Gameren

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Gameren

Wonen en werken op een centraal in het land gelegen locatie wordt mogelijk in dit monumentale ensemble in Gameren. Midden in het dorp staat deze voormalige pastorie en voormalige kerk met bestemming maatschappelijke doeleinden en een zonnige nog aan te leggen pastorietuin op het zuiden.

Hal met trapopgang en toilet, woonkamer en suite met twee schouwen en een eenvoudige keuken op de begane grond.
Overloop, twee grote slaapkamers en suite, een kleinere slaapkamer en eenvoudige badkamer op de eerste verdieping.
Grote open werk-/atelierruimte en twee (slaap)kamers onder de hoge kap op de tweede verdieping.
Portaal, (kerk)zaal van 100m2, kamer met keukenblok, toilet en bovengelegen entresol, gangetje naar consistorie met toilet in het kerkgebouw.

De pastorie en kerk staan op slechts 5 minuten van de autosnelweg A2 en op 4 minuten van het vestingstadje Zaltbommel met al haar voorzieningen. De Bourgondische stad Den Bosch is gelegen op ongeveer 15 autominuten. Het landelijke dorp Gameren ligt aan de Waal met haar prachtige strandjes langs de Gamerensche Uiterwaard. Gameren is een prachtig authentiek dorp met een gemoedelijke gemeenschap. Op loopafstand liggen enkele winkels, de basisschool en een grote supermarkt.

Gemeentelijk monument

Bruto-inhoud: 1.910m³
Gebruiksoppervlak wonen pastorie: 204 m2
Vloeroppervlak kerk en consistorie 190 m2
Perceeloppervlak: 975 m²
Bouwjaar: kerk 1851, pastorie 1920

Indeling begane grond:
Via de monumentale voordeur met hoog bovenlicht is de hal bereikbaar. Hier is meteen de sfeer van de jaren ’20 van de vorige eeuw voelbaar. Authentieke cementtegels, brede paneeldeuren met rijk betimmerde architraven, hoge plinten en de originele trap zijn gewaard gebleven. De woonkamer bestaat uit een voor- en een achterkamer die worden gescheiden door suitedeuren met blank glas in loodramen en vaste kasten aan weerszijden. In zowel de voorkamer als de achterkamer is een natuurstenen schouw en hoge stucplafonds aanwezig. In de achterkamer waren van origine openslaande deuren naar de tuin maar deze zijn in het verleden vervangen door een vast raam.
De keuken is ingericht met een keurige hoekkeuken voorzien van een granito werkblad. Via een hoog raam boven het aanrecht is zicht op de tuin. Deze nog aan te leggen tuin is bereikbaar via de keukendeur met hoog bovenlicht. In de hal is de toiletruimte.

Indeling eerste verdieping:
Via de jaren ’20 trap met fraai bewerkte trappaal en smeedijzeren trapspijlen is de eerste verdieping bereikbaar. Op deze verdieping zijn drie slaapkamers, waarvan de twee grootste middels een tussendeur met elkaar zijn verbonden. In alle slaapkamers en op de overloop liggen de originele plankenvloeren in het zicht, zijn de authentieke paneeldeuren nog intact en ook de hoge balkenplafonds zijn in het zicht gelaten. In de twee grootste slaapkamers (19 en 21m2) is een eenvoudige houten schouw. De lichte badkamer ligt aan de achterzijde en is ingericht met een ligbad, toilet en wastafeltje.

Indeling tweede verdieping:
Hier bevindt zich een imposante zolder, waarvan de kwaliteit als atelier zich al heeft bewezen. De ruimte is door de aanwezigheid van enkele dakvensters heerlijk licht. Aan de achterzijde zijn twee zogenaamde meidenkamers, twee (slaap)kamers die beide uitzien op de tuin en de omgeving. Deze verdieping is verwarmd en op bescheiden wijze geïsoleerd.

Indeling kerkgebouw:
Via een ruim portaal is de kerkzaal te bereiken. De inrichting met kerkbanken en preekstoel is nog aanwezig, maar geniet geen monumentale bescherming. Door de vijf
24-ruits vensters valt veel licht de ruimte binnen. Aan de zijde van de pastorie is een kamer met pantry en toilet. Vanuit deze ruimte leidt een vaste trap naar het entresol waar het orgel staat. Dit orgel heeft een rijksmonumentale status, maar hoeft niet per se in deze kerk te blijven. Aan de kerkzaal grenst aan de oostzijde de voormalige consistorie waar nog een toilet is. Bij functiewijziging van de kerkzaal leent deze ruimte zich uitstekend als bijvoorbeeld kantoor of kleedkamer.

Bijzonderheden:
Het betreft een markant pand dat zich uitstekend leent voor een groot gezin of om wonen en werken te combineren. De kerk heeft de bestemming "maatschappelijke doeleinden" en is daardoor aan te wenden voor voorzieningen ten behoeve van medische-, sociale-, culturele- of religieuze activiteiten danwel voorzieningen ten dienste van onderwijs, sport- en gymnastieklokalen. Er is een uitgebreid inspectierapport van de Monumentenwacht Gelderland aanwezig dat op verzoek is in te zien. Het monument verdient het om volledig te worden aangepast aan de eisen van deze tijd. Bij de gemeente Zaltbommel kan een beroep worden gedaan op subsidie voor de onderhoudskosten. Achter het pand ligt een flinke op het zuiden gerichte tuin van circa 350m2 met achterom.

Adres: Ouwelsestraat 6 -8
Vraagprijs: 500.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1851
Ligging: aan rustige weg;in centrum
Oppervlakte: 204 m²
Oppervlakte perceel: 975 m²


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).