Bergen Op Zoom

TYPE

Monument

KAMERS

Kantoorruimte

LOCATIE

Bergen Op Zoom

Net buiten het historische centrum van Bergen op Zoom ligt aan het spoor, de voormalige Beierse bierbrouwerij van Asselbergs, Van Heijst & Co, in de volksmond bekend als “Asselbergs”. De van Aldegondebaan 7 betreft uniek industrieel erfgoed en is als brouwerijgebouw zeer zeldzaam. Door de belangrijke (sociaal-economische) rol die het gebouw in de 19e en 20e eeuw heeft gespeeld voor de stad is het bekend bij vrijwel alle Bergenaren. De brouwerij werd in 1873 gebouwd uit hergebruikte bakstenen van de ontmantelde stadswallen van Bergen op Zoom. Het deed tot 1930 dienst als brouwerij Asselbergs. In 1946 begon Kees Becht in het gebouw de B3 Vruchtensappen Industrie.

In de jaren 70 is het gebouw grotendeels herontwikkeld tot kantoor en bedrijfsruimte. In de loop der jaren is het gebouw regelmatig intern gemoderniseerd en heeft het tot enkele jaren geleden dienst gedaan als particuliere middelbare school. Op dit moment is de voormalige Brouwerij deels verhuurd aan verschillende (creatieve) bedrijven. Het object is een uitstekend beleggingsobject. De brouwerij ligt op loopafstand van het station en het gezellige historische centrum van Bergen op Zoom. Op eigen terrein is er parkeergelegenheid voor circa twintig auto’s.

Het gebouw
De voormalige brouwerij is L-vormige met zadeldak. Het object bestaat uit vier bouwlagen en is deels onderkelderd. De gevels zijn opgetrokken uit hergebruikte handvorm bakstenen, met gecementeerde topgevels en gootlijst. De bedrijfsruimte met lessenaar dak, dat aan de oostzijde tegen het brouwerijgebouw ligt dateert van latere datum (begin 20ste eeuw).
De begane grond, eerste en tweede verdieping van het L-vormige hoofdgebouw zijn ingericht als kantoorruimte. Door de aanwezigheid van een patio op de eerste verdieping is er ruim voldoende daglicht toetreding voor kantoorgebruik. De derde verdieping betreft een zolderverdieping. Deze ruimte is op dit moment niet in gebruik maar kan, door het terugplaatsen van glas in de ramen, relatief eenvoudig tot kantoor of multifunctionele ruimte worden gerenoveerd.
De bedrijfsruimte is op dit moment in gebruik als opslag en garage. Deze ruimtes zijn intern bereikbaar vanuit het hoofdgebouw en via twee overhead deuren ontsloten met het verharde gedeelte van het buitenterrein.

De brouwerij
De volledige naam van de brouwerij was Beiersch Bierbrouwerij Asselbergs Heijst & Co, maar in de volksmond heette het “Asselbergs”. De brouwerij, opgericht in 1873, sloot zijn poorten in 1930. De laatste brouwmeester was Antonius Asselbergs (1877 – 1940). In 1946 begon Kees Becht in het gebouw de B3 Vruchtensappen Industrie, wat later is opgegaan in het concern vrumona.
De van Aldegondebaan 7 is uniek industrieel erfgoed en als brouwerijgebouw zeer zeldzaam. Door de belangrijke (sociaaleconomische) rol die het gebouw in de 19e en 20e eeuw heeft gespeeld voor de stad is het bekend bij vrijwel alle Bergenaren.
Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Zoom (SIEB) besteedde in het verleden met lezingen en rondleidingen regelmatig aandacht aan de brouwerij. Het televisieprogramma ’n Monumentje van ZuidWest TV besteedde in 2016 uitgebreid aandacht aan het verleden van de brouwerij http://www.zuidwesttv.nl/video/4216/brouwerijbaan.

De kelders onder het gebouw zijn lang niet gebruikt. Men vindt hier nog een aantal van de oude opslagtanks en onderdelen van de productieinstallaties van de B3 Appelsapfabriek.

Belegging & Huursituatie
Van Aldegondebaan 7 is op dit moment voor circa 60% verhuurd aan een vijftal bedrijven.

Locatie
De Aldegondebaan, onder Bergenaren beter bekend als de ‘Brouwerijbaan’ betreft grotendeels een eigen weg van de huidige eigenaar. Op het terrein staan verschillende woningen,en een bedrijfsruimte waarin 11 jaar lang een sport/fitness club was gevestigd. Op het perceel van brouwerijgebouw ligt een fraai aangelegde tuin en is parkeergelegenheid voor twintig auto’s.
Op circa 300 meter afstand ligt de bushalte Stalenbrugstraat. Ook het NS Station van Bergen op Zoom op circa 1000 m afstand is op loopafstand (circa 12 minuten lopen). De afstand tot afslag A4 is ongeveer 2 kilometer, en daarmee circa vier minuten rijden. De centra van de steden Breda, Dordrecht, Goes maar ook Antwerpen zijn in 25 minuten vanaf de Van Aldegondebaan met de auto bereikbaar.
Het object ligt op circa 800 m van de Grote Markt. De meeste winkels, restaurants en cafés van Bergen op Zoom zijn daarmee op vijf tot tien minuten loopafstand van het gebouw.

Adres: Van Aldegondebaan 7 4615 AZ Bergen Op Zoom
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1873
Oppervlakte: 1336 m2
Oppervlakte perceel: 2660 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).