Hasselt

TYPE

Monument

KAMERS

12

LOCATIE

Hasselt

VERBORGEN PAREL IN HASSELT
In de binnenstad van het eeuwenoude Hanzestadje Hasselt aan het Zwartewater op nog geen 10 autominuten van Zwolle ligt dit volledig gerestaureerde Rijksmonument, in de middeleeuwen bewoond door de stadssecretaris en later de burgemeester. Een pand met historie! Achter de in de 19e eeuw gemoderniseerde voorgevel met houten kroonlijst bevindt zich een groot huis met maar liefst 4 ruime woonlagen en 7 slaapkamers van formaat. De achterzijde heeft nog de prachtige laatmiddeleeuwse achtergevel en een verrassend diepe achtertuin. Aan de achterzijde van het diepe perceel is een vrijstaande garage/berging/werkplaats en op de verdieping is een gastenverblijf.

De huidige eigenaren hebben sinds de aankoop in 1995 het volledige pand zorgvuldig gerestaureerd en voorzien van alle moderne gemakken van nu. Zo zijn alle kozijnen vervangen, is de elektrische installatie vernieuwd, is het huis voorzien van een nieuwe CV-installatie en is in 2009 de kap volledig gerestaureerd en voorzien van isolatie. Dit huis is ideaal voor een kinderrijk gezin of iemand die veel ruimte zoekt (bijvoorbeeld voor een combinatie wonen/werken of mantelzorg) en laat zowel aan de binnen- als de buitenzijde een zeer verzorgde indruk achter.

Ridderstraat 42 ligt in hartje centrum van Hasselt. Alle voorzieningen zijn binnen handbereik. Hasselt ligt op zo’n tien autominuten van Zwolle en zo’n tien minuten van de A28 (Groningen-Utrecht). Heeft u de beschikking over een boot, dan is het goed te weten dat de jachthaven, de gracht en de rivier op steenworpafstand van de woning liggen.

INDELING BEGANE GROND
Aan de Ridderstraat ligt de entree. De fraaie voorgevel biedt toegang tot het huis. Bij binnenkomst is het middeleeuwse karakter van het huis meteen zichtbaar en qua bouwstijl duidelijk anders dan de 19e eeuwse voorgevel. Flinke moerbalken met sleutelstukken zijn in het hele huis nog zichtbaar. De imposante entree heeft een grandioze vide met een vrije hoogte van circa zes meter. Ook hier zijn de balken zichtbaar.

De hal heeft een granito vloer en tevens is hier de trapopgang naar de eerste verdieping. Onder de trap bevindt zich het toilet. Meteen rechts is toegang tot de voorkamer (circa 28 m2). Deze is voorzien van een schouw met open haard en hoge raampartijen in kozijnen met originele luiken. Op de vloer ligt een fraai visgraat parket. De suitedeur geeft toegang tot de eetkamer annex tuinkamer (circa 32m2) en tevens is er een houthaard voor de liefhebber. Vanuit de achterkamer is toegang door middel van een vloerluik tot de middeleeuwse stahoge en droge kelder (circa 50 m2) met vier kruisgewelven.

Naast de eetkamer / tuinkamer ligt de keuken. Deze gesloten keuken geeft toegang tot de tuin en is in de loop der jaren uitgebreid tot een efficiënt geheel en bestaat uit een rechte opstelling met een RVS-fornuis. Een fraai detail is de doorgeefkast naar de eetkamer. De granito vloer van de hal loopt ook door in de keuken.

EERSTE VERDIEPING
Via de trap komt u op de verdieping. Hier een royale overloop met als fraai detail de boogramen in de zijgevel. Er zijn twee slaapkamers (circa 17,7 m2 en 7.5 m2) aan de achterzijde en er is een separaat toilet en de complete badkamer is voorzien van dubbele inloopdouche, ligbad en een wastafelmeubel met 2 wastafels. Vloer en wastafelblad zijn uitgevoerd in marmer. Via een niveauverschil is er toegang tot de derde slaapkamer (circa 24 m2) aan de voorzijde met een schitterend uitzicht op het Zwartewater. Deze kamer is momenteel als riante werkkamer in gebruik.

