Sint-michielsgestel

TYPE

Monument

KAMERS

10

LOCATIE

Sint-michielsgestel

RIJKSMONUMENTALE VRIJSTAANDE VILLA met KOETSHUIS, omgeven door een parkachtige tuin met smeedijzeren hekwerk. Dit patriciërshuis ‘Mathilde’ is een zeldzaam gaaf bewaard gebleven villacomplex.

Perceel: 5.620 m² eigen grond
Bouwjaar: 1904
Gebruiksopp.: 560 m² (incl. zolder, excl. kelder en koetshuis)
Bruto inhoud: 2.781 m³
Kadastraal bekend: Sint-Michielsgestel sectie G nummer 745
Staat van onderhoud: goed
Aantal kamers: 10 (waarvan 5 slaapkamers)
Centrale Verwarming: HR combi cv-gasketel Remeha Quinta-PRO (2013)
Energielabel: G
Tuin: parkachtige tuin met prieel en kas
Aanvaarding: in overleg

“De villa heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van sociaal-economische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van ’s-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen.” (bron: monumentenregister)

Landelijk en uitermate fraai gelegen op enkele minuten afstand van zowel de autosnelweg (A2) als ook het centrum van ’s-Hertogenbosch. Uitstekende infrastructuur.
De villa is gesitueerd binnen de bebouwde kom met daarbij een blijvend vrij uitzicht op een 14 ha groot park dat zich uitstrekt vanaf de weg tot aan een meander van rivier de Dommel.
De straat dankt zijn naam aan de in de 14e eeuw gestichte kastelen (adelijke behuizingen) De Grote en de Kleine Ruwenberg. Kasteel de Grote Ruwenberg is tegenwoordig een conferentie-oord.
Sint-Michielsgestel beschikt over een uitgebreid aanbod aan onderwijsinstellingen, van buitenschoolse opvang tot en met het gymnasium (Beekvliet), grote verscheidenheid aan winkels en horeca-gelegenheden, sportaccommodaties waaronder zwembad, voetbal- en tennisbanen, golfclub de Dommel.

Villa en koetshuis zijn in 1904 gebouwd in eclectische bouwstijl naar ontwerp van de Maastrichtse architect J. Kayser. De woning bestaat uit een aantal in elkaar overlopende bouwvolumes, waarvan het centraal gelegen ingangsgedeelte de hoofdmassa vormt, geflankeerd door een torenachtige uitbouw en een eenlaagse uitbouw. Aan de achterzijde een prachtige serre.
De bakstenen gevels zijn rijk versierd met de in deze bouwstijl kenmerkende ornamentiek.

Ook intern zijn nog veel van de oorspronkelijke stijlkenmerken bewaard gebleven, zoals paneeldeuren, geornamenteerde stucplafonds en marmeren en spekstenen schouwen en vensterbanken. Bij diverse plafonds is in de stilering van de florale ornamentiek de invloed van de art nouveau waarneembaar.

Ten slotte vermelden we hierbij het architectuurhistorisch belang vanwege de hoge kwaliteit van de bebouwing en de kwaliteit van de toegepaste historische stijlkenmerken.

Indeling: dubbele paneeldeuren met gietijzeren roosters geven toegang tot de brede, tot aan de achterzijde van de woning doorlopende gang en openslaande tuindeuren. Granito vloer, stucwerk wanden en geornamenteerd plafond. Verdiept gelegen houten binnendeuren.
De woonkamer bestaat uit een salongedeelte aan de voorzijde en een eetgedeelte aan de achterzijde. Aangebouwde serre. Houten balklagen vloeren met parket, hoge plafonds met sierlijsten en ornamenten.

De aan de noordzijde geflankeerde zijvleugel is zowel vanuit de woonkamer als ook vanuit de serre te bereiken. De zijvleugel beschikt over een separate, verhoogd gelegen entree met dubbele paneeldeuren en gietijzeren roosters. Ontvangsthal met granitovloer en stucwerk wand- en plafondafwerking. Over de volle diepte gelegen werkkamer met vergelijkbare afwerking als voornoemd bij de woonkamer.

Rechts van de hoofdentree/gang een ontvangstkamer. Houten balklagen vloer met parket, gestukadoorde wanden en plafond met ornamentering, natuurstenen schouw en een vijfkante erker met (gedeeltelijk) glas-in-loodramen.

Woon-/eetkeuken met een eigentijdse inrichting bestaande uit een wandopstelling met granieten werkblad en 1½ spoelbak, elektrische kookplaat, afwasmachine en voldoende kast-/bergruimte. Separate wandinrichting met koelkast, diepvries, apothekerskast, oven en magnetron. Ingebouwde kastruimte. Granitovloer. Schoorsteen/kachelaansluiting. Bijkeuken met tegelvloer, gootsteen, aansluiting wasapparatuur en gasgestookte cv-ketel en warmwaterboiler. Vanuit het centraal gelegen trappenhuis bereikbare toilet- en doucheruimte.

