Esch

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Esch
Adres: Pickensteeg 1 5296 KG ESCH
Koopsom: € 1.500.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1700
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 282 m2
Oppervlakte perceel: 73360 m2

Eén van de mooiste plekjes in Brabant met een rijke historie. Zo valt deze karakteristieke woonboerderij die is gebouwd rond 1700 het beste te kenmerken.
De woonboerderij heeft de afgelopen drie eeuwen goed doorstaan en biedt nieuwe bewoners een zee aan ruimte, plek voor het houden van dieren en een uitgelezen kans om wonen en werken te combineren. De woonboerderij heeft een inhoud van meer dan 2.800 m³ en is omgeven door circa 7,3 hectare (eventueel uit te breiden tot 10,5 hectare) aaneengesloten eigen grond. Zeker voor paardenliefhebbers een mooi object.
Deze buitenplaats staat in het buitengebied van Esch; een vriendelijk dorpje dat ligt in de driehoek Vught, Boxtel en Haaren. Esch heeft een gezellige Brabantse dorpskern met een marktplein, buurtsupermarkt en enkele horecagelegenheden; verder zijn er een kinderdagverblijf en een voetbalvereniging in het dorp. Het buitengebied is uitgestrekt en de Essche Stroom kronkelt hier door het landschap. De omliggende mondaine plaatsen Vught en Oisterwijk bieden alle noodzakelijke voorzieningen en binnen tien minuten zit je op de snelweg met goede verbindingen richting Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.
Rij de romantisch slingerende oprijlaan op, geniet links en rechts van je eigen landerijen en daarbij horende stilte en ruimte. Onthaasten in Brabant, het kan nog op deze buitenplaats.

INDELING
BEGANE GROND
De algehele verbouwing is circa 20 jaar geleden met gevoel voor de rijke historie uitgevoerd en biedt al het wooncomfort dat je zoekt. In de grote hal is de grote vide met de trap de ‘eyecatcher’; het stoere balkenplafond, de houten draagconstructie en de boeren plavuizenvloer dragen allen bij aan de landelijke robuuste uitstraling. Rechts van de hal ligt een praktische deel met de meterkast, garderobe en de toiletruimte.
Het leefgedeelte bestaat uit een zitkamer, eetkamer, opkamer, woonkeuken en nog een aparte tv-kamer. En laten we ook de wijnkelder niet vergeten. Prominent midden in de zitkamer staat een stoere schouw met openhaard; een knapperend haardvuur maakt dat het echte buitenleven ook binnen zeer aangenaam is. De zware draagbalken waarop de boerderij is opgebouwd zijn meer dan 300 jaar oud en verkeren nog in uitmuntende staat. De hoge plafonds, de verrassend grote lichtinval en het riante uitzicht op de omliggende landerijen maken deze boerderij tot een heerlijke plek om te wonen.
Op de begane grond ligt de hoofdslaapkamer; deze grote slaapkamer heeft optimaal contact met de tuin via een schuifpui en grenst daarnaast aan een eigen kleedkamer met een ruime badkamer. Deze badkamer heeft een hoekbad, douche, dubbele wastafel en separate toiletruimte.
Vanuit het voorportaal is de grote bijkeuken goed toegankelijk; deze praktische ruimte heeft een brede wastafel en volop bergruimte, geen boerderij kan zonder. Achter de bijkeuken ligt nog een 2e hal met aansluitend de cv-/bergruimte en de toegang de ‘de Deel’. Deze enorme inpandige ruimte herbergt de paardenstallen maar dient ook als inpandige garage.
De Deel is meer dan 13,5 meter breed, heeft meerdere grote toegangsdeuren aan de voorzijde en kan eenvoudig voor alternatieve doeleinden zoals wonen of kantoor worden gebruikt.

EERSTE VERDIEPING
De hal met de grote trap en de vide profiteert van het vele zonlicht dat via twee dakramen de woonboerderij binnen valt. De kwaliteit van wonen op de begane grond is ook op de eerste verdieping volop aanwezig. De grote overloop biedt toegang tot drie slaapkamers en een separate toiletruimte. Deze grote overloop wordt benut als lees-, muziek- of studeerruimte.
De eerste slaapkamer is aan de linkerzijde gelegen en heeft naast een raam in de zijgevel ook nog een dakkapel, twee vaste kasten, een wastafel met bergmeubel en een eigen doucheruimte. De tweede slaapkamer heeft naast een dakkapel nog een groot dakraam met prachtig uitzicht over de Landerijen. De derde slaapkamer ligt aan de andere zijde van de boerderij en heeft naast een eigen doucheruimte toegang tot een grote berging. Deze is eenvoudig te gebruiken als een extra kamer.
Vanuit ‘de Deel’ heeft u via een separate trap toegang tot een grote bergzolder. Deze bergzolder kan desgewenst ook nog verbouwd worden tot atelier, kantoor of extra slaapkamer.

EXTERIEUR
Rondom de woonboerderij liggen meerdere terrassen, een moestuin, een siertuin, een enorm gazon, een prachtige vijver (groot genoeg om te vissen of voor een klein roeibootje) en twee bijgebouwen. De bestrating, het grind en de beplanting ondersteund de karakteristieke uitstraling van de woonboerderij; hier is het absoluut aangenaam wonen.
Een vrijstaande, rietgedekte garage heeft een aangrenzend overdekt terras. Het tweede bijgebouw staat naast de stapmolen van de paarden en was vroeger nog in gebruik als bakhuisje maar doet nu dienst als praktische berging.
Voor het houden van paarden, pony’s of schapen zijn er meerdere aaneengesloten weilanden welke omringd zijn door bomen, sloten en/of houtwallen.
Het totaalplaatje klopt; uitzonderlijk ruim wonen met volop privacy, kwaliteit en karakter op veel eigen grond en dat allemaal ook nog uitstekend onderhouden.
Dit soort originele buitenplaatsen zijn in Brabant zeldzaam; de Pickensteeg 1 te Esch is wellicht wel een uniek en eenmalige kans.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).