Roermond

TYPE

Monument

KAMERS

4

LOCATIE

Roermond

Aan de statige Swalmerstraat in de historische binnenstad van Roermond ligt dit gerestaureerde rijksmonument dat in oorsprong dateert van 1875. Het is gebouwd op fundamenten uit het midden van de zestiende eeuw, telt drie woonverdiepingen en heeft een omsloten binnentuin. Beschermd zijn de voorgevel van het huis en de monumentale trap in de woonkamer. Bijzonder detail in huis zijn zonder twijfel de drie geëtst glazen deurpanelen uit begin 1900 die de drie seizoenen voorstellen. Het oorspronkelijke bouwjaar is 1875, het woonoppervlak is 205,1 m2 en de inhoud bedraagt circa 750 m3.

Indeling
BEGANE GROND
Ontvangsthal
Ontvangsthal (4 m2) met massief eiken vloer die drempelloos doorloopt op de gehele begane grond. Meterkast met aansluitingen van gas en elektriciteit (nieuwe meters); de watermeter bevindt zich in de kelder. Garderobe en betegelde toiletruimte met fonteintje.

KELDER
Een deur met geëtst glazen paneel (art nouveaux, ca. 1900) leidt via een met keramische vloertegels afgewerkte trap naar de kelder met tongewelf (13 m2) die thans als wijnkelder fungeert.

Woonkamer
De woonkamer (totaal 41,3 m2) is feitelijk te typeren als tuinkamer, met name dankzij drie raampartijen die uitzicht bieden op de omsloten stadstuin die via een tuindeur toegankelijk is. De living is tevens voorzien van een open haard (gas) en beschikt over de originele trappartij naar de verdieping. Deze trap valt onder de beschermende bepalingen die voor dit rijksmonument gelden.

Keuken
Aan de voorzijde ligt een op maat voor deze locatie vervaardigde keuken (9,1 m2) met boven- en onderkasten en een dubbele spoelbak met close-in boiler. Tot de inbouwapparatuur behoren een 5-pits keramische kookplaat (Smeg), combimagnetron (AEG), afwasmachine (Miele), magnetron (Philips) en een koel/vries-combinatie. Spiegelpanelen aan één zijde zorgen er voor een ruimtelijke werking, aan de andere zijde bevindt zich een ingebouwde muurkast.

EERSTE VERDIEPING
Twee slaapkamers
De monumentale trap leidt naar de eerste verdieping waar alle vloeren zijn uitgevoerd in transparant gelakte kurk. Via de overloop (3,5 m2) is toegang tot een slaapkamer (23,7 m2) aan de voorzijde en een twee treden lager gelegen slaap-/werkkamer (24,2 m2) aan de achterzijde die beschikt over een dubbele muurkast.

Badkamer
De badkamer (6,4 m2) heeft witte wandtegels tot plafondhoogte, een douchecabine in kwartronde opstelling, wastafel, tweede toilet en een ingebouwde bergkast. Hier zijn tevens additionele witgoedaansluitingen aangelegd.

ZOLDER
Vide
Een open en vaste trap leidt vanuit deze ruimte naar een extra verdieping met balustrade en vide (16,6 m2). De vide beschikt over bergruimte in maatwerkkasten, een rvs-aanrechtblad met wateraansluiting en biedt tevens plaats aan de HR-combiketel (Nefit Ecomline, 2002) en witgoedaansluitingen.

Derde slaapkamer
Op de zolderetage ligt aan de voorzijde een derde slaapkamer (25,4 m2). Deze is eveneens voorzien van blank gelakte, kurken vloertegels en beschikt over een vaste wastafel en voorzetramen. De centrale ruimte van de zolderverdieping (30,1 m2) biedt een prachtig zicht op de gerestaureerde en geïsoleerde balken-kapconstructie. Daglichttoetreding geschiedt via een Velux-dakraam aan achterzijde.

TUIN
De geheel ommuurde stadstuin heeft een groot terras van natuurstenen tegels in bakstenen omkaderingen. Aan drie zijden bevinden zich (verhoogde) borders en aan de achterzijde is toegang tot een halfvrijstaande, stenen tuinberging (6,8 m2) met tegelvloer.

ALGEMEEN
De binnenmuren van dit object hebben een speciale behandeling ondergaan tegen optrekkend vocht. Het zijn echter met name de bijzondere details, zoals de voorgevel, historische trappartij en de geëtst glazen deurpanelen die dit rijksmonument zijn charme verlenen. Niet in de laatste plaats uiteraard door de magnifieke ligging aan de Swalmerstraat waar elk pand de rijke Roermondse historie ademt.

Aanvullende informatie is via ons kantoor te verkrijgen zoals de Lijst van Zaken (roerende zaken) en NVM Vragenlijst deel B (staat van onderhoud van de woning).

Adres: Swalmerstraat 46 6041 CZ ROERMOND
Vraagprijs: € 390.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1875
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 205 m2
Oppervlakte perceel: 123 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).