Koog Aan De Zaan

TYPE

Monument

KAMERS

3

LOCATIE

Koog Aan De Zaan

MUSEUM ZAANSCHE MOLEN TE KOOP
Plan voor 2 woningen of 1 woning en 3 appartementen mogelijk!

In opdracht van de Vereniging de Zaansche Molen bemiddelt Redres de Erfgoedexpert in de verkoop van het bedrijfspand / voormalig museum gelegen aan de Museumlaan 18, 1541 LP Koog aan de Zaan, inclusief onderliggende kavels van in totaal 1.090 m2, door middel van een vrijwillige gesloten inschrijving. U krijgt de gelegenheid een bod uit te brengen tussen vrijdag 8 maart 2019 en vrijdag 24 mei 2019 tot 16h00

Update: op 10 mei is een laatste kijkdag gepland van 10h00 – 12h00. Interesse? aanmelden via info@redres.nl
Daarnaast is het museum geopend van:
– Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur
– Zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

U kunt dan uiteraard een toegangskaartje kopen, de prachtige collectie bekijken en het object aanschouwen. U dient zich voor de kijkdagen aan te melden via het e-mailadres: info@redres.nl

Indiening van een bod kan tot en met 24 mei 2019, 16h00. Uiterlijk 28 juni 2019 neemt verkoper een besluit tot mogelijke gunning.

ACHTERGROND EN HISTORIE
Vanaf de oprichting van De Zaansche Molen in 1925 heeft de vereniging het doorgeven van kennis over de industriemolens en het warm houden van de liefde voor deze wiekendragers als een van haar belangrijkste taken gezien. Het is daarom niet gek dat De Zaansche Molen al in 1928 een gebouw wist te verwerven dat werd ingericht als museum. Kennelijk werd het initiatief van De Zaansche Molen ook nationaal van belang geacht, want Prins Hendrik kwam het museum officieel openen.

Op 9 december 1925 schenkt mevrouw Weduwe A. Honig-Kluyver haar huis + grond, ter waarde van fl. 13.000,- aan de gemeente Koog aan de Zaan, voor het aan te leggen Kooger wandelpark. Bij de schenking is bepaald dat de grond ten alle tijden de bestemming parkgrond zal hebben. De gemeenteraad startte een inzamelingsactie ten behoeve van de aanlegkosten van het park. Door diverse gulle gaven van industriëlen en burgers kwam het bedrag, fl. 35.000,- bijeen. De hr. J.R. Koning, tuinarchitect bij de gemeente Amsterdam, tekende voor het ontwerp. De firma Copijn verzorgde de aanleg.

Het geschonken huis was een koopmanshuis uit ongeveer 1760 en stond oorspronkelijk aan de Raadhuisstraat, op de plek waar de beoogde toegang lag tot het Kogerpark. Men besloot eerst, tot tweemaal toe (!) dat het pand gesloopt moest worden. Het pand moest wijken om de toegang tot het park breder te kunnen maken. Daar kwamen gelukkig enkele notabelen tegen in opstand. Ook Stichting Hendrik de Keijzer ageerde tegen de aangekondigde sloop. Uiteindelijk heeft de architect, de heer Koning, gedreigd met zich terug te trekken van het project als het pand gesloopt werd. Uiteindelijk ging men dan toch overstag en is na veel gesteggel van de gemeenteraad, voorzichtig afgebroken en enkele honderden meters verderop weer opgebouwd op de huidige plek en sindsdien in gebruik als Molenmuseum.

Molenmuseum
Op 26 februari 1925 werd de oliemolen De Zoeker getroffen door een windhoos. Dit trok schoolmeester en kunstenaar Frans Mars zich aan en hij plaatste een open brief in dagblad De Zaanlander. Dit leidde uiteindelijk tot de oprichting van de vereniging. Het plan voor een molenmuseum kreeg een impuls door het beschikbaar komen van het Huis met de ijzeren brug dat verdwijnen moest voor de aanleg van het Koogerpark. In de begintijd was de vereniging voornamelijk bezig met fondsen voor moleneigenaren die in problemen kwamen, om op die manier molens te behouden. In de loop der jaren groeide het molenbezit van de vereniging uit tot 14 molens. In het Molenmuseum werden molenmodellen, inventarisstukken, gereedschappen, schilderijen en constructietekeningen tentoongesteld.

