Stavoren

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Stavoren

Een prachtig gerestaureerd monument met veel mogelijkheden en het IJsselmeer in de achtertuin.
Het Stadeshuys Stavoren is het voormalige stadhuis van Stavoren. Het statige rijksmonument uit 1879 ligt op een bijzondere locatie: tegenover de stenen brug over de Jol en direct grenzend aan de IJsselmeerdijk. De ligplaats voor de sloep is voor de deur. Vanuit het huis hebt u een prachtig uitzicht over het IJsselmeer en de Friese meren. Vanuit de tuin loopt u zo de dijk op voor een mooie wandeling en bent u in een mum van tijd op het strand. De jachthaven van Stavoren, supermarkt en andere voorzieningen liggen vlakbij. En wist u dat Stavoren de meeste zonuren van Nederland heeft?

Interieur
In 2003 is het rijksmonument zorgvuldig gerestaureerd. Hierbij zijn de oude raadszaal met art deco interieur en behangselschilderijen uit 1776, de burgemeesterskamer met plafondgrisaille en historische schilderijen en de voormalige gemeentelijke archiefruimte (bunker) behouden. Elementen als paneeldeuren, binnenblinden, visgraatparket, marmeren vloertegels, originele witjes, rondboogdoorgangen, bedstede en grenenhouten kapconstructie zijn teruggeplaatst of in hun oorspronkelijke staat hersteld. Het pand is volledig geïsoleerd (onder andere met Ytong binnenmuren en HR++ glas) en voorzien van modern comfort (waaronder cv- en vloerverwarming, centraal stofzuigersysteem, WTW-installatie, 24 zonnepanelen, goederenlift en intercomsysteem). Zodoende is een schitterend, luxe en onderhoudsarm rijksmonument met een lage energierekening ontstaan!

Indeling
Het linkerdeel van het gebouw was vroeger in gebruik als woonhuis van de burgemeester; het rechterdeel deed dienst als gemeentehuis. De oorspronkelijke indeling is grotendeels behouden. Dankzij de renovatie van 2003, waarbij de zolderverdieping is omgetoverd in een prachtig penthouse, is het Stadeshuys nu uitermate geschikt voor bijvoorbeeld dubbele bewoning of een Bed & Breakfast.

Begane grond
Vanuit de entreehal loopt een lange gang met toog naar de achterkant van de burgemeesterswoning. Hieraan liggen rechts een toilet en bijkeuken met hardstenen vloer, links de trap naar de eerste verdieping en deuren naar drie vertrekken. Aan de straatkant is een voorkamer, middenin een als werk- of eetkamer te gebruiken opkamer met goederenlift en achterin een luxe woonkeuken voorzien van alle apparatuur, waaronder Quooker, Miele steamer en bordenverwarmer.

De eerste deur rechts in de entreehal leidt naar de voormalige gemeentesecretarie, nu een ruime kamer met aansluiting voor een gasopenhaard, warm/koud water en afvoer. Achterin is de toegang tot het voormalige gemeentearchief. In deze bunker is een apart toilet en urinoir en een ruimte met douche, wastafel en vloerverwarming, die gebruikt kan worden als slaapkamer, gym of wellnessruimte.

Eerste Verdieping
In de entreehal gaat een trap naar de oude raadszaal en burgemeesterskamer op eerste verdieping. De trap is bekleed met een blauwwollen tapijt met op de overloop het ingeweven wapen van Stavoren. De oude raadszaal met zijn historische ambiance is uitstekend geschikt voor vergaderingen en als bibliotheek of slaapkamer.
De Zuiderzeesuite bestaat uit de voormalige burgemeesterskamer annex slaapkamer met balkon (uitzicht over het IJsselmeer). Aansluitend is een ruime badkamer met dubbele wastafel, stortdouche, bad op pootjes en marmeren vloer met vloerverwarming.
Van de Zuiderzeesuite komt u op de overloop van de burgemeesterswoning, bekleed met hetzelfde prachtige tapijt. Hier is een trap naar de hal beneden en een trap naar het penthouse op de zolder.
Rechtdoor is de Jolsuite met openslaande deuren naar het balkon met ochtendzon. De suite heeft een originele houten vloer, een zijkamer met aparte stortdouche en een custommade kast met hang/leggedeelte en een deel met installatietechniek.

Zolder
Het penthouse onder de imposante, eiken kapconstructie heeft 13 Veluxdakramen rondom. Hier is een grote open leefruimte met zitgedeelte, keuken met kookeiland en eetgedeelte in de dakkajuit, waar u zich als een kapitein op een schip voelt door het fantastische uitzicht. Ook zijn er drie knusse slaapkamers (waarvan een met oude bedstee) en een badkamer met vloerverwarming.

Tuin
Het huis heeft een poort en achterom naar een strak aangelegde tuin op het zuiden met ruime terrassen en een open schuur. Op het dak van de archiefbunker bevindt zich een verhoogd terras met een vloer van Iroko-hout, met uitzicht op het IJsselmeer.

Adres: Voorstraat 94 96 8715 JC STAVOREN
Vraagprijs: € 1.495.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1879
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht, beschutte ligging
Oppervlakte: 433 m2
Oppervlakte perceel: 515 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).