Vlaardingen

TYPE

Monument

KAMERS

12

LOCATIE

Vlaardingen

Een schitterend en bijzonder, zeer royale rijksmonumentale vrijstaande stadsvilla genaamd “Francina”, op 709 m² eigen grond gelegen met een vrije ligging, nabij het centrum van Vlaardingen. De villa anno 1899 is ontwerpen door architect G.J. Bosma, in opdracht van reder en olieslager Cornelis Schippers. Dit exclusieve woongenoegen is in Neorenaissance stijl gebouwd met rijke toepassing van Jugendstilmotieven en is voorzien van vele schitterende klassieke en authentieke details, zoals bijzonder glas in lood, marmer vloeren, ornamenten plafonds, lambriseringen, schuifdeuren, serre en een origineel trappenhuis.

De woning is voorzien van authentieke keuken en badkamer, en voorzien van 4 slaapkamers op de 1e verdieping. Woonkamer van totaal 60 m² verdeeld in 3 gedeeltes die door klassieke schuifdeuren met geslepen glas onderling zijn verbonden. De woning is een Rijksmonument met fiscaal aantrekkelijke voorwaarden en heeft een woonoppervlak van 355 m² en inhoud van 1250 m³. De woning heeft bovendien nog een kleine garage, waarschijnlijk ooit ontworpen voor een T-Ford.

Villa Francina
De villa is vrij gesitueerd aan de Schiedamseweg in de as van de Wilhelminastraat met een voortuin achter een rijk gedecoreerd smeedijzeren hekwerk en een diepe, deels ommuurde achtertuin. Rechts naast de villa is de oprit naar de garage en midden in de voorgevel bevindt zich de entree.

Via de entree komt u in Villa Francina. Daar komt u in een vestibule met fraaie tochtdeur voorzien van geëtst glas, marmer vloer in een ruime hal van circa 15 m². Deze hal is eveneens afgewerkt met een marmeren vloer, een ornamentenplafond. In de hal bevindt zich tevens een toilet met fonteintje en authentiek witjes tegelwerk en een schitterend trapportaal om de bovengelegen verdiepingen te ontsluiten.

Vanuit de hal kunt u links naar de woonkamer van circa 60 m². Deze woonkamer bestaat uit drie vertrekken (voorkamer, woonkamer en serre) die door klassieke schuifdeuren onderling van elkaar kunnen worden gesepareerd. Alle kamers zijn voorzien van een prachtig (origineel) ornamenten plafond, in voorkamer bevindt zich een authentieke schouw met natuursteen, vaste kasten, glas in lood. Woonkamer voorzien van hardhouten parketvloer, authentieke serre met toegang naar de tuin.

Aan de rechterzijde van de hal treft u meteen bij binnenkomst een gezellige werkkamer van circa 12 m² met hardschouw, vaste kast en ornamenten plafond. Achtereenvolgens de ruime keuken van circa 12 m² met bijkeuken van 7 m². De keuken is grotendeels authentiek met bijzonder tegelwerk op vloer en wand, buffetkast en schouw. Vanuit de gang is toegang naar de droge kelder van circa 8 m² betegeld en semi stahoogte.

Eerste verdieping
Via een prachtige trap met bordes komt u op de eerste verdieping met halverwege een, authentiek toilet met fonteintje en een separate badkamer met oud ligbad, wastafelmeubel met marmer en fraai tegelwerk. Op deze verdieping bevinden zich in totaal 5 slaapkamers en 2 kastenkamers.

Hoofdslaapkamer [blauwe kamer] van circa 24 m² met openslaande deuren naar dakterras met uitzicht over de tuin, vaste kasten, laminaatvloer. Voorslaapkamer [gele kamer] van circa 25 m² met laminaatvloer, schouw met kolenhaard, authentieke wastafel met marmer en gestuukt plafond en slaapkamer [groene kamer] van 11 m² met openslaande deuren naar balkon. Diverse vaste kasten in de kamers. Kastenkamer van 4 m² met kasten en toegang naar klein voor balkon met vrijzicht richting Wilhelminastraat aan de voorzijde. Slaapkamer [rode kamer] van 12 m² met vaste kasten. Slaapkamer [paarse kamer] van ca. 10 m² met kast en schouw.

Tweede verdieping
Vervolgt u de trap met bordes naar 2e verdieping dan treft u hier wederom een zeer royale hal. De zolderverdieping bestaat uit twee kleine zolderkamers en twee grote zolderruimten, met mogelijkheden voor meerdere kamers. Links bevindt zich een zolderkamer met opstelling cv. van circa 10 m². Aansluitend een voorzolder van circa 18 m² met toegang tot de vliering. Daarnaast een slaapkamer van circa 15 m² met laminaatvloer en wastafel Aan de rechterzijde bevindt zich over de hele diepte van het huis een gigantische zolderruimte van circa 45 m² eveneens met toegang vliering.

Tuin
Villa Francina ligt op 709 m² grond. De (woeste) tuin bestaat uit gazon, terrassen, oude bomen en paden, geheel rondom de woning, vijver en oprijpad naar garage. De tuin is circa 25 m breed en 18 m diep en is op het noorden gelegen. Door de diepte van de tuin is er altijd zon. Linksachter in de tuin staat nog een origineel prieeltje. Daarnaast is de tuin ommuurd. Voortuin heeft een prachtig gedecoreerd smeedijzeren hekwerk, de voorgevel is begroeid met blauwe regen en blauwe markiezen completeren het geheel.

Garage
In steen opgetrokken garage van circa 12 m² met beton vloer en aansluitende berging en oud kolenhok.

Rijksmonument
Villa Francina is aangewezen als Rijksmonument. Dit biedt voor de koper gunstige financieringsmogelijkheden en fiscale voordelen. Hiertegenover staat dat een aanpassing c.q. verbouwing de goedkeuring nodig heeft van Monumentenzorg.

Adres: Schiedamseweg 93 3134 BD VLAARDINGEN
Vraagprijs: € 750.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1899
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 355 m2
Oppervlakte perceel: 709 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).