Geervliet

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Geervliet
Adres: Schoolstraat 2
Vraagprijs: € 650.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1882
Ligging: aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht, beschutte ligging
Oppervlakte: 285 m²

CHARMANT SCHOOLGEBOUW TE KOOP IN GEERVLIET

In het oude centrum van het prachtige stadje Geervliet, enkele kilometers ten Zuidwesten van Rotterdam staat aan de Schoolstraat 2 deze prachtige voormalige school uit 1882. Het charmante gebouw is getransformeerd tot een heerlijke woning om te wonen of te werken en met een woonoppervlakte van zo’n 280m2 is het erg royaal van opzet. De school staat op een ruim en zonnig perceel van circa 725 m2. Karakteristiek zijn de 3 gemetselde ronde schoorstenen die op het dak prijken. Voor elk lokaal was er een. Het interieur herbergt ook nog tal van leuke authentieke details die dit gemeentelijke monument tot een aangenaam bezit maken. Door de aanwezigheid van maar liefst 8 zonnepanelen blijven ook de energiekosten voor deze school laag waardoor het wonen op deze plek nog aantrekkelijker wordt.

Bekijk ook onze landingspagina: https://schooltjetekoop.nl/

GESCHIEDENIS
De school opende op 1 januari 1883. Generaties uit Geervliet, Biert en Simonshaven hebben er les gekregen. Het gebouw werd na al die jaren veel te klein en op 21 november 1969 sloot de school haar deuren en werd er verhuisd naar de huidige Markenburgschool. Na het vertrek van de school was dit gebouw onder andere in gebruik als cultureel centrum, kinderopvang en anti-kraak en raakte daarna in verval. De vorige eigenaar redde het gebouw en transformeerde het tot een stijlvolle en moderne woning, met behoud van authentieke details. Maar de herinneringen aan 86 jaar onderwijs zijn nog steeds tastbaar. In de buitenmuur bijvoorbeeld krasten leerlingen hun namen die nog steeds zichtbaar zijn.

BEGANE GROND
Van de buitenkant gezien is de vroegere functie van het gebouw in een oogopslag duidelijk. De drie enorme raampartijen zijn onmiskenbaar die van de oude klaslokalen. Het monumentale hekwerk rondom is origineel. De leilindes voor het gebouw typerend. Bij de ingang aan de achterkant hangt een bel. Bij binnenkomst in de lange, brede gang, met de nog herkenbare toiletdeuren, waan je je even terug in je schooltijd. Hoeveel kindervoetjes zouden hier niet hebben gelopen?

De lange brede gang met een vaste kast geeft toegang tot de lokalen, de slaapkamers, badkamer en de trapopgang naar de verdieping. In de hal bevinden zich aan de buitenmuurzijde diverse ruimten. Er zijn twee separate toiletten en een badkamer die bestaat uit een douche met wastafel. Meteen rechts naast de entree is een riant kantoor met links ernaast de toegang tot de slaapkamers.

Woonkamer en keuken
De klaslokalen zijn getransformeerd tot een woonkamer, een keuken en slaapkamers die via de brede gang toegankelijk zijn. De keuken en woonkamer zijn enorme vierkante ruimtes van ruim 50 m2, maar doen tegelijkertijd warm en huiselijk aan. De hoge plafonds zorgen met de grote hoeveelheid raampartijen voor een extra ruimtelijke beleving. Het middelste lokaal is nu keuken. Dit is echt met recht het hart van dit bijzondere huis. De keuken bestaat uit een gasfornuis met twee ovens, afzuigkap, combimagnetron, koel-/vriescombinatie, vaatwasmachine en een close-in boiler. De koel-/vriescombinatie en vaatwasmachine zijn los geplaatste elementen.

