Orvelte

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Orvelte

Historische charme met hedendaags comfort is nu bereikbaar
De Schapendrift 1, in het hart van Orvelte, bekend Rijksmonument onder nummer 38759, is een van de weinige monumenten in dit dorp in particuliere handen. Daarmee is het een zeldzaamheid dat een object als dit te koop komt.

De uiterst charmante, in goede staat verkerende, uit Vries overgebracht en gerestaureerde boerderij, is van een voor boerderijen handzaam formaat.
Door haar indeling is de woning ook prima in te zetten voor een combinatie wonen en werken.

De uitstraling is sober, maar uiterst sfeervol, met fraaie details. Hand gesmeed ijzerwerk, fraaie tegeltableaus, gebintstijlen en antieke plavuizen bepalen de sfeer.
De gerestaureerde historische zuddenschuur maakt het beeld compleet, de fraaie tuin met waterpartij, tuinhuis en veel privacy maken het geheel tot een droomhuis.

Het dorp bestaat voor het grootste gedeelte uit monumentale boerderijen, die in sommige gevallen, zoals ook in dit geval, bewust naar Orvelte verplaatst zijn.
Door deze concentratie van boerenbehuizingen, waarvan velen intussen hun agrarische bestemming hebben verloren, geeft het dorp een mooi beeld van het leven uit vervolgen tijden en biedt het een rijk geschakeerd overzicht van de bouwstijlen en bouwvolumes door de eeuwen heen.

Verwacht hier geen super strakke indeling of moderne afwerking, het geheel is opgebouwd met veel liefde en daarnaast oog voor woongenot zonder de warmte van een historisch bouwwerk geweld aan te doen.

Feitelijk beschikt de woning over alle voorzieningen op de begane grond om zoals dat zo mooi heet, levensloop bestendig te worden genoemd. Daarnaast is op de verdieping ook in slaapkamers en een badkamer voorzien.

Het uiterst sfeervolle geheel beschikt over de volgende indeling:
Entree in achterbaander, uitmondend in een indrukwekkende hal met veel ruimte en toegang tot de diverse ruimten, te weten:
– 3 slaapkamers
– Badkamer met bad, toilet en wastafel
– Inpandige berging met ook een buitendeur
– Toilet
– Wasruimte
– Woonkamer met schouw en aansluitend:
– Keuken met inbouwapparatuur en
– De parel van het huis, de eetkamer met schouw en bedstee wand en tuinzicht

De verdieping is ook bereikbaar vanuit de hal en de trap mond uit op een ruime overloop met een kastenwand en toegang tot:
– Slaapkamer met eigen badkamer (douche, toilet en wastafel)
– Slaapkamer met inloopkast/kamertje en wastafel en toegang tot
– Zolderberging boven het voorhuis met CV opstelling

De vliering is bereikbaar vanaf de overloop en is momenteel niet in gebruik.
De boerderij kent volgens het monumentenregister de volgende beschrijving:

Gerestaureerde 18e eeuwse boerderij onder rieten schilddak, aan de voorzijde aansluitend tegen een puntgevel.
Uitgebouwde eindkamer tegen het voorhuis. Woongedeelte en eindkamer hebben vensters met middendorpel en schuiframen met kleine roedenverdeling

Orvelte is een esdorp, ontstaan in de middeleeuwen aan de weg van Westerbork naar Zweeloo op de hogere zandgronden, mogelijk als dochternederzetting van Westerbork. Orvelte wordt in 1362 voor het eerst vermeld. In 1967 is Orvelte aangewezen als beschermd dorpsgezicht vanwege de authentieke agrarische bebouwingen en de ruime veelhoekige gave brink. De gemeente heeft destijds het initiatief genomen het dorp verder te restaureren als “levend monument van de historische landelijke bouwkunst”.
Bij de realisatie van het “museumdorp” is men uitgegaan van de kadastrale uitgangspunten uit ca. 1830. Daarbij is de brink hersteld, zijn nog bestaande typerende panden gerestaureerd en zijn enkele historisch passende boerderijen en schuren die elders moesten verdwijnen, naar Orvelte overgebracht. Ook zijn de karakteristieke wegverharding, erfafscheiding en weg- en erfbeplanting hersteld.

Het zodoende ontstane monumentendorp is tot de dag van vandaag een bekende educatieve bestemming die ondersteund wordt door diverse activiteiten die het dorp organiseert om het leven van weleer te duiden in deze passende omgeving.

Hoewel toerisme een belangrijke levensader van het dorp is, en deze woning in het hart van het dorp aan de brink ligt, is het aan de bewoner zelf om te bepalen in hoeverre men deelt in de levendigheid die het dorp biedt. Door de ligging van de boerderij met de schuur naar de straat, en de besloten tuin aan het voorhuis, kan de het leven in het dorp zo goed als ongemerkt doorgang vinden zonder aantasting van privéleven.

Al met al een oase van rust en sfeer in een van de mooiste dorpen van Drenthe

Adres: Schapendrift 1 9441 PJ ORVELTE
Vraagprijs: € 489.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1759
Ligging: aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 265 m2
Oppervlakte perceel: 945 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).