Koog Aan De Zaan

TYPE

Monument

KAMERS

3

LOCATIE

Koog Aan De Zaan
Adres: Museumlaan 18 1541 LP KOOG AAN DE ZAAN
Vraagprijs: € 1.200.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1760
Ligging: aan water, aan park, aan rustige weg, in woonwijk, open ligging
Oppervlakte: 655 m2
Oppervlakte perceel: 1090 m2

MUSEUMLAAN 18 KOOG AAN DE ZAAN
Aan de Museumlaan 18, 1541 LP Koog aan de Zaan staat het Zaans Molenmuseum op een perceel van in totaal 1.090 m2. Vanaf 1925 heeft het object dienstgedaan als museum. In 2012 heeft Vereniging De Zaansche Molen de ambitie uitgesproken om het huidige molenmuseum te verplaatsen naar de Zaanse Schans. Dit is een ontwikkeling die ook de gemeente omarmt. Om dat te kunnen realiseren wil de vereniging het huidige museumpand graag verkopen. Naast het huidige gebruik heeft het college van B&W aangegeven de intentie te hebben om mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging van het pand Museumlaan 18 van cultuur naar wonen. Ter inspiratie zijn – in opdracht van Vereniging de Zaansche Molen – een tweetal varianten uitgewerkt door architect Abel Blom, een restauratiearchitect.

OMSCHRIJVING
Het object bestaat uit een drietal bouwvolumes die aan elkaar gekoppeld zijn en ingericht is als museum. Na de laatste renovatie in 2001, heeft het gebouw haar huidige indeling verkregen. Het totale vloeroppervlak is 727 m2, waarvan 72 m2 kelder die in 1992 gerealiseerd is. De entree bevindt zich in de rechtervleugel. De vestibule geeft toegang tot de receptie met ontvangstruimte, de garderobe en (niet publiekstoegankelijk); de pantry en het kantoor. Vanuit de receptie is er toegang tot de expositieruimte, met een doorloop naar de grote expositieruimte in L-vorm. Hier bevindt zich tevens een uitbouw waar het Molenpanorama van Frans Mars in onder is gebracht.

Aan het eind van de expositieruimte bevinden zich een dames- ,heren- en MIVA toilet. De vaste trap met traplift geeft toegang tot de eerste verdieping en de aldaar aanwezige expositieruimte (eveneens in L-vorm) in de kap. Een doorloop verbindt de beide kappen met elkaar en geeft toegang tot de expositieruimte in de rechtervleugel, waar tevens de dia-presentatieruimte en de vergaderruimte zijn ondergebracht. Een vaste trap geeft toegang tot de (afgesloten) tweede verdieping en de daar aanwezige archiefruimte. Tevens kan van hieruit de receptie weer bereikt worden op weg naar de uitgang.

BESTEMMING
Het pand is gelegen in het bestemmingsplan ‘Oud koog-Rooswijk’ dat werd vastgesteld op 19-07-2012. In dit plan heeft de locatie de bestemming ‘Cultuur en ontspanning’ (bron ruimtelijkeplannen.nl). Het college van B&W heeft aangegeven de intentie te hebben om mee te werken aan een bestemmingsplanwijziging van het pand Museumlaan 18 van cultuur naar wonen om zo de realisatie van het molenmuseum op de Zaanse Schans een stap verder te brengen omdat hiermee de verkoopbaarheid en de opbrengstwaarde wordt vergroot. Ter inspiratie zijn – in opdracht van Vereniging de Zaansche Molen – een tweetal varianten uitgewerkt door architect Abel Blom, een restauratiearchitect. Deze varianten zijn in de prospectus opgenomen.

INTERESSE?
Neem contact op wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).