In 1982 kocht de vereniging het Zaandamse koopmanshuis Oostzijde 109 aan en bouwde het weer op tegen het Molenmuseum. Hiermee werd een ruimte gecreëerd voor wisseltentoonstellingen en kort daarop, in 1989, is het Molenpanorama overgebracht van molen Het Pink naar het Molenmuseum. Voor dit monumentale en grote schilderij werd een aparte ruimte aan het museum worden aangebouwd. Tenslotte werd in 1996 de zaal voor wisseltentoonstellingen nog eens met vijf meter verlengd, waardoor er op de verdieping een ontvangstruimte ontstond. In 2007 is de nieuwgebouwde molen Het Jonge Schaap bij de vereniging gekomen, waarmee de Zaanstreek weer een zeskante bovenkruier houtzaagmolen bezit. In 2014 is De Jonge Dirk in bezit gekomen van de vereniging, en daarmee ook de weidemolen De Zwaan in Westzaan.

OMSCHRIJVING
Na de laatste renovatie in 2001, heeft het gebouw haar huidige indeling verkregen. De entree bevindt zich in de rechtervleugel. De vestibule geeft toegang tot de receptie met ontvangstruimte, de garderobe en (niet publiekstoegankelijk); de pantry en het kantoor. Vanuit de receptie is er toegang tot de expositieruimte, met een doorloop naar de grote expositieruimte in L-vorm. Hier bevindt zich tevens een uitbouw waar het Molenpanorama van Frans Mars in onder is gebracht.

Aan het eind van de expositieruimte bevinden zich een dames- ,heren- en MIVA toilet. De vaste trap met traplift geeft toegang tot de eerste verdieping en de aldaar aanwezige expositieruimte (eveneens in L-vorm) in de kap. Een doorloop verbindt de beide kappen met elkaar en geeft toegang tot de expositieruimte in de rechtervleugel, waar tevens de dia-presentatieruimte en de vergaderruimte zijn ondergebracht. Een vaste trap geeft toegang tot de (afgesloten) tweede verdieping en de daar aanwezige archiefruimte. Tevens kan van hieruit de receptie weer bereikt worden op weg naar de uitgang.

Sinds 2012 heeft Vereniging De Zaansche Molen de ambitie uitgesproken om het huidige molenmuseum dat thans nog gevestigd is aan de Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan te verplaatsen naar de Zaanse Schans. Dit is een ontwikkeling die de gemeente omarmt. Om dat te kunnen realiseren wil de vereniging het huidige museumpand graag verkopen.

BESTEMMING
Het pand is gelegen in het bestemmingsplan ‘Oud koog-Rooswijk’ dat werd vastgesteld op 19-07-2012. In dit plan heeft de locatie de bestemming ‘Cultuur en ontspanning’ (bron ruimtelijkeplannen.nl).

Het college van B&W heeft aangegeven de intentie te hebben om mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging van het pand Museumlaan 18 van cultuur naar wonen om zo de realisatie van het molenmuseum op de Zaanse Schans een stap verder te brengen omdat hiermee de verkoopbaarheid en de opbrengstwaarde wordt vergroot. Ter inspiratie zijn – in opdracht van Vereniging de Zaansche Molen – een tweetal varianten uitgewerkt door architect Abel Blom, een restauratiearchitect.

In opdracht van verkoper heeft Stijl Advocaten een advies opgenomen inzake de bestemmingswijziging. Deze memo genaamd: “Memo bestemmingsplan en functiewijziging” is eveneens opgenomen in het inschrijfdocument.

