Leersum

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Leersum
Adres: Rijksstraatweg 319
Vraagprijs: 1.595.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1817
Ligging: aan bosrand;aan park;beschutte ligging
Oppervlakte: 629 m²
Oppervlakte perceel: 6980 m²

MAGNIFIEKE BUITENPLAATS ‘DARTHEIDE’ VOOR WONEN EN WERKEN

Op een zeer prominente locatie op de Utrechtse Heuvelrug ligt dit uit 1817 daterende magnifieke rijksmonumentale NSW-Landgoed, genaamd ‘Dartheide’, gebouwd in strakke neoclassicistische stijl. Voorheen maakte deze buitenplaats deel uit van Landgoed Broekhuizen en heeft een rijke geschiedenis.

Een fantastische buitenplaats met prachtig bewaard gebleven details zoals een marmerenvloer, houten vloeren en vensterluiken aan de binnen- en buitenzijde. De mooi aangelegde tuin met een oppervlakte van ruim 6.800 m² biedt naast rust, ruimte en natuur ook volop parkeerruimte. De inhoud van de buitenplaats meet maar liefst ca. 2.380m³ met een gebruiksoppervlak circa 630 m².

Buitenplaats Dartheide is in 1817 gebouwd door de oorspronkelijke eigenaar van kasteel Broekhuizen, de heer Cornelis Jan Nellesteyn. Na het overlijden van zijn vrouw hertrouwende hij met Sophie Schuilenburg. In die tijd een ongebruikelijke gang van zaken omdat deze dame zijn dienstbode was. Hoewel kasteel Broekhuizen in 1810 een flinke uitbreiding had ondergaan, besloot Van Nellesteyn in 1814 een kleinere behuizing voor zijn nieuwe gezin te laten bouwen. Hij bleef in de buurt, want hij liet ‘Nieuw Broekhuizen’ bouwen op de hoek van de Rijksstraatweg en de Broekhuizerlaan. Omstreeks 1829 is de naam van de villa omgedoopt tot ‘Dartheide’. In 1832 overleed Cornelis Jan en kwam zijn zoon Steven er te wonen, hij overleed in 1873. Daarna kwam "Dartheide" in handen van M.C. Boon Hartsinck, een toenmalig wethouder van Leersum.

In 1889 kocht jonkheer Mr. A.P.C. van Karnebeek de villa, destijds lid van de Tweede Kamer na eerder van 1885 tot 1888 minister van Buitenlandse Zaken te zijn geweest. Hij was degene die de twee oorspronkelijk gebouwde schuine daken liet vervangen door bekapte bovenverdieping. De Jonkheer verkocht de villa in 1906 en verricht in 1913, als voorzitter van de Carnegie-stichting, de opening van het Vredespaleis. Dan komt de villa in handen van een bekende Scheepsbouwer uit Alblasserdam, Cornelis Smit en in 1920 in handen van zijn zoon. In 1973 koopt de familie De Boer- Haanschoten uit Leersum de villa, niet voor bewoning maar als conferentie-oord en vakantiehuis.

Vanaf 1993 is de villa in gebruik genomen door Instituut Dartheide, centrum voor integrale stresspreventie en -behandeling. Destijds is veel achterstallig onderhoud aangepakt en is de villa volledig gerestaureerd. Sinds 2004 wordt hier wonen en werken gecombineerd wat perfect past op deze unieke plek.

Een ideale gelegenheid om in alle rust te wonen en te werken midden in het bos en tussen historische landgoederen. De plaatsten Leersum, Doorn en Wijk bij Duurstede met diverse voorzieningen zoals scholen en winkels vindt u op fietsafstand. Het landhuis is gelegen op slechts enkele autominuten vanaf de snelweg A12 en verbonden aan diverse N-wegen en daarmee zeer goed bereikbaar.

Een geschiedenisrijke villa op een prachtige plek aan de rand van nationaal natuurpark "De Utrechtse Heuvelrug".

KENMERKEN

BOUWJAAR ca. 1817
WOONOPPERVLAKTE ca. 630 m²
INHOUD ca. 2.383 m³
PERCEELOPPERVLAKTE ca. 6.890 m²

BESCHRIJVING
SOUTERRAIN
Het (werk)souterrain is bereikbaar via een eigen entree. Centraal onder de villa bevindt zich een lange gang met een vier ruime kamers. Aan het eind van deze gang treft u een zeer ruime vergaderzaal. Alle ruimten hebben daglicht toetreding. Daarnaast zijn er een aantal algemene ruimtes zoals een technische ruimte met CV opstelling, de originele keuken en een pantry met een trapopgang naar de begane grond.

BESCHRIJVING
BEGANE GROND
De imposante entree via de veranda geeft toegang tot de prachtige hal waar vanuit u toegang heeft tot vrijwel alle vertrekken. Op deze wat hoger gelegen etage treft u de woonkamers, de landelijke keuken en twee werkkamers. De hal is tevens voorzien van een garderobe, een toilet en trap op- en afgang naar het (werk)souterrain.

De schitterend gelegen woonkamers zijn voorzien van twee openslaande deuren richting de veranda met uitzicht op de tuin. Verder is de kamer ensuite voorzien van een openhaard en een passende visgraatvloer. De keuken is voorzien van inbouwapparatuur zoals een 6-pits Boretti gasfornuis met twee ovens, koelkast, vriezer, vaatwasser en is voorzien van een openhaard met een indrukwekkende schouw.

BESCHRIJVING
1E VERDIEPING
Vanuit de hal komt u via de prachtig authentieke trapopgang op de eerste verdieping. De ruime overloop geeft u toegang tot vier slaapkamers en twee badkamers. De eerste badkamer is voorzien van een toilet, wastafel, ligbad en douche. De grootste en meest luxueuze badkamer is vanuit de ouderslaapkamer en de kledingkamer toegankelijk. Deze is voorzien van een toilet, bidet, dubbele wastafel, douche en een vrijstaand bad. De diverse slaapkamers kamers zijn praktisch ingedeeld, voorzien van lambrisering en diverse vaste kasten.

TUIN
De grote tuin biedt u als bewoner vele aangename plekjes om in alle rust van de omgeving te genieten. Door de prettige ligging van de buitenplaats kunt u op elk moment van de dag genieten van de zon in de tuin en is er een goede verdeling van gazon en perken. Daarnaast kent de buitenplaats ruim voldoende parkeergelegenheid voor privé of werkbezoek.

In de tuin vindt u een vijverpartij, een uit hout opgetrokken schuur met een overkapping en een rookoven voor het bereiden van heerlijk gerechten. Door de aanwezigheid van een omheinde weide is er ook voor dieren volop de ruimte.

BIJZONDERHEDEN
• Wonen en werken combineren.
• Betreft een landgoed met een NSW-rangschikking, wat u onder andere fiscale voordelen biedt op het gebied van overdrachtsbelasting en onroerendezaakbelasting.
• De woning is voorzien van een alarmsysteem.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).