Brakel

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Brakel
Adres: Waaldijk 65
Vraagprijs: € 445.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar:
Ligging: vrij uitzicht, aan vaarwater
Oppervlakte: 154 m²

Wonen aan de rivier was nog nooit zo aantrekkelijk. Aan de Waaldijk staat deze romantische, riviergerichte woning met garage, dakterras en cour op het zuidwesten en een aan de zijkant gelegen bloemen- en moestuin.

Riviergerichte woonkamer met haard, eetkamer en werkkamer op dijkniveau.
Slaapkamer, complete badkamer, separaat toilet, achterhal en keuken op tuinniveau.
Twee slaapkamers en grote overloop annex werkruimte en toegang tot het riante dakterras op de eerste verdieping.

Brakel aan de rivier de Waal ligt 15 kilometer westelijk van Zaltbommel en 15 kilometer oostelijk van Gorinchem en heeft goede verbindingen naar de A2, A15 en A27. Het dorp telt ongeveer 3.000 inwoners. Er is een complete middenstand, een sportschool, een tennisbaan, een skate- en wielerbaan, een peuterspeelzaal en twee basisscholen. Er is een prachtig wandelgebied op het landgoed Brakel en ook in de uiterwaarden kan urenlang worden gestruind.

Gemeentelijk monument

Bruto-inhoud: circa 600 m³
Gebruiksoppervlakte wonen: 154 m²
Perceeloppervlak: 308 m²
Bouwjaar: 1844

Indeling dijkniveau:
Via de zij-entree is de eetkamer bereikbaar. Het is een gezellige ruimte met vaste banken en brede vloerdelen. Een trapje leidt naar de op tuinniveau gelegen achterhal. Naast de eetkamer ligt de woonkamer. De woonkamer heeft aan de rivierzijde twee grote ramen met roedeveredeling die een weids uitzicht bieden over de uiterwaarden en de Waal. De kamer heeft een hoog balkenplafond, brede vloerdelen en een antieke schouw.
De voormalige voordeur wordt weliswaar niet meer gebruikt maar zorgt door de ramen wel voor nog meer licht. In de achtergevel zijn hooggeplaatste stalramen aanwezig waar het zonlicht rijkelijk doorheen valt. Een paar treden hoger bevindt zich een werkkamer. Voor het raam is een knusse, lager gelegen vaste bank gerealiseerd van waar het heerlijk is om te loungen en te genieten van het weidse uitzicht over de uiterwaarden en de rivier. Onder de werkkamer bevindt zich een hobbyruimte die eveneens toegankelijk is vanuit de zij-tuin.

Indeling tuinniveau:
Vanuit de coer geven dubbele openslaande deuren toegang tot de achterhal. Hoge paneeldeuren met houten knopkrukjes zorgen voor veel sfeer. Vanuit de achterhal is de keuken, het toilet en de badkamer bereikbaar. De keuken heeft paneeldeurtjes en een op hoogte ingebouwde vaatwasmachine. Onder de schouw staat een Etna fornuis met 6 pitten en een brede oven. Vanuit de keuken is toegang tot de stahoge kelder. De badkamer is voorzien van een ligbad, douche en dubbel wastafelmeubel. Het toilet is zowel vanuit de badkamer als de hal toegankelijk. Via de badkamer is de zonnige (ouder)slaapkamer te bereiken. Vier ramen met roedeverdeling bieden zicht op de tuin. Er is een trap die toegang geeft tot de woonkamer.

Indeling eerste verdieping:
Vanuit de woonkamer leidt de trap naar de eerste verdieping. Halverwege de trap is er toegang tot het dakterras alwaar in de luwte van de rijkbloeiende witte Wisteria kan worden genoten. Bovengekomen ligt onder de geïsoleerde kap een grote open werkruimte met berging en twee vlieringen. Aan weerszijde bevindt zich een slaapkamer. Beide slaapkamers zijn voorzien van vaste kasten. Vanaf zowel de open werkruimte als de slaapkamers is zicht op de rivier.

Bijzonderheden:
Na ruim 45 jaar te hebben genoten van dit fijne dijkhuis met geweldig uitzicht over de uiterwaarden en de rivier de Waal is het voor de huidige eigenaren tijd geworden voor een volgende stap. Met veel liefde hebben zij deze woning bewoond en zijn op zoek naar iemand die met net zoveel plezier als zij zullen genieten van de tuin, de rust en de weidsheid aan de voorzijde van de woning en het dorp met al haar voorzieningen aan de achterzijde.
De woning is goed onderhouden en wordt verwarmd door een jaarlijks onderhouden Nefit HR-ketel uit 2013. Het dak van het dakterras is in 2014 volledig vernieuwd en is grotendeels gedekt met composiet terrastegels. Op het perceel staat een in 2014 gebouwde gepotdekselde garage met elektra en een hoek voor de fietsen of hobbyist.
De voortuin (circa 200m2) is in eigendom bij het Waterschap Rivierenland en is door de huidige eigenaren jarenlang in bruikleen geweest. Door gewijzigd beleid kan de nieuwe eigenaar met het Waterschap een huurovereenkomst sluiten voor € 4,00 per vierkante meter per jaar. De woning vraagt weliswaar om enige modernisering maar is dermate zorgvuldig onderhouden dat de woning feitelijk zo betrokken kan worden.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).