Schinnen

TYPE

Monument

KAMERS

25

LOCATIE

Schinnen

Samenvatting:
In het buitengebied van de Zuid-Limburgse plaats Schinnen, ligt het buurtschap Thull. Hier, omringd door het glooiende landschap, staat deze monumentale en geheel gerestaureerde herenhoeve. De hoeve dateert uit 1869 en is in 2001 ter verbetering van het wooncomfort en met behoud van al haar authentieke elementen, zowel van binnen als aan de buitenkant tot in detail volledig gerenoveerd.
De fraai gedecoreerde voorgevel heeft een statig aanzicht en is een unieke verschijning in de omgeving.

De hoeve bestaat uit een herenhuis met een achterliggende linker woonvleugel (± 661 m2) en aan de rechterzijde het poorthuis met een aangebouwde stalvleugel (± 372 m2). Het poorthuis met de stalvleugel biedt een zee aan gebruiksklare ruimte die smacht naar invulling zoals bijvoorbeeld een gastenverblijf, bedrijf-, atelier-, of praktijk aan huis of zelfs allebei! Ruimte te over.

De woonvertrekken zijn zeer ruim en licht door de hoge plafonds en ramen zoals een herenhuis betaamt. De authentieke plavuizen en houten vloeren zorgen voor dat extra statige en landelijke karakter dat ruim anderhalve eeuw na datum nog steeds zo wordt ervaren en onverminderd indrukwekkend blijft. Raak ook zelf onder de indruk door het te ervaren en te zien wat deze bijzondere hoeve te bieden heeft!

Omschrijving:
De traditionele boerderij is oorspronkelijk in opdracht van J.H. Meens in 1869 gebouwd. De familie Meens werd met name bekend als oprichters van de Alfa Brouwerij welke nog altijd nabij is gelegen en bekend staat vanwege het zachte en zuivere bronwater uit eigen bron waarmee wordt gebrouwen. De brouwerij werd vrijwel gelijktijdig met de hoeve gebouwd en de gecombineerde exploitatie van bier brouwen en het verkopen van bostel leverde samen met het boerenbedrijf een goed inkomen.

De hoeve had van oudsher drie stalvleugels en was daarmee geheel gesloten rondom een binnenplaats. Sinds de renovatie in 2001 heeft de hoeve nu een U-vormige plattegrond en bestaat uit een woonhuis met achterliggende aanbouw, een poortgebouw in lengterichting (ten opzichte van de straat) en dwars achter het poortgebouw een stalvleugel. Het woonhuis telt twee bouwlagen plus een zolderverdieping en is deels onderkelderd met twee gewelfkelders. Het poortgebouw telt twee bouwlagen plus een zolderverdieping en de stalvleugel één bouwlaag plus een zoldering.
Deze drie vleugels vormen de afbakening van de beschutte binnenplaats die te bereiken is via bijna alle kamers op de begane grond en is een heerlijke plek om te genieten van de rust. De binnenplaats is verder ingericht met een ruim terras, een vijver en geniet een vrij uitzicht over de riante achtertuin.
De tuin strekt zich ruim om de hoeve heen met meer dan een hectare in oppervlakte en bestaat vooral uit ruime grasweiden met daarin diverse noten- en fruitbomen.

De hoeve is beeldbepalend gesitueerd in het glooiende omgeving en is mede hierdoor ook geclassificeerd als rijksmonument. Op traditionele wijze is de hoeve opgetrokken in handvorm baksteen en gemetseld in kruisverband. Verder is de gevel met vijf vensterassen zeer symmetrisch ingedeeld. Deze symmetrie wordt benadrukt door de hoeklisenen, uitlopend in een rondboogfries op mergelconsoles en door het met een fronton bekroond middenrisaliet. In het fronton een rond ijzeren roosvenster met gekleurd glas, geplaatst in een zandstenen omkadering. De voorgevel wordt beëindigd door een kroonlijst in mergel en de zadeldaken met overstek zijn deels belegd met muldenpannen en deels met Hollandse betonpannen.

De indeling van het woonhuis wordt gekenmerkt door een centrale gang met trappenhuis achter de hoofdentree en is vrijwel ongewijzigd gebleven. Op deze gang, belegd met een hardstenen vloer in ruitmotief, komen aan weerszijden brede paneeldeuren in lijsten uit. De gemarmerde ganglambrisering werd in 1968-1969 vernieuwd naar voorbeeld van de oorspronkelijke lambrisering.

