's-hertogenbosch

TYPE

Monument

KAMERS

14

LOCATIE

's-hertogenbosch
Adres: Sint Jorisstraat 72 5211 HB ‘S-HERTOGENBOSCH
Vraagprijs: € 1.750.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1809
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 500 m2
Oppervlakte perceel: 395 m2

In de historische binnenstad gesitueerd rijksmonument ‘De TWAALF APOSTELEN’ met garage en besloten stadstuin met achterom.

Perceel: 395 m² eigen grond
Bouwjaar: 1809 en gerestaureerd in 1975
Gebruiksopp.: 500 m² (exclusief zolderbergingen, kelder en garage)
Bruto inhoud: 2.485 m³
Kadastraal bekend: ’s-Hertogenbosch sectie G nummer 8469
Staat van onderhoud: goed
Aantal kamers: 14 (waarvan 11 slaapkamers)
Centrale Verwarming: cv-gasketels Buderus & Radson
Tuin: aangelegde (zonnige) tuin, oost georiënteerd
Aanvaarding: in overleg

In het centrum van de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch gelegen, ruim bemeten herenhuis, compleet met garage/berging, royale tuin en achterom.
Het woonhuis is uitermate fraai gesitueerd in een straat met tal van overige indrukwekkende monumentale panden, zoals het (voormalige) Paleis van Justitie, het Huis van Bewaring en het Refugiehuis.
Niet alleen het hart van de Bourgondische binnenstad, maar ook de oude stadsmuren met zicht op het uitgestrekte beschermd natuurgebied het Bossche Broek, bevinden zich op slechts een paar honderd meter afstand.
’s-Hertogenbosch staat hoog geplaatst op de ‘woonaantrekkelijkheidsindex’ waarbij het een voorname plaats inneemt als cultuurstad. Veel podiumkunsten in combinatie met culinair aanbod.

In ‘De Twaalf Apostelen’, een adellijke behuizing van grote allure, werd in het begin van de vijftiende eeuw door Willem Loyer een gasthuis gesticht waar 12 bejaarde mannen werden verzorgd.
Het is een samentrekking van twee oudere huizen waarvan de wit gepleisterde pilastergevel uit 1824 dateert. Op de begane grond 8-ruits schuiframen, op de verdieping 6-ruits schuiframen, geprofileerde kroonlijst. De in schoonmetselwerk opgetrokken achtergevel heeft ronde en getoogde ontlastingsbogen boven de 8- en 6-ruits schuiframen. Inwendig zijn er balklagen met moer- en kinderbinten en zware consoles, een eikenhouten spiltrap.

We bieden dit gebouw – van eenvoudig maar harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde – aan als zelfstandig woonhuis.
Het betreft een uitermate royale woning met goede gebruiksmogelijkheden.

De in het midden van het pand gelegen voordeur met brede, geprofileerde omlijsting, geeft toegang tot de ontvangsthal met antieke hardstenen vloertegels, eikenhouten spiltrap en hoge houten balkenplafond. Meterkast met uitgebreide installatie.
Dubbele houten deuren naar de riante woonkamer compleet met betonvloer, wanden in stucwerk, houten balkenplafond, open haard en dubbele openslaande tuindeuren. De mooie hoge ramen zijn voorzien van voorzetbeglazing. Deze kamer is bij uitstek geschikt als toekomstige woonkeuken.
Eveneens vanuit de hal toegankelijk, is een afzonderlijke zit- of werkkamer (thans ingericht als kapel). Een vertrek met betonvloer, stucwerk wanden compleet met een halfronde nis ten behoeve van een kachel/stookplaats. Balkenplafond en ook weer hoge ramen met voorzetbeglazing.
Ganggedeelte met gastentoilet en doucheruimte, werkkast inclusief uitstortgootsteen en openslaande buiten-/tuindeur. Trapportaal met toegang tot een boven alle kamers gelegen zolder. Op de gang komen een zitkamer en 3 slaapkamers uit. De zitkamer compleet met een fraaie klassieke schouw in sierstucwerk (ornamenten en lijst), beschikt ook over een openslaande tuindeur. Onder de kamer een oude kelder met tongewelf, gemetselde togen en plavuizenvloertegels.
De 3 slaapkamers beschikken ieder over een ingebouwde kast en een vaste wastafel.

De spiltrap komt op de eerste verdieping uit op een overloop en gang. Hieraan liggen een viertal slaapkamers die alle op de voor-/straatzijde van het pand zijn georiënteerd. Verder op deze woonlaag een tweetal toiletten, 2 doucheruimtes en een separate was-/strijkruimte.
Vanuit de was-/strijkruimte is een toegang tot een grote hobby-/bergzolder. Er is tevens een separate trap van/naar de gang (achterbouw) op de begane grond.

De eikenhouten spiltrap voert verder naar de tweede verdieping. Het is een volwaardige woonlaag met een vijftal dakkapellen in de schuine dakvlakken. Op de verdieping een grote overloop met de toegang tot 4 slaapkamers (3 ervan aan de voor-/straatzijde), douche- en toiletruimte en een aparte cv-ruimte.
Ten slotte nog een enorme bergzolder met ruime stahoogte.

Aan de achterzijde van het indrukwekkende pand ligt een fijne tuin met daarin opgenomen de garage/berging (zowel voorzien van een elektrisch bedienbare kanteldeur als een separate loop-/tuindeur).
De tuin is fraai aangelegd met borders en sierbestrating. Tussen de garage en het huis vormt een houten schutting de afscheiding van de tuin met het achtergelegen terrein. Het is evenwel mogelijk om hier een toegangspoort of hek te maken als (extra) achterom.

WONEN IN EEN RIJKSMONUMENT HEEFT HISTORISCHE WAARDE.
Om de monumentale waarde te behouden gelden naast een aantal specifieke spelregels, bovenal grote voordelen zoals subsidiemogelijkheden en/of een laagrentende lening.

Het Nationaal Restauratiefonds (www.restauratiefonds.nl ) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (www.cultureelerfgoed.nl) stellen zich graag aan u voor.
Zij geven toekomstige monumenteigenaren informatie over de financiële mogelijkheden, onderhoud en wet- en regelgeving.

‘De Twaalf Apostelen’ is praktisch ingedeeld en biedt mede daardoor een multifunctioneel gebruik.
Wij denken hierbij aan particuliere gezinsbewoning of wonen in combinatie met een aan huis verbonden beroep, praktijk of atelier.
Het is de moeite waard om ook de mogelijkheden eens te onderzoeken van ouderenhuisvesting met zorgvoorzieningen.

Deze informatie is met zorg samengesteld, doch buro t’sas aanvaardt geen aansprakelijkheid voor onjuistheden in en onvolledigheden van de opgenomen informatie, noch kan aan de vermelde informatie enig recht worden ontleend.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).