Houten bordestrap met open ballustrade. Vanaf het bordes is, net als dat bij de begane grond werd omschreven, een identieke sanitaire ruimte (douche, wastafel en apart toilet).

De eerste verdieping met een vanaf de voor- tot aan de achtergevel doorlopende brede gang. Houten balklagen vloer met parket, stucwerk wanden en geornamenteerd plafond. Verdiept gelegen houten deuren geven toegang tot de aangrenzende (slaap-) vertrekken.

In totaal 4 slaapkamers waarvan de kamer boven de op de begane grond gelegen ontvangstkamer voorzien is van natuurstenen schouw, een tweetal ingebouwde kasten, vaste wastafel en een balkon met gietijzeren ballustrade. Fraai gestukadoord plafond. De hoofdslaapkamer is uitermate royaal en ook voorzien van een natuurstenen schouw. Vanuit de kamer een rechtstreekse verbinding met een walk-incloset en een badkamer met ligbad, douche, toilet en dubbele wastafel.
Dan zijn er nog twee overige (kinder-) slaapkamers al dan niet met schouw en/of ingebouwde kasten.

Trappenhuis met bordes naar de 2e verdieping. In het torengedeelte een aparte kleine (linnen-) kamer. Het kan eenvoudig anders bestemd of gebruikt worden. Overloop met toegang tot een royale slaapkamer voorzien van vast raam in de topgevel en een extra dakvenster.
Dan tot slot de zolderruimte. Deze is zo groot en zo hoog dat een toekomstig eigenaar hier op eenvoudige wijze meerdere kamers en/of een hobbyruimte/atelier kan realiseren. Al naar gelang de behoefte natuurlijk.

De woning is onderkelderd. Er zijn naast een ganggedeelte, een ruime wijnkelder, speciale biljartruimte en nog een flinke voorraadkelder.

Het koetshuis tot slot. Dit aan de noordoostzijde van de villa gelegen gebouw is vanwege de bijzondere samenhang en de historisch-ruimtelijke relatie met de groenvoorziening, van grote ensemblewaarde.
Links een segmentboogpoort met dubbele deuren en bovengelegen hooiluik. De ruimte biedt plaats voor een of twee auto’s. Het rechter gedeelte heeft een aparte ingang naar de voormalige paardenstal (inclusief 3 natuurstenen voederbakken). Boven het gehele koetshuis een begaanbare open zolder. Aangebouwde gereedschapsschuur.

De omliggende parkachtige tuin is volledig in harmonie met de villa. Welliswaar niet als monument beschermd maar daarentegen zeker monumentaal te noemen. Met recht een ‘ensemble’.
Aan de straatzijde vormt een gedetailleerd ijzeren hek met twee dubbele inrijpoorten en gietijzeren penanten uit de bouwtijd de afscheiding. Grindverhardring van in- en uitritten en de toegang van en naar het koetshuis. Kollossale (oude) bomen in grote verscheidenheid, prachtige heesters en bloeiende rhododendrons, perken, gazons, separaat in de tuin gelegen plantenkas en een uitermate sfeervol prieel.

In 2014 heeft er groot onderhoud aan de woning plaatsgevonden en daarbij zijn onder meer alle buitenramen, deuren, kozijnen, metselwerk, dorpels, houtconstructies, zinkwerk, dakconstructie en dergelijke, hersteld en geschilderd.

Wonen in een rijksmonument heeft historische waarde.
Om de monumentale waarde te behouden gelden naast een aantal specifieke spelregels, bovenal grote voordelen zoals subsidiemogelijkheden en/of een laagrentende lening.

Het Nationaal Restauratiefonds (www.restauratiefonds.nl) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (www.cultureelerfgoed.nl) stellen zich graag aan u voor.
Zij geven (toekomstige) monumenteigenaren informatie over de financiële mogelijkheden, onderhoud en wet- en regelgeving.

De royaal bemeten villa is praktisch ingediend en biedt mede daardoor een multifunctioneel gebruik.
We denken hierbij aan (particuliere) gezinsbewoning of wonen in combinatie met een aan huis verbonden beroep (praktijk of atelier).
Het is de moeite waard om ook de mogelijkheden eens te onderzoeken van ‘ouderenhuisvesting met zorgvoorzieningen’.

Adres: Ruwenbergstraat 4 5271 AG SINT-MICHIELSGESTEL
Vraagprijs: € 2.490.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1904
Ligging: aan park, in woonwijk, vrij uitzicht, beschutte ligging
Oppervlakte: 560 m2
Oppervlakte perceel: 5620 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).