Enkhuizen

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Enkhuizen
Adres: Westerstraat 158 1601 AN ENKHUIZEN
Vraagprijs: € 549.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1617
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 277 m2
Oppervlakte perceel: 173 m2

Bijzonder Rijksmonument met een prinselijk verleden….
Wonen met aparte bedrijfs- of praktijkruimte aan huis, B&B, gastenverblijf, dubbele bewoning met kind of ouder…… het kan allemaal in dit indrukwekkende pand met zijn rijke historie.

Gebouwd in 1617 gedurende de 80-jarige oorlog, opgedragen aan stadhouder prins Maurits, zoon van Willem van Oranje, en door de eeuwen heen in dienst gedaan als rechtszaal, woonhuis, huisartsenpraktijk, galerie, hotel en laatstelijk als onderkomen van Vereniging Oud Enkhuizen.

Het pand is gebouwd in vroege renaissance stijl met een houten skelet, toegeschreven aan bouwmeester Hendrick de Keyser. De prachtige topgevel draagt een beeld van de stedemaagd van Enkhuizen, zij steunt het wapen van de stad. Centraal in het fries van de fraai gedecoreerde voorgevel bevindt zich het wapen van Maurits van Oranje-Nassau.

Het later aan het grote huis gebouwde deel, met de karakteristieke schoorsteen met zgn. stoel, stamt uit circa 1700, hierin bevindt zich de ruime keuken en een (wijn)kelder. Het bijbehorende achtergelegen pand Paulus Potterstraat 1, met trapgevel, werd gebouwd in 1898 en is ingericht en te gebruiken als bijvoorbeeld praktijkruimte, B&B, woonruimte of gastenverblijf.

De ligging van het geheel is zeer centraal, op loopafstand van alle voorzieningen als winkelstraat, scholen, havens en het NS-station. De pittoreske Boerenhoek met z’n mooie grachten ligt direct om de hoek. Door de eeuwen heen is het pand gerenoveerd met behoud van authentieke details zoals ondermeer hoge plafonds, balkenpartijen, marmerplavuizen, prachtige originele deuren en sporenkap.

Indeling Westerstraat 158:
Begane grond: entree, brede gang met marmeren plavuizen, voorkamer met visgraatparket en betegelde schouw, schuifdeuren met glas-in-lood ramen, achterkamer met grote schouw en kabinet, bergruimte met toegang tot de keuken. In de aanbouw zijn ondermeer de woonkeuken, bijkeuken met wasmachineaansluiting, toilet met fonteintje, deur naar de binnenplaats en berging/schuur in het voormalige koetshuis met openslaande deuren naar de Paulus Potterstraat.

1e verdieping: overloop, voor(slaap)kamer, zeer ruime badkamer met toilet, ligbad en wastafelmeubel, ruime slaapkamer aan de achterzijde, bereikbaar via een speels trappetje en met openslaande deuren naar het dakterras (20m2).

2e verdieping: overloop, voorkamer met wastafel, achterkamer met bedstede, in het midden is een vide met vaste trap naar de zolder, cv-opstelling.

3e verdieping: bevloerde zolder over de hele lengte en breedte van het pand (13m. x 6m.)
Via de binnenplaats welke is bestraat met boerengeeltjes (18m2) bereikt u via een stalen trap het dakterras (ca. 20m2), de berging/schuur en heeft u toegang tot Paulus Potterstraat 1.

Indeling Paulus Potterstraat 1:
Entree via de Paulus Potterstraat, hal/tochtportaal met toilet- en doucheruimte, eet/zitkamer, keuken met achterentree.
1e verdieping: zolder met CV-ketel en toegang tot dakterras.

Er is een zeer uitgebreide geschiedkundige beschrijving over de historie en de bouw van dit historische pand uit 1617. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Vesting Makelaars. Wij laten u dit bijzondere pand graag zien!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).