Veere

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Veere
Adres: Warwijcksestraat 16 4351 BE VEERE
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1909
Ligging: aan water, vrij uitzicht, open ligging, buiten bebouwde kom, landelijk gelegen
Oppervlakte: 172 m2
Oppervlakte perceel: 820 m2

Deze goed onderhouden molen in het Zeeuwse Veere staat op een hooggelegen perceel van 820 m² en heeft vrij uitzicht over het Veerse Meer. Op de begane grond en eerste verdieping bevinden zich vaste slaapplekken voor acht personen, een zitgedeelte, keuken en twee badkamers. De molen wordt nog regelmatig door het molenaarsgilde gedraaid, de bovenste zes verdiepingen staan daarom in dienst van de molen. Via een idyllische oprijlaan komt men bij de witte, in bakstenen opgetrokken stellingmolen; sinds 1909 een karakteristiek en herkenbaar beeld in Veere. De molen mag zowel recreatief als permanent bewoond worden. Veere is een historische stad met verschillende rijksmonumenten, waaronder deze molen ‘De Koe’. Ook staat de stad bekend om de historische stadwallen, waar alle ruimtes van de molen zicht op hebben.

– Bijzonder stuk industrieel erfgoed op fenomenale plek; in goede staat van onderhoud
– 8 slaapplaatsen, 2 badkamers, fantastische woonkeuken, groot zitgedeelte
– Uniek uitzicht op stadswallen en Veerse Meer door de uitbouw met enorme ramen
– Onlangs gerenoveerde eerste verdieping
– Bestemming voor zowel permanente als recreatieve bewoning

Begane grond
De uitbouw (jaren ’60) rondom de romp creëert veel leefruimte. Een grote poort geeft toegang tot het hoge molenschip op dit moment in gebruik als eetkamer. Aangrenzend, in de uitbouw aan de achterzijde van de molen, is een lichte zitkamer met prachtig uitzicht op het Veerse Meer en de vestingwallen. De woonkeuken bevindt zich na binnenkomst aan de rechterkant. Een gang met toilet en eenvoudige douche scheidt de keuken en de slaapkamer op de begane grond.

Eerste verdieping
De trap in het molenschip geeft toegang tot de onlangs gerenoveerde eerste verdieping, met maar liefst zes slaapplaatsen. Er zijn twee slaapkamers met tweepersoonsbedden en er is een stapelbed op de gang. Alle bedden zijn comfortabel en op maat gemaakt, zodat de (ronde) ruimte zo volledig mogelijk wordt benut.
Tevens bevindt zich op de eerste verdieping een moderne badkamer, voorzien van wastafel en grote inloop douche en er is een separaat toilet. Deze verdieping is recent gerenoveerd met duurzame en kwalitatieve materialen.

Molenzolders
De tweede verdieping geeft toegang tot de stelling, die rondom de molen loopt en een prachtig uitzicht biedt over de vesting, het Veerse Meer en de stad Veere. Deze verdieping wordt nu gebruikt als werkzolder voor het draaien van de molen, maar kan met beperkte aanpassingen (gedeeltelijk) tot woonvertrek verbouwd worden. Op de bovenliggende verdiepingen zijn achtereenvolgens: de graanzolder, de maalzolder, de steenzolder, de luizolder en de kapzolder.

De molen
De molen heeft een nokhoogte van ruim 17 meter en is gedekt met een draaibare, zinken kap. Het gevlucht (de afstand van wiekeinde tot wiekeinde) is 23,50 meter. Het metselwerk loopt taps naar boven toe. Beneden zijn de muren circa 85cm dik, terwijl dit op de hoogte van 16 meter circa 40cm is. De molen is in goede staat en wordt regelmatig gedraaid door het molenaarsgilde.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).