Hurwenen

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Hurwenen
Adres: Waaldijk 61
Vraagprijs: 535.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1621
Ligging: aan rustige weg;buiten bebouwde kom;landelijk gelegen
Oppervlakte: 134 m²
Oppervlakte perceel: 1003 m²

Hoe fijn kan het leven zijn. De dag beginnen met een struintocht door de uiterwaarden om daarna in de rust op je eigen terras te genieten van de zon, je atelier in te duiken of binnen de houtkachel aansteken.

In het geliefde dorpje Hurwenen, op 6 kilometer van Zaltbommel en 5 autominuten van de A2, staat nabij de Waal en de uiterwaarden van het natuurreservaat "De Hurnse Kil" dit rietgedekte romantische voorhuis van een historische T-boerderij met rietgedekt atelier, solide carport en een fraai aangelegde tuin met hobbykas en veel privacy.

Sfeervolle woonkamer met houtkachel, massief eiken visgraatparket en balkenplafond, nostalgische keuken, opkamer met estrik plavuizen vloer en gewelfkelder op de begane grond.
Grote slaapkamer (voorheen meerdere) en een eigentijdse badkamer op de eerste verdieping.
Verwarmde werkruimte met entresol en doucheruimte met toilet in het atelier.

Rijksmonument

Bruto-inhoud: circa 480 m³
Gebruiksoppervlakte wonen: 134m²
(Inclusief het atelier van 22m2)
Perceeloppervlak: 1.003 m²
Bouwperiode: 17e eeuw

Indeling begane grond:
Het hardstenen leidt naar de paneelvoordeur met bovenlicht. Deze voordeur wordt slechts incidenteel gebruikt als deur naar de tuin, omdat iedereen achterom komt.
Via de achterdeur sta je meteen in de keuken. De keuken is ingericht met een nostalgisch keukenmeubel met hoogwaardige apparatuur, waaronder een breed rvs fornuis. Vanachter het hardstenen aanrecht is mooi zicht op de tuin. De eigentijdse vloer is voorzien van vloerverwarming. Aan de keuken grenst een opkamer die vanwege de bedstee populair is als logeerkamer. Een groot dakvenster zorgt voor een zee aan licht en de antieke plavuizen en roederamen richting de woonkamer zorgen voor een nostalgisch gevoel. Zowel de keuken als de opkamer hebben een geïsoleerde beschoten sporenkap met kraaldelen. Onder de opkamer bevindt zich de originele gewelfkelder voor wijn en proviand. De woonkamer is buitengewoon sfeervol. De hoge schuiframen zien uit op de tuin en Huis te Hurwenen. Er is een houtgestookte haard en de voormalige bedstee is in gebruik als vaste kastruimte. Het hoge balkenplafond en de eiken vloerdelen zorgen tezamen met de vele roederaampjes voor een aangename atmosfeer.

Indeling eerste verdieping:
De verdieping ligt eveneens onder de met kraaldelen afgewerkte geïsoleerde sporenkap. Er is een grote loftachtige ruimte waarbij de spanten en sporenkap volledig in het zicht is gelaten. Centraal in de ruimte is een sanitaire unit geplaatst met grote inloopdouche, wastafel en toilet. In de buitendaks geïsoleerde kap liggen dubbel beglaasde stalen dakramen.

Indeling atelier:
Het atelier maakt onderdeel uit van de achter de woonboerderij gelegen bewoonde veldschuur. De ruimte is toegankelijk via een hardhouten deur met hoog bovenlicht. Deze deur wordt geflankeerd door een 12-ruits venster in het atelier en een 6-ruits venster in de doucheruimte. Doordat ook hier de sporenkap in het zicht is gelaten, is het een buitengewoon fijne werkplek. Via een houten trap is een klein entresol bereikbaar waar een logeerbed is. Op de begane grond is een eenvoudige badkamer met douchecabine en toilet. Mede daardoor is het een ideale ruimte voor gasten die wat langer blijven.
De ruimte wordt verwarmd door elektrische radiatoren. Voor de keramist is er al voorzien in een krachtstroomaansluiting.

Bijzonderheden:
Dit rietgedekte rijksmonument maakt onderdeel uit van een voormalige boerderij die in de 17e eeuw is gebouwd. In het boerderijcomplex zijn drie woningen gerealiseerd, waarvan er zich twee in de oorspronkelijke boerderij bevinden en één in de hooiberg en veldschuur. Er zijn red cedar ramen, deuren, kozijnen en buitenluiken toegepast, het schilderwerk is recent uitgevoerd en de rieten kap wordt zorgvuldig onderhouden. De woonboerderij wordt verwarmd door een jaarlijks onderhouden Intergas HR ketel uit 2016 in combinatie met radiatoren, terwijl in de keuken vloerverwarming is toegepast.
Vanaf de Groenestraat is het 50 meter over eigen terrein tot aan de voordeur en op de Waaldijk is een trap vanaf de dijk naar de voordeur. Aan de Groenestraat is parkeergelegenheid voor twee auto’s, waarvan er één onder de solide carport. Achter de parkeerplaats is een deugdelijk hekwerk, zodat de hond op eigen terrein blijft.
De tuin is een oase van rust met gazon met oude fruitbomen, een natuurlijke vijver, een Victoriaanse kweekkas en diverse terrassen. Tussen de keuken en het atelier is een grote binnenplaats met grind, een waterput en een oude kweepeer. De voortuin heeft een gazon dat is ingeplant met duizenden voorjaarsbloeiende bloembollen. Nagenoeg de gehele tuin wordt omzoomd door hagen voor optimale privacy. Als u idyllisch wilt wonen op een magnifieke locatie, dan is dit een uitgelezen kans.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).