KOOG AAN DE ZAAN
Koog aan de Zaan is een dorp, woonplaats en een voormalige gemeente in de Zaanstreek, die in 1974 opging in de gemeente Zaanstad (provincie Noord-Holland). Koog aan de Zaan is gelegen tussen Westzaan, Zaandijk en Zaandam en had op 1januari 2017 11.133 inwoners. Koog aan de Zaan ligt aan de zuidzijde tegen Zaandam aan en in het noorden tegen Zaandijk, ten oosten ligt de rivier de Zaan en ten westen ligt het Westzijderveld. Tegenwoordig valt het uiteen in twee gedeeltes: Oud-Koog en Westerkoog, van elkaar gescheiden door het spoor van spoorlijn Den Helder – Amsterdam en de Provincialeweg (s152 / N203). Oud-Koog en Westerkoog zijn voor wegverkeer met elkaar verbonden door een — net voorbij de grens met Zaandijk gelegen — gelijkvloerse spoorwegovergang (Guisweg / s153). Aan beide kanten is een op- en afrit van de A8 richting en vanuit Amsterdam. In Koog aan de Zaan zijn twee treinstations gelegen.

In Oud-Koog bevindt zich het Molenmuseum, waar een beeld van de Zaanse molengeschiedenis wordt gegeven. Niet ver daarvandaan staat molen Het Pink. Koog aan de Zaan ontstond nadat de dammen aan de westoever van de Zaan in de 15e eeuw waren verbeterd. Koog aan de Zaan heette van oorsprong gewoonweg Koog, Koegh in 1561. De benaming ‘aan de Zaan’ werd later toegevoegd. Een koog is een stuk buitendijks land, in het geval van Koog aan de Zaan is het dat de Kogerhem gelegen aan de Zaan iets ten noorden van de snelweg A8. Eenzelfde betekenis hebben ook de dorpen Kaag in Zuid Holland en De Koog op Texel.

In de 18e eeuw raakte het sterk geïndustrialiseerd; onder meer Honig en Duyvis hadden hier hun fabrieken langs de Zaan. Koog aan de Zaan werd na 1811 een zelfstandige gemeente, daarvoor maakte het onderdeel uit van de banne Westzaan. Kort voor de Tweede Wereldoorlog werkte zeventig procent van de bevolking in een fabriek.

Unieke eigenschappen
– Het geheel staat op een perceel van circa 1.090m2
– Prachtige locatie, goed bereikbaar, vlakbij Amsterdam
– Het ligt prominent in de bocht aan de Museumlaan met aan de achterzijde een waterpartij en een prachtig park
– De Museumlaan wordt direct ontsloten richting Provinciale weg
– Vlakbij ligt het station
– Aan de achterzijde ligt het aan het stadspark (dit is en blijft vrij uitzicht)
– Fenomenaal uitzicht aan de achterzijde
– Zeer goede staat van onderhoud
– Er is een archiefkelder die een aantal jaren geleden is gebouwd
– Het object is een rijksmonument
– Alternatieve aanwendbaarheid (wonen / werken / atelier)

BEREIKBAARHEID EN LIGGING
De Museumlaan is gesitueerd op loopafstand van bij het station van Station Zaandijk Zaanse Schans. Het object is per OV uitstekend bereikbaar. Koog aan de Zaan is prima te bereiken per auto. Reisafstand vanaf Amsterdam (hartje stad) circa 25 autominuten. Er is beperkt parkeergelegenheid op eigenterrein aanwezig. Parkeren dient plaats te vinden in de parkeervakken langs de openbare weg.

SELECTIECRITERIA EN VOORWAARDEN BIJ VERKOOP
De verkoop van de Museumlaan 18 wordt gerealiseerd door middel van een vrijwillige gesloten inschrijving. In hoofdstuk 2 staan de voorwaarden beschreven. Belangstellenden dienen een bod uit te brengen doo

Adres: Museumlaan 18 1541 LP KOOG AAN DE ZAAN
Vraagprijs: Prijs op aanvraag
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1760
Ligging: aan water, aan park, aan rustige weg, in woonwijk, open ligging
Oppervlakte: 655 m2
Oppervlakte perceel: 1090 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).