Hilversum

TYPE

Monument

KAMERS

16

LOCATIE

Hilversum
Adres: Vaartweg 200 1217 SZ HILVERSUM
Vraagprijs: € 1.900.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1878
Ligging: aan bosrand, in centrum, beschutte ligging, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 462 m2
Oppervlakte perceel: 1084 m2

PRACHTIGE HERENBOERDERIJ TE KOOP
In Hilversum staat aan de rand van het bos van een 100 hectare groot natuurgebied deze prachtige monumentale boerderij. Het is een gemeentelijk monument, gebouwd in 1878 en in 2001 volledig gerenoveerd, geïsoleerd, voorzien van een nieuwe kap. De grote deel is opnieuw ingericht. Het terrein waarop de boerderij staat wordt door Natuurmonumenten uitgegeven in erfpacht. De locatie is uniek. Een landelijke sfeer met uitzicht op een kleine historische weide en ingesloten door de overvloedige natuur van 200 jaar oude bomen. Reeën rond de boerderij en zeldzame roofvogels in de lucht en tegelijkertijd op loopafstand van het centrum van mediastad Hilversum. Het perceel is circa 1.200 m2 groot en staat op zandgrond die in de Gouden Eeuw ook werd gebruikt om de grachtengordelbebouwing in Amsterdam mogelijk te maken.

Het betreft een late Hallehuisboerderij en de grootste in zijn soort in ’t Gooi. Het is een mooie en vooral gezellige plek voor een of meerdere gezinnen om te wonen en te ontspannen. Door de huidige eigenaar is het object de afgelopen 20 jaar volledig gerestaureerd met alleen maar kwalitatief goede materialen (massief hout, koperen leidingen). Het huis is geïsoleerd en zeer smaakvol ingericht. Het geheel is eenvoudig geschikt te maken voor meervoudig gebruik en kan het gesplitst worden in twee of drie woningen. Hiervan zijn reeds tekeningen gemaakt. Zo zijn er in het woonhuis meerdere woonkamers, 5 slaapkamers en 2 badkamers en is er een sfeervolle keuken waar de eerste opnamen van Swiebertje zijn opgenomen in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Ook is er nog de originele kaaskelder zeer fraai afgewerkt met originele handgemaakte en met de hand beschilderde Harlinger tegels. Op de verdieping is een inpandig zwemspa, een sauna en een workout ruimte.

Deze boerderij van een langgeveltype en is in zijn geheel te koop, maar het is ook mogelijk om de helft of een derde deel te kopen.

BEGANE GROND
De boerderij ligt langs een oprijlaan van 100 meter aan de rand van het bos. De statige boerderij valt meteen op. De entree van de hoofdwoning bevindt zich rechts van de lange zijgevel. Hier is de ingang. Een fraai betegelde vestibule met aansluitend toegang tot de gezellige woonkeuken (circa 20 m2), deze is van alle gemakken voorzien. Aansluitend de centrale hal met trappartij naar verdieping. Vanuit hier kunnen de ruimten op de begane grond en verdieping bereikt worden. Aan de voorzijde bevindt zich rechts de woonkamer (circa 25 m2). Deze is grootdeels authentiek met betimmeringen en magnifieke haardpartij. De naastgelegen eetkamer (25 m2) is licht. Onder de eetkamer bevindt zich de oude kaasproductiekelder, nu ingericht als een wijnkelder en voldoende ruimte om gezellig te kunnen borrelen. Naast de keldertrap was de melkkamer, nu een study van circa 15 m2 die zicht heeft op de bosrand aan de achterzijde van de tuin.

Tweede woongedeelte
Vanuit de hal is links naast de trap toegang tot een tweede woongedeelte dat nu in gebruik is als werk- en woonkamer. Deze is L-vormig en heeft eveneens zicht op de achtertuin en bos. Ook hier flinke houtkachel. Dit gedeelte zou eenvoudig afgesplitst kunnen worden van het voorhuis. Aansluitend een compacte keuken met aanrecht, elektrisch fornuis en spoelbak. Voorts een ruime waskeuken met inbouwapparatuur die in verbinding staat met de het “achterom” en aan de andere zijde toegang biedt tot de huidige dubbele inpandige garage van circa 42 m2. Hier bevindt zich ook een hobbywerkplaats en opslagrekken en grote openslaande deuren geven toegang tot deze ruimte.

Derde woongedeelte
Het derde woonvolume ligt aan de andere zijde van de boerderij. Er is – net zoals bij de andere delen – een eigen entree met toilet. Aansluitend een compacte keuken met aanrecht, elektrisch fornuis en spoelbak en een woonkamer van circa 17 m2. Aansluitend een slaapkamer van ruim 7 m2. Via de woonkamer is toegang naar een tweede hal met aansluitend een tweede woonkamer van circa 21 m2. Een deur geeft hier ook weer toegang naar de tuin. Tussen de entree en de tweede hal is een derde, kleine hal met trappartij naar de bovengelegen verdieping.

VERDIEPING
Op de verdieping is nu een tweedeling. Rechts de slaapvertrekken behorende bij de hoofdwoning. Er is een auditorium ingericht voor circa 100 personen inclusief podium en zithoek. Hier is tevens de extra mogelijkheid om drie of vier slaapkamers ten behoeve van een mogelijk derde woonvolume aan de andere zijde te realiseren.

