Aarlanderveen

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Aarlanderveen
Adres: Noordeinde 96 2445 XG AARLANDERVEEN
Vraagprijs: € 1.250.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1870
Ligging: aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 204 m2
Oppervlakte perceel: 300 m2

MOLEN DE MORGENSTER
Een mooi gerestaureerde korenmolen midden in het Groene Hart op een half uur rijden van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht aan de rand van het pittoreske dorp Aarlanderveen (op 10 minuten fietsen van de Nieuwkoopse Plassen). Molen de Morgenster is van 2014-2018 grondig en kwalitatief hoogwaardig gerestaureerd (onder andere: compleet nieuwe rieten kap, veel houtwerk vervangen et cetera).

Het uitzicht vanaf de molen is helemaal vrij. Vanaf het terras aan de achterkant (en vanuit de keuken) een schitterend uitzicht op de wei met koeien en de prachtige Hollandse luchten.

INDELING
Op de begane grond is aan beide kanten van de molen een aanbouw gerealiseerd: met aan de ene kant een riante leefkeuken en aan de andere kant (de oude graanschuur) een guesthouse (met eigen pantry, toilet en douche, ook te gebruiken als slaapkamer, hobbyruimte, kantoor of garage voor uw oldtimer).

De keuken is voorzien van alle gemakken (5 pits kooktoestel, dubbele wasbak, magnetron/oven, afwasmachine), heeft een PVC-vloer met vloerverwarming, en biedt een kilometers ver uitzicht over het achtergelegen typische Hollandse landschap.

Vanuit de woonkeuken is direct toegang tot de oorspronkelijke romp van de korenmolen. De achtkantige romp heeft een diameter van ongeveer 6,2 meter (27,5 m² gebruiksoppervlak). De sfeervolle ruimte is 3,30 meter hoog. Er zijn openslaande deuren naar de tuin. Op de vloer ligt dezelfde PVC-vloer met vloerverwarming.

EERSTE VERDIEPING
Op deze verdieping (met massief eikenhoutenvloer) bevinden zich een studeerkamer, badkamer en (tweede) WC. De badkamer heeft een royaal ligbad op pootjes, een douche en dubbele wastafels. De witgoedapparaten zijn in een prachtig afgewerkt handgemaakt badkamermeubel ondergebracht.

TWEEDE VERDIEPING
Dit is de verdieping die het wonen in een molen echt bijzonder maakt. De woonkamer is achtkantig en heeft aan alle kanten een prachtig uitzicht. Vanaf de woonkamer kan de “stelling” van de stellingmolen (een panorama terras van zo’n 90 m²) worden betreden. De woonkamer heeft een prachtige massief eikenhouten vloer, grote balken en de gebinten van de molen in het zicht. Een robuust wandmeubel is voorzien van een moderne design wasbak met warm en koud water, een koelkastje en een koffiezetapparaat.

DERDE VERDIEPING (VOORMALIGE STEENZOLDER)
Naast de overloop bevindt zich een royale slaapkamer van circa 16 m² met een separate (derde) WC. Alle kasten in de slaapkamer zijn op maat gemaakt. Een groot houten tandwiel hoog in de ruimte herinnert aan de tijd dat hier nog koren werd gemalen.

VIERDE VERDIEPING (VOORMALIGE LUIZOLDER)
Op deze voormalige luizolder bevindt zich nog een slaapkamer (van circa 12 m², plaats voor een tweepersoonsbed) met wastafel (warm en koud stromend water).

VIJFDE VERDIEPING (KAPZOLDER)
Het loopwerk van de molen bevindt zich op de kapzolder van de molen. Deze is bereikbaar door middel van een steektrap op de vierde verdieping. De molen is niet meer maalvaardig, maar nog wel draaivaardig en bevindt zich in zeer goede staat.

RESTAURATIE
In 1989 werd onder leiding van de Rijksdienst cultureel erfgoed onder de molen een goede nieuwe funderingsplaat aangebracht op 14 betonnen perspalen die onder de molen werden geperst. De huidige eigenaren hebben de afgelopen jaren al het grote achterstallige onderhoud aan de molen aangepakt. Er is in 2013/2014 een grote restauratie gestart, waarbij onder meer al het riet is vervangen (laatste keer daarvoor was in 1963). Er is veel houtwerk hersteld (omloop, blokkelen, spijlen, windpeluw, voegkoppen et cetera) en de staart (inclusief de schoren) van de molen is compleet vervangen. Ook is de kap van de molen 12 cm “gelicht”. Een deel van het onder-tafelement en 2 van de 8 stijlen zijn vakkundig met epoxy behandeld. De molen draait 360 graden op houten rollen in een houten kuip (die volledig is gerestaureerd). De vangstok en de tuigage zijn vervangen en er zijn rolwagens en dak-kisten vernieuwd/gerestaureerd. Ten slotte zijn er op de wieken nieuwe windborden geplaatst en is de as-kop ontroest. Het schilderwerk is (binnen en buiten) in uitstekende staat.

Molen de Morgenster is één van de best onderhouden molens uit ons land.
SUBSIDIE
Jaarlijks wordt er door het Rijk, de provincie en de gemeente een bedrag van in totaal ruim € 10.000 ter beschikking gesteld voor het onderhoud aan de molen (in het kader van het gemaakte onderhoudsplan). Deze subsidies zijn aangevraagd én verkregen voor de periode tot 2024. Omdat er geen achterstallig onderhoud meer is aan de molen, betekent dit in beginsel dat de nieuwe eigenaren de komende periode geen geld meer hoeven bij te leggen om onderhoud te plegen. De huidige eigenaren beantwoorden graag alle vragen met betrekking tot de subsidie en het bestaande onderhoudsplan.

GESCHIEDENIS KORENMOLEN DE MORGENSTER
De voormalige korenmolen De Morgenster in Aarlanderveen wordt voor het eerst vermeld als heerlijkheid op het verlovingscontract van Floris IV van Holland en Machteld van Brabant (14e eeuw). Het dorp komt door de eeuwen heen in het bezit van een verschillende adellijke families, waaronder Van Oudshoorn en Van IJsselstein. Aan het begin van de Renaissance in 1584 of 1593 komt Aarlanderveen in het bezit van veldmaarschalk Ernst van Mansveld of Von Mandelsloh. Het helmteken van zijn familie was een snoerloze hoorn met daarboven een zilveren doodshoofd en twee gekruiste zwaarden. Dit helmteken werd het heerlijkheidswapen en werd later nog gevoerd door het waterschap de Zuid- en Noordeinderpolder. Op verzoek is er een boekje beschikbaar waarin de geschiedenis van “De Morgenster” uitvoerig wordt beschreven.

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).