Wijk bij duurstede

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Wijk bij duurstede
Adres: Oeverstraat 21
Vraagprijs: 1.500.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1400
Ligging:
Oppervlakte:
Oppervlakte perceel: 560 m²

HET ST. EWOUD- EN ST. ELISABETHGASTHUIS

Vlak bij de oude haven van Wijk bij Duurstede ligt de Oeverstraat. De Oeverstraat was tot de stadsuitbreiding rond het jaar 1447 dé toegangsweg naar Wijk bij Duurstede. Vandaag de dag geeft deze historische straat u nog steeds het pompeuze gevoel van toen. Wandelend door de straat ademt u hier een en al geschiedenis op. Het was rond het jaar 1400 dat Willem van Abcoude op nummer 21 het St. Ewoud- en St. Elisabethgasthuis stichtte. Een liefdadigheidsinstelling waar ouderen, zieken en armen hun onderkomen vonden en verzorging kregen. Ook voor geestelijke die de stad bezochten was er een speciale kamer ingericht. Daarnaast was er ook voor reizigers die een bezoek brachten aan de stad een kortdurend verblijf mogelijk.
Voor iedereen was voedsel en onderdak voor één nacht beschikbaar – mits er goed betaald werd – om vervolgens weer op doorreis te gaan.

Het gebouwencomplex heeft nog veel van het oorspronkelijke middeleeuwse karakter behouden. Zoals het klokkentorretje boven op het zadeldak welke zelfs buiten Wijk op afstand te zien is. De voorgevel is voorzien van een pleisterlaag en riante schuifvensters. De oorspronkelijke ziekenzaal was gelegen op de eerste verdieping en bevat schitterende 15de-eeuwse bouwkundige elementen zoals balken met sleutelstukken en peerkraalprofielen. Ook de kapel en noordvleugel werd vermoedelijk gebruikt als ziekenzaal.

Dit sfeervolle object is uitermate geschikt voor wonen en werken in een bijzondere setting. Door de royale afmetingen en de diverse vertrekken op de begane grond biedt dit object vele mogelijkheden, voor onder meer detailhandel en kantoor. Deze riante stadsvilla verkeert in uitstekende staat. In de stadstuin zijn rust en privacy gegarandeerd.

Wijk bij Duurstede is centraal gelegen en goed bereikbaar middels diverse N-wegen en rijkswegen A2 en A12. Het sfeervolle vestigingsstadje kent een rijke historie en beschikt over ruim alle daagse voorzieningen en gezellige restaurants. Het stadspark, het park van Kasteel Duurstede en de Nederrijn om heerlijk te recreëren zijn op loopafstand gelegen.

Tot 1970 werd het complex bewoond door bejaarden en daarna om te wonen en te werken. Bent u de volgende bewoner of gebruiker van deze historische plek midden in de binnenstad van Wijk bij Duurstede?

BOUWJAAR ca. 1400
BOUWWIJZE Traditioneel gebouwd
NOPPERVLAKTE ca. 534 m²
INHOUD ca. 2481 m³
PERCEELOPPERVLAKTE ca. 560 m²

Begane grond
Via een 18e -eeuws toegangshek is de entree middels een statige dubbele voordeur toegankelijk. De indrukwekkende ontvangsthal met houten trapopgang en Belgisch hardstenenvloer biedt toegang tot alle ruimten. Aan de voorzijde bevinden zich twee royale vertrekken, beide voorzien van een sfeervolle open haard met traditioneel schoon metselwerk en bijzondere doorkijkjes naar de hal. De voormalige regentenkamer aan de linkerzijde is uitgerust met een houten vloer en historische details zoals een kluis met sierlijk ornament. De ruime kamer aan de rechterzijde is voorzien van ramen met karakteristieke kruiskozijnen, heeft een speels niveauverschil en deels een houten vloer. Het robuuste originele houten balkenplafond is in diverse vertrekken bewaard gebleven. Momenteel wordt de begane grond gebruikt als winkel/atelier en is voorheen gebruikt om kantoor te houden.

Aan de achterzijde is de kapel gesitueerd welke is voorzien van een prachtige marmeren vloer en sfeervolle spitsbogen kapelramen die voor veel lichtinval zorgen. De naastgelegen ruimte in de noordvleugel is door de royale afmetingen voor vele doeleinden geschikt en is voorzien van een grijze gietvloer. De ruimte is voorheen gebruikt voor vergader- en onderwijssessies en is daarvoor dan ook erg geschikt. Aan de noordzijde is tevens een pantry en een dubbele toiletruimte aanwezig. De wanden op de begane grond zijn afgewerkt met stucwerk.

Eerste verdieping
Via de brede trapopgang bereikt u de ruime overloop, voorzien van een gietvloer en een dubbele toiletruimte. De twee vertrekken aan de voorzijde zijn momenteel in gebruik als slaap- en woonkamer, maar voorheen als kantoorruimte. Door de riante omvang zijn de kamers dan ook multi-inzetbaar voor wonen of werken. De riante kamer aan de linkerzijde is voorzien van een karakteristieke houtenvloer en biedt toegang tot de bergruimte boven de noordvleugel.
De kamer aan de rechterzijde heeft veel lichtinval en heeft vanuit de ramen met sfeervolle houten kruiskozijnen zicht op de molen en de stadstuin. Net als op de begane grond is ook op de eerste verdieping het balkenplafond prachtig zichtbaar en zijn de wanden afgewerkt met stucwerk.

Boven de kapel bevindt zich een ruimte die voorheen in gebruik is geweest als bibliotheek. De prachtige houten tongewelven zijn in het zicht gebleven. In een separate ruimte bevinden zich de technische installaties.

Tweede verdieping
Middels een vaste trap is de tweede verdieping toegankelijk waar zich een zelfstandig appartement bevindt. Zowel de slaapkamer als de woonkamer hebben royale afmetingen. De woonkamer biedt zicht op de hoge nok met de traditionele balken en is uitgerust met een keukenopstelling en een vide met bergruimte. De badkamer is uitgerust met een wastafel, toilet en doucheruimte. Vanaf deze verdieping heeft u prachtig uitzicht over de omgeving met onder meer de kerk en de molen.

Overig

Tuin
Via de ontvanghal heeft u toegang tot de heerlijke stadstuin. Deze is keurig onderhouden en uitgerust met een vijver, diverse borders en een terras. De tuin is beschut gelegen en biedt veel privacy.
In de voortuin bevindt zich een traditionele waterpomp die kenmerkend is voor de vele karakteristieke details en de geschiedenis die deze woning kent.

Bijzondenheden
• Het betreft een Rijksmonument en daarom komt u mogelijk in aanmerking voor financiële ondersteuning bij
onderhoud en restauratie.
• Ook komt u mogelijk in aanmerking voor belastingvoordeel via de inkomstenbelasting omdat het een rijksmonument
betreft.
• U kunt gebruikmaken van advies en ondersteuning voor de instandhouding van uw monument via de gemeente, de
provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
• Door de bestemming ‘centrum’ beschikt de woning over diverse woon-/werk mogelijkheden. Neem voor meer
informatie contact op met de makelaar.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).