Via de gang – of via de dubbele tussendeur tussen de lokalen – loop je van de keuken naar de woonkamer. Ook hier weer een mooie vierkante ruimte. Via de metershoge ramen is er een prachtig uitzicht op het historische Geervliet. De ironie van de geschiedenis wil dat de kinderen die hier les kregen nooit iets van dat uitzicht zagen, ze kwamen er om te leren, niet vanwege het uitzicht. De ramen zitten dan ook bewust hoog. Doordat de vloeren van de lokalen zijn verhoogd kan je anno nu wel genieten van het uitzicht. Tussen de drie klaslokalen zitten nog steeds de originele dubbele houten deuren. De leerkrachten konden als ze daartussen gingen staan twee lokalen in de gaten houden.

Op het dak zijn nog de drie schoorstenen zichtbaar van de kachels die de lokalen moesten verwarmen. De aanwezige kachel in de woonkamer is hier nog op aangesloten. De kozijnen zijn uitgevoerd in hout en voorzien van gedeeltelijk dubbel glas en voorzetramen en openslaande houten deuren geven toegang tot de tuin. Aan het einde van de gang is een bijkeuken met achteruitgang en een separate ruimte met opstelplaats voor witgoed apparatuur.

Slaapkamers begane grond
Meteen tegenover de entree en het kantoor bevindt zich het klaslokaal dat getransformeerd is tot slaapkamers. Dit lokaal is opgedeeld in 2 slaapkamers op de begane grond en een grote slaapkamer op de verdieping. De slaapkamers op de begane grond zijn allebei voorzien van een vaste kast en afgewerkt met vinyl en glasweefselbehang. De kamers hebben een oppervlakte van circa 19m2 en 16m2. Tevens is er een moderne badkamer aanwezig die bestaat uit een ligbad, douche en een dubbele wastafel.

EERSTE VERDIEPING
Via een trap kom je op de eerste verdieping. Hier een overloop met een vaste trap naar de tweede verdieping en toegang tot de masterbedroom. Deze grote kamer van circa 36 m2 heeft een vide en hierdoor heeft de kamer een hele speelse indeling. Deze kamer is eveneens afgewerkt met glasweefselbehang heeft drie vaste kasten en er is airconditioning.

ZOLDERVERDIEPING
Via een vaste trap kom je op de zolderverdieping. Deze ruimte is in twee delen opgedeeld, zo is er nu een bergruimte en een slaapkamer. De kap zelf is een beschoten kap voorzien van het pannendak. De kap van de zolder is niet geïsoleerd, de slaapkamer wel.

TUIN
Rondom de school ligt een flink perceel van circa 725 m2. Hierdoor kunt u de hele dag genieten van zowel zon als schaduw. Ook heeft u vanuit de tuin zicht op de prachtige eeuwenoude kerk.

GEERVLIET
De voormalige basisschool staat in het oude centrum van het historische stadje Geervliet tegenover De Onze Lieve Vrouwekerk. Geervliet ligt op het eiland Putten, tussen de plaatsen Spijkenisse en Den Briel. Geervliet maakt sinds 1 januari 2015 deel uit van de Gemeente Nissewaard. Het historische centrum van de stad Geervliet (stadsrechten verkreeg het reeds in 1381) is regelmatig decor voor film en televisie, waaronder de NCRV film ‘de zomer van 1945’ en ‘Flikken Rotterdam’. Er is een goede verbinding met diverse uitvalswegen en het openbaar vervoer. Met de auto zijn de snelweg A15 en het centrum van Brielle, Spijkenisse en Rotterdam Hoogvliet binnen 10 minuten te bereiken. De rijtijd naar het centrum van Rotterdam is circa 18 minuten, Den Haag 35 minuten. Ook ligt het recreatiegebied “Bernisse” binnen handbereik.

ENERGIE EN DUURZAAMHEID
Deze voormalige school is al voorbereid op de toekomst. Het dak is voorzien van 8 zonnepanelen en er is nog plaats voor meer! Hierdoor zijn de energielasten bijzonder laag.

Verder wordt de woning wordt verwarmd middels een CV-combi met radiatoren. Deze installatie levert samen met een boiler in de badkamer en een close-in boiler in de keuken het warme water in de woning.

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).