Buurmalsen

TYPE

Monument

KAMERS

12

LOCATIE

Buurmalsen
Adres: Rijksstraatweg 29 – 29A 4197 BA BUURMALSEN
Vraagprijs: € 595.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1865
Ligging: vrij uitzicht, open ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 436 m2
Oppervlakte perceel: 15435 m2

Huize Malsenburg; een historisch boerderijcomplex met hoofdhuis, vloedschuur en kapschuur op 1,5 hectare grond. Een grootschalig renovatieproject tussen Geldermalsen en Culemborg.

Het is het jaar 850 als Buurmalsen als Uberan Malsna voor het eerst genoemd wordt in een akte. Buurmalsen was oorspronkelijk onderdeel van Heerlijkheid Buren, in tegenstelling tot het andere Malsen, dat Gelders bezit was. Huize Malsenburg is gesticht omstreeks 1865 en zal haar naam vanuit deze historie verkregen hebben. De waterpartij vooraan de straat, de verborgen muren van kloostermoppen en een relict van een erfafscheidingsmuur duiden op een middeleeuws boerderijcomplex met gracht.

Malsenburg staat aan de voormalige dorpsbrink, op een terp langs de Rijksstraatweg die van Geldermalsen naar Culemborg leidt. Het vierkante hoofdhuis wordt geflankeerd door een grote vloedschuur en kapschuur. De terp wordt duidelijk zichtbaar door de omhooglopende dubbele oprit om de imposante kastanjeboom.

Afgelopen decennia is het huis door een familie dubbel bewoond. Een prima invulling voor zo’n groot huis. Maar enkel gebruik is natuurlijk ook mogelijk. Het huis kent nog veel originele details, zoals paneeldeuren, binnenluiken, sierplafonds en stalinterieurs. Kortom, een prachtig pand met een enorme potentie. Mits u de renovatie grondig aanpakt.

Op de parterre is er een centrale hal met aan weerszijden een kamer-en-suite. Verder natuurlijk diverse ruimtes voor keuken en bijkeuken. Beide kelders zijn indrukwekkend. De kelders hebben een dubbele toog en zijn erg groot. Op de verdieping heeft het voorhuis een overloop met vier riante slaapkamers. Op de achterzolder zijn nog eens vijf kleine slaapkamers gerealiseerd. Hierboven is nog een grote zolder met vaste trap bereikbaar.

De geut, een zijbeuk die vroeger gebruikt werd als spoelruimte, zorgt voor de verbinding met de vloedschuur. Deze grote stal heeft een gebruiksoppervlakte van maar ruim 300 m². Verder staan op het perceel nog een kapschuur en een extra stal. Zowel het huis als de vloedschuur en kapschuur maken onderdeel uit van het rijksmonument (complexnummer 523713). Naast het hoofdhuis ligt nog een boomgaard en achter een groot weiland tot aan de Prins Willem Alexanderstraat.

Buurmalsen grenst aan Geldermalsen en ligt strategisch langs de A15 in het midden van het land. Steden als Nijmegen, Rotterdam, Den Bosch en Utrecht zijn hierdoor goed bereikbaar. Kortom, een goede bereikbaarheid en alle voorzieningen dichtbij.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).