Hoofdwoning
De trap in de hoofdwoning geeft toegang tot de verdieping. Hier een royale overloop. Velux dakramen zorgen voor veel natuurlijke lichtval. Op deze verdieping een drietal slaapkamers die bij de hoofdwoning behoren: 2 slaapkamers aan de kop, waarvan 1 in gebruik als zeer ruime masterbedroom en een separaat walk-in-closet. Ensuite de badkamer die tussen de twee slaapvertrekken is gesitueerd. Aan de langszijde de badkamer die tussen 2 slaapkamers is geprojecteerd en die ook vanuit de masterbedroom bereikbaar is. Ditzelfde geldt voor het separate toilet. Masterpiece op deze verdieping is de eveneens complete tweede badkamer met sauna en een zwembad (zwemspa 7m2). Ook hier – uiteraard – weer een separaat toilet.

Zolder (derde woonvolume)
Ook vanuit de badkamer en het toilet is toegang tot de zeer ruime zolder van circa 108 m2 en 2 separate en zeer lichte slaapkamers met dubbele bedden van circa 9 m2 elk. Op de kop bevinden zich twee grote openslaande deuren (het zogenaamde melkmeisje). Het oude zadeldak (6.000 dakpannen) dat bijna 9 meter hoog is, is in 2001 volledig vervangen en voorzien van nieuwe isolatie. Deze ruimte is multi-inzetbaar. Een separate trap leidt weer naar de derde hal van het derde woonvolume.

BUITEN
De tuin bevat nog steeds een oude appelboom en veel (winterblad) beukenhagen. Er is een houthuis voor het haardhout dat in overvloed aanwezig is en een prieel om te genieten van de avondzon.

ERFPACHT
Het perceel wordt in erfpacht uitgegeven met een erfpacht afhankelijk opstalrecht voor de woonboerderij en het bijgebouw die aan erfpachter in eigendom zullen worden verkocht.

Dankzij het altijd waakzame oog van de natuurbeschermers is dit een kans om beschut en met reeën rondom de monumentale boerderij te wonen op het uiterste puntje van de glaciale zandtong op de rand van de Randstad. Een unieke locatie met heel veel woongenot en -comfort. De jaarlijkse canon is niet anders dan een verzekeringspremie voor het zorgeloos leven in beschermd groen van 100ha natuur waarin Corversbosch staat. De huidige bewoners hebben deze ‘premie’ afgekocht tot september 2041. Voor de zekerheid in een volgende periode vanaf 2042 geldt een door de NL banken goedgekeurd model van de acte waar tevens een korting op de huidige canon van 25% van toepassing is verklaard.

Concreet
In de akte van uitgifte wordt de jaarlijkse vergoeding (canon) van Natuurmonumenten geregeld. Het vigerende erfpachtcontract kent gebruiksvoorwaarden en een jaarlijkse canon. Dit wordt vervangen door een inmiddels door de Nederlandse Banken goedgekeurde nieuwe overeenkomst met daarin een korting op de huidige canon van 25%. De huidige erfpachtscanon is volledig afgekocht tot 2042 (van circa € 32.000 per jaar volledig aftrekbaar van inkomstenbelasting).

SPLITSEN IN 2 OF 3 WOONEENHEDEN
De boerderij heeft een woonbestemming waarbij het – onder voorwaarden – mogelijk is om het object te splitsen in 2 of 3 wooneenheden. De Gemeente is inmiddels akkoord gegaan met deze vergrote woonbestemming. Van de uitgever van de erfpacht is het nog wachten op een antwoord. De splitsingstekeningen zijn op aanvraag beschikbaar. In het mogelijke scenario van een gesplitste verkoop wordt het met de verkregen instemming mogelijk om een gedeelte van de boerderij te kopen. Het perceel wordt opgesplitst waarbij elk deel aan de voor- en achterzijde een fraai stuk grond heeft direct grenzend aan het natuurgebied. Bijkomend voordeel is ook dat de erfpacht per onderdeel na 2042 aantrekkelijk zal zijn. Op deze manier kunt u buiten wonen, vlakbij de stad en bent u ervan verzekerd dat er altijd natuur rondom zal blijven bestaan. De boerderij c.q. de afgesplitste delen worden in de huidige staat leeg opgeleverd;

• De koper draagt bij splitsing de kosten voor het realiseren van de woning in het deel B respectievelijk deel C;
• Aan de schetsplannen kunnen geen rechten worden ontleend, deze dienen slechts als indicatie van deze herbestemming;
• De opgegeven maten zijn circa maten en er vindt geen verrekening plaats bij ondermaat/ overmaat;
• De woningen dienen uiterlijk 12 maanden na eigendomsoverdracht geheel te zijn afgebouwd;
• Koper van woning B en C zijn zelf verantwoordelijk voor de nutsaansluitkosten en aanlegkosten (riolering, water, gas, elektra en glasvezel);
• Kopers van woning A, B en C dragen zelf zorg voor een 60 minuten brandwerende woningscheidende wand dat voldoet aan het bouwbesluit tussen de Woning A/B en woning B/C;

INTERESSE?
Wij informeren u graag! Van een geïnteresseerde partij wordt wel verwacht dat deze contact opneemt met een financieel adviseur alvorens er een bezichtigingsafspraak wordt ingepland. Op deze manier wordt er beoordeeld of de aankoopprijs (inclusief de gekapitaliseerde canon financierbaar is voor koper.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).