegellambrisering is tevens weer één van die prachtig bewaard gebleven details, waar de architect zoveel zorg aan heeft besteed.

Hal en gangen zijn -evenals de overige ruimtes- voorzien van een houten vloer; originele eiken dikke houten balken uit het eigen hakbos. De gang naar de woonkamer is aan halzijde afgesloten door een dubbele deur van staal en glas, een deur naar het ontwerp van Piet Mondriaan (rood staal en wit glas). Aan weerszijden van deze gang bevindt zich een rechtgesloten, onder een korfboogvormig bovenlicht staande deur naar de bibliotheek en een eveneens rechtgesloten deur naar een slaapkamer. De bibliotheek bevat nog de originele boekenkasten en ossenbloedkleurig houtwerk. De woonkamer is vanuit de gang te betreden via een onder een korfboogvormig bovenlicht met radiale roeden staande deur. De woonkamer heeft een met balken verstevigd plafond.

EERSTE ETAGE
De prachtige trap vanuit de hal leidt naar de vide en overloop. Op de etage bevonden zich oorspronkelijk 6 slaapkamers, thans samengevoegd tot 4 kamers en een badkamer (met wit en blauw a la Mondriaan). Op de overloop is een luik met schuifladder die toegang geeft tot de “bergzolder”. Deze zolder is een volledige verdieping, waar tevens slaapvertrekken kunnen worden in gebouwd. Het achterste gedeelte is momenteel ingericht als een klein museum.

Vanuit de jachtkamer op de begane grond een originele handgemaakte houten wenteltrap die leidt naar de bovengelegen ‘Heerenkamer’, een werkelijk enorme slaapkamer, met originele bedstede erin, rookkamer en originele inbouwkasten. De kamer is ongeveer 8x8m, dus echt een fors oppervlak. De kamer beschikt tevens over badkamer met douche. Deze kamer is enkel toegankelijk via deze trap. In deze kamer bevindt zich ook de rookkast in het rookkanaal van de schouw. De trap wordt afgesloten door een lage deur in een boven het trapgat gebouwde, gesloten houten kajuit met een gewelfde wand.

NATUURSCHOONWET 1928
Het landgoed is onder de Natuurschoonwet van 1928 gerangschikt (hierna NSW). Het ministerie beschrijft een NSW-landgoed als volgt: “Een landgoed is een, in Nederland gelegen, geheel of gedeeltelijk met bossen of andere houtopstanden bezette onroerende zaak. Daaronder begrepen dat waarop een buitenplaats of andere, bij het karakter van het landgoed passende, opstallen voorkomen, voor zover het blijven voortbestaan van die onroerende zaak in zijn karakteristieke verschijningsvorm voor het behoud van het natuurschoon wenselijk is”. De NSW biedt vele maatschappelijke voordelen, de allerbelangrijkste is de instandhouding van vele prachtige buitenplaatsen, landgoederen en natuurgebieden. Dit wordt mede gerealiseerd door de eigenaren van NSW landgoederen een aantal fiscale voordelen te bieden. Deze voordelen worden hieronder kort toegelicht.

Voordeel 1: Schenk- en erfbelasting
De faciliteit voor de schenk- en erfbelasting maakt onderscheid tussen opengestelde en niet opengestelde landgoederen. Voor opengestelde landgoederen wordt de waarde waarover de heffing van schenk- en erfbelasting plaatsvindt op € 0 gesteld. Opengestelde landgoederen zijn dus volledig vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Over niet-opengestelde landgoederen wordt schenk- en erfbelasting geheven over de helft van de relatief lage bestemmingswaarde. Om deze voordelen definitief te verkrijgen moet het verkregen landgoed gedurende 25 jaar gerangschikt blijven en gedurende 25 jaar
in bezit worden gehouden door de verkrijger(s).

Voordeel 2: Inkomstenbelasting
In de inkomstenbelasting wordt ook rekening gehouden met de NSW. Zo wordt onbebouwde grond 100% vrijgesteld voor de heffing van de inkomstenbelasting in box III. Er hoeft geen inkomstenbelasting te betalen over de waarde van onbebouwde grond als deze gerangschikt is onder de NSW. Als de eigen woning gerangschikt is onder de NSW, dan wordt rekening gehouden met een lagere WOZ-waarde, waardoor de belaste inkomsten uit de eigen woning ook lager zullen uitvallen.

Voordeel 3: Vennootschapsbelasting
Als een NSW-landgoed in een B.V. is ingebracht, kan aanspraak worden gemaakt op een volledige vrijstelling voor de vennootschapsbelasting. Om aanspraak op deze vrijstelling te mogen maken, moeten de werkzaamheden van de B.V. echter hoofdzakelijk bestaan uit instandhouding van het landgoed. Ook mogen de overige werkzaamheden van de B.V. niet aangemerkt worden als het drijven van een onderneming.

Voordeel 4: Overdrachtsbelasting
Voor de overdrachtsbelasting geldt een 100% vrijstelling. Een voorwaarde is echter wel dat het landgoed gedurende 25 jaar NSW gerangschikt moet blijven. Wordt er niet aan deze voorwaarde voldaan, wordt de volledige claim alsnog ingevorderd.

Voordeel 5: Wet WOZ
Voor gerangschikte landgoederen zijn speciale regelingen opgenomen in de Wet WOZ. NSW-landgoederen hebben een lagere (bestemmings-) waarde in het economisch verkeer, omdat er een instandhoudingsverplichting gedurende vijfentwintig jaar op rust. Dit wil zeggen dat het landgoed gedurende 25 jaar gerangschikt moet blijven onder de NSW en de natuur in stand gehouden moet worden. Door deze instandhoudingsplicht wordt een landgoed lager gewaardeerd. Deze lagere waardering voor de Wet WOZ werkt door naar andere belastingen zoals de inkomstenbelasting (zie hiervoor), de onroerendezaak-belasting en de waterschapsbelasting omdat daarvoor de belasting wordt geheven op basis van de WOZ-waarde.

KORTOM EEN BIJZONDER HUIS OP EEN BIJZONDER LANDGOED
De Amsterdamse School is een uitvloeisel van het expressionisme. Dat is ook weer goed terug te zien in dit object. Met door de natuur ingegeven vormen, rondingen, kleuren; alles aan het ontwerp is vol fantasie en boordevol nautische verwijzingen. Deze stijl is nog immer actueel, de lijnen vervelen nooit. Dit huis is niet ‘zomaar een woning’; het is een document van de tijd, waarin de hand van zóveel vooraanstaand kunstenaars terug te vinden is, dat het werkelijk museaal en ongelofelijk bijzonder is.

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).