Roermond

TYPE

Monument

KAMERS

7

LOCATIE

Roermond
Adres: Neerstraat 63 6041 KB ROERMOND
Vraagprijs: € 269.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: -1906
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 241 m2
Oppervlakte perceel: 150 m2

Dit gemeentelijke én rijksmonument dateert van het midden van de 19e eeuw. In vroeger eeuwen boden het adres en de aanliggende panden onder meer onderdak aan de kloosterorde van de ‘Clarissen’. Het object heeft verschillende zakelijke functies gehad waarbij tal van originele kenmerken, zoals hoge paneeldeuren, vloeren in brede houten delen en een woonkamer met stucplafond intact zijn gebleven. Een algehele renovatie/restauratie waarvoor diverse interessante subsidieregelingen bestaan is noodzakelijk is.
Het bouwjaar is 1850, de inhoud bedraagt circa 1.202 m3 en de perceeloppervlakte meet 150 m2.

KELDER
Een gemetselde trap leidt vanuit de hal naar een kelderruimte (16,1 m2) met twee wandnissen en een plavuizenvloer. Het is tevens de locatie van de watermeter.

BEGANE GROND
De voordeur ligt twee treden hoger dan trottoirniveau en heeft een groot glas-in-lood bovenlicht voor daglichttoetreding in de hal. Deze entreehal (10,1 m2) biedt plaats aan de meterkast en heeft een vloer die is uitgevoerd in terrazzo met een contrasterende band rondom.

Hal en portaal
De ontvangsthal leidt naar een tussenhal (4,5 m2) met extra toegangsdeur naar de woonkamer. Deze tussenhal heeft eertijds gefungeerd als wachtkamer. Hij gaat over in een portaal (3,3 m2) die aan een zijde toegang biedt tot een toiletruimte met wanden die zijn afgewerkt met metrotegels. Aan de andere zijde ligt een (gedateerde) badkamer met douchecabine en vaste wastafel.

Woonkamer
De woonkamer (totaal 46,3 m2) is via dubbele deuren vanuit de hal bereikbaar en heeft aan de voor- en achterzijde raampartijen. Het voorste deel (31,0 m2) beschikt over het originele stucplafond en heeft een haardombouw met geornamenteerd stucwerk.

Keuken
De aan de achterzijde gelegen, gesloten keuken (14,7 m2) is ingericht met een eenvoudig keukenblok met geiser en heeft rondom een tegellambrisering met contrasterende artdéco-inzettegels.

Bijkeuken
De achter de keuken gelegen bijkeuken (7,6 m2) biedt toegang tot een omsloten tuin/plaats.

EERSTE VERDIEPING
Een houten trap leidt vanuit de hal naar de verdieping waar zich aan een overloop (10,4 m2) met brede, houten vloerdelen een woonkamer, slaapkamer en badkamer bevinden. De brede en hoge deurpartijen zijn intact en de overloop is uitgevoerd met een boogdoorgang.

Woonkamer en keuken
De woonkamer (20,8 m2) ligt aan de voorzijde en beschikt over een dubbele raampartij aan de Neerstraat-zijde. Aan de korte zijde is toegang tot een gesloten keuken (9,2 m2). Deze heeft een keukenblok met boven- en onderkasten, tegelachterwand en een raampartij aan de straatzijde.

Slaap- en badkamer
De slaapkamer (12,7 m2) en badkamer (9,4 m2) liggen aan de achterzijde en hebben uitzicht op de binnenplaats. De slaapkamer heeft een interne raamuitsparing aan de zijde van de overloop. De badkamer kent een eenvoudige en gedateerde inrichting met douchecabine en vaste wastafel. Hier bevinden zich tevens de witgoedaansluitingen.

ZOLDER EN BERGZOLDER
Een vaste trap met bergkast biedt vanaf de overloop via een houten vloerluik toegang tot de zolderverdieping (met 54,8 m2 aan stahoogte boven de 1.50 meter-lijn). Deze ruimte is niet beschoten en heeft zicht op de eiken kapconstructie. Hier is een zogeheten ‘mansardekamertje’ (6,4 m2) gerealiseerd. In een berging (3,5 m2) is de opstelplaats van de CV-ketel (Burnham, 1986). Via een ladder is de open bergzolder (31,2 m2) bereikbaar. Deze heeft een houten vloer die rust op een balkenconstructie.

TUIN/PLAATS
Neerstraat 63 beschikt over een omsloten en betegelde achtertuin, een zogeheten plaats die in hedendaagse terminologie als patiotuin zou worden betiteld.

ALGEMEEN
– Gemeentelijk en rijksmonument;
– Achterstallige staat van onderhoud; het object vergt totale renovatie/restauratie waarvoor interessante subsidiemogelijkheden bestaan;
– Diverse stijlelementen (w.o. stucplafonds, vloeren en binnendeuren) verkeren grotendeels in intacte staat;
– Uitermate centrale en representatieve ligging in de Roermondse binnenstad met eeuwenoude historie;;
– Ideaal geschikt voor combinatie wonen/werken (bijvoorbeeld als kantoor/praktijk aan huis).


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).