In combinatie met de broodnodige vernieuwingen in 2001 is er een reeks authentieke elementen van het monumentale pand bewaard gebleven en, waar nodig en mogelijk, hersteld geworden. Zo is het voegwerk vernieuwd, zijn de natuurstenen lijsten bijgewerkt, ramen en voordeur vervangen en de voorgevel elementen boven de eerste verdieping gerestaureerd. Binnen zijn de oude plavuizen vloeren opnieuw gelegd en is er vloerverwarming toegevoegd. De authentieke brede houten trap met leuning en geornamenteerde trappost is bewaard gebleven en zelfs verlengd tot de tweede verdieping waar hij toegang biedt tot drie grote zolderruimtes die tevens volledig geïsoleerd zijn. De houten spanten op deze zolder zijn nog in heel goede staat en geven de hele verdieping een robuust karakter.

De keuken is met de hand gebouwd en heeft een natuurstenen aanrechtblad wat een landelijk karakter geeft. Tevens is deze voorzien van diverse moderne apparatuur waaronder een in de muur ingebouwde stoomoven en een Boretti fornuis en oven die geplaatst is in een zeer grote keukenschouw met oorspronkelijke houten lijst. De schoorsteenopening is gedicht en betegeld.
Tegenover de keuken is de grote woonkamer met vernieuwde schoorsteenmantel van natuursteen. Tussen de verdiepingsbalken bevinden zich stucplafonds met kaderlijsten en rozetten. De zitkamer links van de centrale gang heeft ook een deels vernieuwde natuurstenen haardmantel. Het geheel verkeert momenteel in uitstekende staat en is voor een nieuwe bewoner instap-klaar te betrekken.

Omgeving:
Het kerkdorp Schinnen bestaat van oudsher uit een kern en enkele buurtschappen welke afwisselend zijn gescheiden door veel landelijk groene en beboste gebieden. Thull, als buurtschap van Schinnen wordt vrijwel geheel omringd door heuvels en ligt in het dal van de Geleenbeek. De hoeve ligt direct aan de Krekelberg; de voornaamste heuvel van Thull waar wandelpaden zorgen voor een prachtig uitzicht op de omgeving. Mede door het kleinschalige reliëf en de verschillende wateren (Geleenbeek en Mulderplas) geniet het totale gebied grote bekendheid vanwege zijn unieke flora en fauna.
Het buurtschap Thull heeft slecht 145 inwoners, maar telt een relatief groot aantal boerenhoeven welke veelal (net als Thull 1) in de oorspronkelijke staat bewaard zijn gebleven. Deze karakteristieke gebouwen geven het buurtschap een bijzondere uitstraling en beleving van de rijke historie van het gebied.
De kleinschaligheid van de omgeving garandeert verder een absolute rust en privacy. Uiteraard zijn er in het nabijgelegen centrum van Schinnen wel voldoende voorzieningen zoals supermarkten, winkels en een basisschool beschikbaar. Daarnaast is het gebied ook centraal gelegen ten opzichte van Sittard, Heerlen, Aken en Maastricht.

Bestemming:
Conform opgave van bestemmingsplan “Buitengebied Schinnen” van de gemeente Schinnen heeft het perceel de bestemming: “Wonen” en is bestemd voor wonen, met inbegrip van aan-huis-gebonden beroepen, bed & breakfast, mantelzorg en agrarisch hobbymatig gebruik. Mogelijke alternatieve bestemmingen dienen nader met de gemeente te worden afgestemd.

Bijzonderheden:
• Een zeer ruim volume van 3.145 m3 en algeheel kwalitatief hoge staat van afwerking;
• Zeer fraai en volledig vrij gelegen en optimaal tuincontact vanuit alle woonvertrekken;
• Ruime huisweide van ruim 1 hectare, geschikt voor het hobbymatig houden van paarden;
• Ruime mogelijkheden voor huisvesting van bed & breakfast, praktijk, kantoor of atelier aan huis;
• De gehele hoeve is voorzien van dakisolatie en isolerende beglazing;
• Ruim voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein;
• Het object is gekwalificeerd als rijksmonument (monumentnummer 521694). Diverse later aangebouwde delen zijn uitgesloten van bescherming;
• Geheel vrij gelegen met optimale privacy;

Adres: Thull 1 6365 AC SCHINNEN
Vraagprijs: € 1.350.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1869
Ligging: aan bosrand, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 661 m2
Oppervlakte perceel: 12355 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).