TWEEDE VERDIEPING
Als u de trap vervolgt komt u op de tweede verdieping. Op deze verdieping wederom twee slaapkamers (beiden circa 13 m2) aan de achterzijde beiden voorzien van praktische ruime inbouwkasten. Comfortabel is de tweede badkamer met toilet, wastafel en douchecabine. Er is veel praktische kastruimte en de opstelling voor de wasmachineapparatuur is mooi weggewerkt. Vanuit de tweede verdieping is er een fenomenaal zicht op de monumentale kap. De fraaie balkconstructie met gotische kap is al die eeuwen al bewaard gebleven.

DERDE VERDIEPING
Trapopgang naar de derde woonlaag. Hier treft u een loopbrug met aan weerszijden een spectaculaire slaapkamer (circa 16 m2 /45 m2) ieder met een entresol in de hoogte van de kap. Dit geeft een bijzonder effect. Ook hier zijn diverse vaste kasten op maat uitgevoerd. Aan de slaapkamer aan de voorzijde grenst de technische ruimte met 2 CV-ketels (Vaillant, 2005&2009). Een ketel is ten behoeve van (extra) warm water ten behoeve van douche en bad, zodat er altijd tegelijkertijd gebadderd kan worden.

BUITEN
Dit rijksmonument staat op een groot perceel van circa 599 m2. Aan de achterzijde is een grote verrassend diepe stadstuin onder architectuur aangelegd met hofjes en tuinkamers. Er is een ruim terras bij de woning gerealiseerd en diverse fruitbomen maken het tot een fraai geheel. Ideaal is ook de beregeningsinstallatie.

GARAGE EN GASTENVERBLIJF
Aan de achterzijde van de tuin staat de garage (circa 8 x 4 m). Deze is op de begane grond in gebruik als garage/berging/werkplaats. Een prachtige plek voor het plaatsen van uw klassieke bolide. Parkeren kan namelijk ook aan de voorzijde van het huis, langs de Ridderstraat of op 50 meter afstand langs het water. De verdieping van dit gebouwtje is ingericht als gastenverblijf. Hier is tevens een compacte doucheruimte met toilet aanwezig. Kortom een multifunctionele ruimte! Er is tenslotte een achterom via de poort.

HASSELT
Ridderstraat 42 ligt in hartje centrum van Hasselt. Alle voorzieningen zijn binnen handbereik. Hasselt ligt op zo’n tien autominuten van Zwolle en zo’n tien minuten van de A28 (Groningen-Utrecht). Ook met het openbaar vervoer is Hasselt goed bereikbaar. In de omgeving kunt u genieten van mooie natuurgebieden zoals de Oldematen, de Wieden, de Weerribben en de bossen van Staphorst en de Veluwe. Voor de natuurliefhebbers biedt deze locatie dan ook vele mogelijkheden. Heeft u de beschikking over een boot, dan is het goed te weten dat de jachthaven, de gracht en de rivier op steenworpafstand van de woning liggen.

Een gezin met jonge kinderen vindt in Hasselt maar liefst zes basisscholen en uitstekende kinderopvang, alle op loop- of fietsafstand. Ook een zeer ruime keuze uit scholen voor voortgezet onderwijs en MBO/HBO is goed bereikbaar in de naburige plaatsen, waaronder enkele van de best geklasseerde van Nederland. Hasselt heeft een gevarieerde middenstand; voor alle gangbare boodschappen kun je op loop- en fietsafstand terecht. Ook is er een scala aan enthousiaste sport- en vrije tijds verenigingen.

RESUMÉ
– Rijksmonument;
– Vrijwel geheel voorzien van dubbele beglazing (m.u.v. 1 boograam);
– Dakisolatie met nieuw dakbeschot en nieuwe pannen 2009;
– Buitenschilderwerk 2015;
– Directe nabijheid van het Zwartewater (doorgaand vaarwater).
– Een keurig energielabel D, met verdere mogelijkheden ter verbetering

KORTOM
Bent u op zoek naar heel veel ruimte, een grote tuin, een eigen werkplek, voldoende slaapkamers en een comfortabel en onderscheidend huis? Dan is dit royale, volledig gerestaureerde rijksmonument, dat voorzien is van alle moderne gemakken en u verdieping na verdieping blijft verrassen echt iets voor u!

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!

Adres: Ridderstraat 42 8061 GK HASSELT
Vraagprijs: € 585.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1525
Ligging: aan water, aan rustige weg, in centrum, aan vaarwater, landelijk gelegen
Oppervlakte: 278 m2
Oppervlakte perceel: 599 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).