Geervliet

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Geervliet

Geervliet is een kleine stad in de gemeente Bernisse, ten zuiden van het Rotterdamse Botlekgebied. De Bernisse is een uitgestrekt natuurgebied met veel water. Het vormde van oudsher een belangrijke verkeersader tussen de wateren het Spui en het Hartelkanaal. Geervliet kreeg in 1381 stadrechten. En was zo in de middeleeuwen beschermd door stadsmuren. Later werd het grotendeels verwoest door een brand. Het oude centrum is echter nog steeds te bezichtigen. Ook is er de Bernisse Molen, tegenwoordig een restaurant, gebouwd op een voormalige verdedigingstoren die deel uitmaakte van de stadsmuur. Enkele jaren geleden zijn er in Geervliet opnamen gemaakt voor de NCRV-film “De Zomer van 1945”.

Het is in Geervliet waar deze prachtige oude loods gelegen is, die afgelopen jaren is getransformeerd naar een formidabel loft met bijzonder veel mogelijkheden. Op de begane grond bevindt zich een enorm grote werkruimte / garage en de bovengelegen twee verdiepingen dragen zorg voor gegarandeerd woonplezier. Deze loods ligt prominent vlak bij het voormalige rijksmonumentale gemeentehuis (1346) dat Geervliet rijk is. Schuin tegenover het pand ligt het oude haventje dat al lang niet meer in gebruik is en tegenover lopen de ganzen en kippen. Idyllisch wonen onder de rook van Rotterdam!

Van opslagloods, naar doperwtensplitterij naar reusachtig loft
Het pand is omstreeks 1880 gebouwd en heeft gediend als opslag van granen en stro. Het graan lag opgeslagen op de eerste etage, dit valt duidelijk te zien aan de zeer stevige houten constructie. De dragende balken die te zien zijn in de loods zijn plus minus 20 cm dik en aangebracht om de 25 centimeter. De balken komen in alle delen van het pand terug en zijn zoveel mogelijk zichtbaar gemaakt na verbouwing. Door de grote openslaande deuren werd het graan aangevoerd met paard en wagen en omhoog getakeld naar de eerste etage. Later in de jaren 50 heeft het pand een andere functie gekregen. Zo begon een doperwtensplitterij, en de grote ruimte op de eerste etage werd wederom als opslagruimte gebruikt, ditmaal voor gedroogde doperwten.

Omstreeks 2000 is het pand door de huidige eigenaar aangekocht. Een periode van 5 jaar is de eigenaar aan het verbouwen geweest, waarbij werkelijk elke ruimte een facelift heeft ondergaan. De muren van de loods zijn aan de binnenzijde wit geschilderd en de balken authentiek bruin. De vloer heeft een vloeistofbestendige laag gekregen waardoor de ruimte een stuk minder vochtig is dan voorheen. Ook is er een extra entresol aangebracht van 50 m² voor extra opslag.

De buitenzijde is opnieuw gevoegd en de deuren zijn in de boerengroene kleur geschilderd en gerestaureerd. Alle ramen zijn vernieuwd en hebben een koperkleurige spiegelend effect. De grote deuren zijn geautomatiseerd als moderne garagedeuren, met een druk op de knop van de afstandbediening openen ze zich, zodat er makkelijk binnen geparkeerd kan worden. Het gehele dak is gerestaureerd inclusief de nok, waarbij alle pannen eraf zijn gehaald en 75 % van de panlatten is vervangen. Het pand is op de eerste en tweede etage voorzien van isolatie. Er is een aantal jaar geleden een nieuwe HR ketel geplaatst met 42 kW capaciteit, zodat eventueel in de toekomst ook de loodsruimte verwarmd zou kunnen worden. In 2008 is de eerste etage volledig opnieuw gestuukt. De beide etages zijn voorzien van houten vloeren en er is een grote leefkeuken. Op de eerste etage is er ook een kantoorruimte gecreëerd met inbouwkast. Het pand is volledig beveiligd met een alarmsysteem inclusief buitensignalering (er word al alarm geslagen als iemand zich buiten op ongewenste plekken bevind) plus camera’s met opname. De verlichting is volledig bedienbaar met een afstandbediening, de verlichting heeft verschillende geprogrammeerde scènes.

I N D E L I N G
Begane grond
De voorgevel bestaat uit twee delen: links de entree dat toegang verschaft aan de woning en de loods. Rechts twee grote robuuste openslaande deuren die toegang geven tot de loods zelf. De loods die inzetbaar is als hobbyruimte, garage, voorraadruimte meet maarliefst circa 12.10×17.00 + 5.00×7.70. Tevens is er een entresol met flinke afmetingen: 3.60×15.00 meter. Via de voordeur komt u in een royale entreehal (370×690) met rechts een toegang naar de naastgelegen loods en links een trappartij naar de eerste verdieping. Op de begane grond is tevens een kantoor met pantry en toilet (300×500) en een kantoor met kastenwand (330×600).

Eerste verdieping
Via de trap komt u op de eerste verdieping. Deze verdieping is volledig opnieuw gebouwd en ingedeeld. De trap en de hal op de eerste verdieping zijn van elkaar gescheiden door een deur. Vanuit de hal kunt u rechs naar een wasruimte en een separate slaapkamer. Gaat u vanuit de hal naar links dan treft u daar een doorloop naar onder andere het toilet, een inloop annex voorraadkast (2.00×4.00m) en een badkamer met vloerverwarming, groot ligbad, closet, bidet, wastafel en aparte douche (270×415). Vanuit de doorloop treft u links de woonkeuken met Bruynzeel inrichting, een kookeiland met onder andere gaskookplaat, afzuigkap, granieten werkbladen en vaatwasser (500×380 + 120×280). Loopt u rechtdoor dan komt u in een grote L-vormige woonkamer met onder andere een speksteenkachel, een open spiltrap naar tweede verdieping, stuukplafonds met inbouwspots. Een totaal vloeroppervlak van circa 92m² (470×870, 500×960 en 200×200). Vanuit de woonkamer heeft u toegang tot een riante loggia/dakterras van circa 28m².

Tweede verdieping
Middels een spiltrap komt u op de tweede verdieping. Hier treft u een lichte woonlaag voorzien van een groot aantal veluxramen. Allereerst een overloop met toilet. Links treft u een grote slaapkamer (masterbedroom) van circa 4.40×6.00 met een autenthiek roosterraam in de kopgevel. Gaat u vanuit de trap naar rechts, dan treft u achtereenvolgens een doorloopkamer met gigantische afmetingen van maarliefst 4.40×6.90m en vervolgens een tweede slaapkamer van 4.40×7.50m. Alle genoemde vertrekken op deze verdieping zijn volledig nieuw opgebouwd, voorzien van met nieuwe plafonds. Het dak is geisoleerd envoorzien van knieschotten met heel veel bergruimte.

Voorwaarden
– Gunning voorbehouden eigenaars
– Aanvaarding in overleg
– In de koopovereenkomst wordt een ouderdomsclausule opgenomen

Adres: Visserszijde 3 3211 BP GEERVLIET
Vraagprijs: € 565.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1880
Ligging: aan water, in centrum, in woonwijk
Oppervlakte: 550 m2
Oppervlakte perceel: 310 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).