Hattem

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Hattem
Adres: Ridderstraat 3
Vraagprijs: 935.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1724
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 441 m²
Oppervlakte perceel: 257 m²

Ridderstraat 3 en Knorrenburgerstraat 2 te Hattem

Monumentaal en sfeervol. Dat is dit Herenhuis met een fraaie typerende klokgevel en gebeeldhouwde hoekvoluten. En een hier achter gelegen bijzonder fraai pakhuis met kenmerkend ‘boerenvlechtwerk’ in de gevel aan de Knorrenburgerstraat.
Het geheel bestaat uit drie, zowel extern als intern, sfeervolle markante panden, midden in de historische binnenstad van Hattem. Concreet bestaat het aanbod uit het Herenhuis aan de Ridderstraat, het pakhuis aan de Knorrenburgerstraat en de bijkeuken/berging aan de 2e Steeg.

De drie panden grenzen aan een mooie intieme binnenplaats van ongeveer 40m² met veel privacy. Alle panden zijn via deze binnenplaats te bereiken. De totale perceel grootte bedraagt 257 m².
Zowel het woonhuis als het pakhuis zijn Rijksmonumenten. De panden verkeren in goede staat van onderhoud en worden regelmatig geïnspecteerd door de bewoner. Zowel het woonhuis als het pakhuis zijn in de jaren zeventig gerestaureerd. Groot onderhoud is in 2002 uitgevoerd voor alle panden (onder andere aan dak, schoorstenen, gevels en kozijnen).

Het woonhuis is genaamd "De Halve Maen" en heeft een mooie 18e -eeuwse klokgevel. Grote delen van het huis zijn echter veel ouder. In 1724 is het huis verbouwd (zie de muurankers in de gevel), toen is de tegenwoordige gevel voor de oude gezet. Veel originele details zijn behouden gebleven. De inhoud van het woonhuis bedraagt circa 960 m3 en het woonoppervlak is 260 m2. Het is voorzien van een kelder/souterrain, bijna totaal onderkelderd (10 x 4 meter) met gedeeltelijk tongewelf en een uitgang naar de binnenplaats.

Het Pakhuis stamt uit de 16e (en is waarschijnlijk in de 17e eeuw verhoogd) met hijsbalk en hijsluiken, is één van de weinige tastbare bewijzen dat er vroeger kooplieden waren in Hattem. De inhoud bedraagt circa 714 m3 en het gebruiksoppervlak is 209 m2. Het grootste gedeelte in het pakhuis is nader in te delen. Thans wordt de helft van de woning gebruikt als woongedeelte en is als zodanig ingericht. De andere helft is geheel naar eigen idee in te delen.
In het gebouw aan de 2e Steeg is een bijkeuken met was- en droogaansluiting, voorzien van centrale verwarming. Onder de overkapping is een fijne loungeruimte gerealiseerd.

Dit monumentale complex biedt vele gebruiksmogelijkheden. Een unieke kans om in één van de meest markante woningen in Hattem te wonen. De bijzondere en fraaie details van de objecten dient u persoonlijk te ervaren; het zijn er te veel om te beschrijven!

BOUWKENMERKEN WONING
Bouwjaar: Woonhuis 16e eeuw, pakhuis 16e en 17e eeuw.
Bouwwijze: Traditionele bouw. Opgetrokken in steen/spouwmuren.
Dakbedekking: beide woningen beschikken over een met pannen gedekt dak.
Isolatie: De woning is deels voorzien van dubbel glas.
Inhoud: woonhuis ca. 960 m³ en het pakhuis ca. 714 m³
Woonoppervlakte: woonhuis ca. 260 m² en het pakhuis ca. 101 m²
Overige inpandige ruimte: ca. 108 m² in het pakhuis
Externe bergruimte: ca. 14 m²
Gebouw gebonden ruimte: ca. 3 m²

Indeling Herenhuis
Begane grond: entree met tochtportaal, lange gang, marmeren vloer, trapopgang en toegang tot de keuken, woonkamer en binnenplaats. De sfeervolle woonkamer is voorzien van een prachtige schouw, authentieke vensterbanken en binnen-luiken. Vanuit de woonkamer toegang tot de gesloten keuken. De keuken is uitgevoerd in hoogwaardige kwaliteit en voorzien van inbouwapparatuur. Via de keuken is er toegang tot het toilet.

Eerste etage: ruime overloop, drie royale slaapkamers en een badkamer. De badkamer heeft een dubbele wastafel, toilet en douche.

Tweede etage: overloop met trapopgang naar vide, drie slaapkamers en een badkamer voorzien van dubbele wastafel, toilet, ligbad en separate douche.

Derde etage: open kamer, vide en bergzolder.

Indeling Pakhuis
Begane grond: Entree, woonkamer met trapopgang, keuken, badkamer met douche, wastafel en toilet, twee prachtige werkkamers, waarvan één met schouw en prachtige authentieke tegels en één met een tweede trapopgang. Vanuit deze kamers heeft u directe toegang tot de binnenplaats. Momenteel is het pakhuis gesplitst in een woongedeelte en bergruimte t.b.v. het herenhuis; zodoende de twee trapopgangen.

Eerste etage: vanuit het woongedeelte bereikbare ruime overloop en slaapkamer met vaste kast.
Vanuit de werkkamer via tweede trapopgang bereikbare bergruimte.

Tweede etage: te bereiken via een vaste trap vanuit de bergruimte. Deze ruimte is nog vrij in te delen en kan naar wens van de nieuwe eigenaar worden afgewerkt. Op deze etage heeft u zicht op de fraaie kapconstructie.

BIJZONDERHEDEN
– Bijzondere monumentale panden op een zeer centrale locatie in het centrum van Hattem.
– Authentieke details zijn bewaard gebleven en geven warmte en sfeer aan het geheel.
– Alle faciliteiten zijn op loopafstand gelegen waaronder jachthaven IJsseldelta Marina.
– Fraaie en intieme binnenplaats om van de zon te genieten.
– Keurige staat van onderhoud.
– Ideaal voor gedeeltelijk verhuur, kantoor aan huis of Bed & Breakfast.

BIJGEBOUWEN
Overdekt terras met bijkeuken met was- en droogaansluiting.

Voorzieningen
De woning is aangesloten op alle nutsvoorzieningen en riolering. Verwarming en warmwatervoorziening middels CV HR Combiketel.
Diverse uitvalswegen zijn binnen enkele minuten bereikbaar. Station Zwolle is binnen 15 minuten bereikbaar.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).