Alem

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Alem
Adres: Sint Odradastraat 6
Vraagprijs: € 695.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1880
Ligging: aan rustige weg, in centrum, landelijk gelegen
Oppervlakte: 516 m²

Als u denkt in kansen, ruimte zoekt en daarnaast ook nog eens rustig wil wonen en werken, dan is deze voormalige burgemeesterswoning wellicht het ideale pand. Op markante locatie in het rivierendorp Alem staat dit goed onderhouden monumentale woon-/werkpand met bed and breakfast en privé gelegen tuin met veranda en stal.

Centrale gang met toegang tot de kelder en links een woonkamer met haard, een eetkamer en bijkeuken en rechts een zitkamer, een woonkeuken, hobbykamer en toilet in het voorhuis op de begane grond
Tweede keuken met professionele klimaatruimte voor de wijn en zijentree, deel annex opslagruimte, kantoor, presentatieruimte met toilet, showroom met zijentree en toilet in het achterhuis op de begane grond.
Overloop met toilet, vijf slaapkamers, een complete badkamer en zolder met sauna op de eerste verdieping.
Woonkamer met open keuken, twee slaapkamers en een badkamer in de B&B.

Gemeentelijk monument

Bruto-inhoud: 2.468 m³
Gebruiksoppervlakte: 645 m²
Perceeloppervlak: 1.160 m²
Bouwjaar: 1880

Indeling begane grond:
De verhoogd gelegen entree geeft toegang tot een lange gang met antieke plavuizen. Fraaie paneeldeuren met houten knopgreepjes geven toegang tot de aangrenzende vertrekken. Aan de linkerzijde is een zitkamer met marmeren schouw, hoge vensters met in HR beglazing geplaatst glas in lood bovenlichten en brede vloerdelen. Aan deze kamer grenst een eetkamer annex bibliotheek met toegang tot de bijkeuken. Rechts van de gang is aan de voorzijde een tweede woonkamer annex werkkamer met schouw. Hier is een doorgang naar de achtergelegen zijentree en de woonkeuken. In de woonkeuken is het authentieke keukenmeubel op harmonieuze wijze gecombineerd met een eigentijdse unit in rvs. De keuken is voorzien van een hardstenen werkblad, hardstenen spoelbak en hoogwaardige inbouwapparatuur. Aan het eind van de gang is rechts nog een werkkamer.
In het achterhuis wordt duidelijk dat het hier om een woon-/werkpand gaat, want hier is een zee aan ruimte waar gewerkt kan worden. Er is een praktische tweede keuken met buitendeur. Aan de rechterzijkant van het pand is nog een buitendeur. Aan de tweede keuken grenst een grote klimaatruimte voor de wijncollectie van de eigenaren maar deze is ook aan te wenden voor andere koelactiviteiten of woon/ kantoorruimte. Vanuit de keuken leidt een deur naar de deel annex opslagruimte. Hier bevindt zich ook een tweede trapopgang. Aan de deel grenst een kantoor en een presentatieruimte waar momenteel de proeverijen plaatsvinden. Uiteraard is ook hier een toilet. Achter deze ruimte is een grote showroom van 75m2 die via een brede entree aan de zijkant van het pand te bereiken is. Ook hier is een toilet.
Helemaal achter het pand is een zelfstandige woonunit die in gebruik is als bed and breakfast. Er is een woonkamer met open keuken, twee slaapkamers en een badkamer. De woonkamer is heerlijk ruimtelijk doordat de nok in het zicht is gelaten. De badkamer is ingericht met een douchecabine, wastafel, toilet en de wasmachineaansluiting. Bij de aanbieding is een 4-persoons inventaris van de B&B inbegrepen. De B&B vormt een stabiele inkomstenstroom van circa € 10.000,– per jaar, hetgeen de woonlasten substantieel verlaagd.

Indeling eerste verdieping:
Via een nieuwe stijlvolle trap is de eerste verdieping bereikbaar. Op de overloop is een separate toiletruimte. Er zijn maar liefst vier slaapkamers in het voorhuis. Centraal aan de overloop ligt de badkamer in grijstinten. Deze is ingericht met een hoekbad, regendouche en een dubbel wastafelmeubel. In het achterhuis is nog een vijfde slaapkamer. Voor diegenen die extra kamers willen maken is er op zolder alle ruimte. Deze zolder wordt voornamelijk gebruikt als berging maar er is ook een sauna gesitueerd. Boven het voorhuis is nog een hoge geïsoleerde zolder.

Bijzonderheden:
Deze imposante woning van het type T-boerderij deed vroeger dienst als ambtswoning van burgemeester Pompen. Het pand dateert van origine uit 1880 maar werd door beschieting in de tweede wereldoorlog ernstig beschadigd. Daarbij werden de kap en delen van de voorgevel en een deel van de linkerzijgevel verwoest. De sporen hiervan zijn nu nog zichtbaar. Het pand verkeert bouwkundig in goede staat en wordt door de Monumentenwacht tweejaarlijks minutieus geïnspecteerd. Het rapport hiervan is op verzoek in te zien. Door de loop der jaren is het pand voorzien van comfort. Ter plaatse van het woongedeelte zijn nieuwe hardhouten kozijnen en ramen met HR beglazing en dakisolatie aangebracht. Ter plaatse van het bedrijfsgedeelte zijn voorzetwanden en voorzetbeglazing toegepast. Het geheel wordt verwarmd middels twee jaarlijks onderhouden cv-installaties met HR-combiketels uit 2007 en 2009. De elektrische installatie is door de loop der jaren geheel vernieuwd en op het dak van de voormalige stal liggen 24 zonnepanelen. (18 op de B&B en 6 op veranda met twee omvormers in verband met twee elektra aansluitingen) Ook de riolering is volledig vernieuwd.
Achter het pand ligt een privé gelegen en zonovergoten tuin met terrassen, pizzaoven, veranda, kweekkas en diverse heesters. Bij het centraal gelegen terras van gebakken klinkertjes staan twee in dakvorm gesnoeide moerbeibomen. Vanuit de tuin is blijvend vrij zicht op de achtergelegen natuur. Het perceel wordt aan de achterzijde afgesloten door een stal met twee paardenboxen, een werkruimte en een overkapping.
Alem is van oorsprong een Brabants dorp en is pas in 1958 bestuurlijk bij de Bommelerwaard gevoegd en valt nu onder de gemeente Maasdriel. Het ligt 7 kilometer oostelijk van Zaltbommel en 15 kilometer ten noorden van ‘s-Hertogenbosch. Het dorp ligt op een soort schiereiland dat omringd wordt door de dode Maasarmen. Daardoor zijn er veel recreatiemogelijkheden, zoals watersport, golfen, fietsen en wandelen.
Alem heeft een katholieke basisschool en op looppafstand ligt de jachthaven. Op100 meter begint het Alemschepad, een wandelroute van 7 kilometer door de Alemsche en Drielsche uiterwaarden, via de Marensche Waarden naar de jachthaven.
Zoekt u een zakelijk woon-/werkpand met oneindig veel mogelijkheden en waar u kunt wonen als god in Frankrijk? Kom dan eens kijken.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).