Maurik

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Maurik
Adres: Molenstraat 22
Vraagprijs: 1.160.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1873
Ligging: vrij uitzicht
Oppervlakte: 290 m²
Oppervlakte perceel: 4691 m²

RIJKSMONUMENTALE KORENMOLEN DE BEIJENKORF

Echt origineel wonen doet u in deze fraai gerestaureerde Rijksmonumentale korenmolen. Op een ruim en vrij gelegen perceel van 4.691 m² is deze in topconditie verkerende molen van maar liefst 28 meter een dorpsfenomeen te noemen. Een fraaie en zeer complete woning met diverse bijgebouwen waarbij op speelse wijze gebruik is gemaakt van de aanwezige niveauverschillen en de bijzondere vorm van de molen. De molen zelf verkeert in topconditie, is draaivaardig en wordt nog regelmatig gedraaid.
Via een automatisch hekwerk krijgt u toegang tot deze buitengewoon bijzondere plek. De fraaie oprijlaan van bijna 100 meter uitgevoerd in oude stenen klinkers wijst u de weg naar de molen. Met vier parkeerplaatsen, een tuinhuis, een garage met ondergelegen gastenverblijf en een fraai aangelegde tuin rondom de molen, is dit alles bij elkaar een stijlvol ensemble. Kortom, wonen in een molen is bijzonder en wonen in deze molen al helemaal.

ONDERHOUD EN SUBSIDIE
In 2006 is deze molen door de huidige bewoners in het geheel gerestaureerd. Het resultaat mag er zijn. Tijdens de volledige restauratie is in het bijzonder aandacht besteedt aan de binnenkant, de buitenkant en de kap, waarbij gebruik gemaakt is van de beste materialen. Daarbij is al het metselwerk van de molen gereinigd en is er opnieuw (met speciale mortel) gevoegd. De basis is daarmee in zeer goede staat. In de afgelopen jaren en de komende jaren ziet het algehele onderhoud toe op gebruikelijke zaken zoals bijvoorbeeld het schilderwerk en een molen APK.

Het monumentale karakter van de molen brengt subsidievoordelen met zich mee vanuit het Rijk, de Provincie Gelderland en de Gemeente Buren. Recent hebben de verkopers het nieuwe onderhoudsplan voor de komende 6 jaar ingediend en deze is inmiddels goedgekeurd voor de periode 2019 t/m 2024. Dit levert u een rijkssubsidie op van circa € 4.500,- per jaar. Ook vanuit de Provincie Gelderland en de Gemeente Buren ontvangt u een jaarlijkse bijdrage. De totale subsidies lopen daarmee op tot ruim € 7.500,- per jaar. Met deze financiële tegemoetkoming bent u in staat om nagenoeg geheel in de kosten voor het onderhoud te voorzien. Voor meer informatie raadpleeg de verkopende makelaar.

GESCHIEDENIS
Deze molen werd in 1873 gebouwd door de familie Kievit op de fundamenten van het in 1417 verwoeste kasteel Maurik en deed ooit dienst als windkorenmolen. Een groot stuk van de gracht van dit oorspronkelijke kasteel ligt zelfs nog rondom de molen aan de noord- en oostkant. In 1936 kwam er aan de malende functie van de molen een eind. De wieken, de kap en de omloop werden verwijderd, de aandrijving van de malende functie op windkracht werd voortgezet met een dieselmotor en de molenromp kreeg een nieuwe functie in de vorm van pakhuis. Tot 1961, in dat jaar kreeg de molenromp haar eerste woonfunctie. In 2003 werd de molen een rijksmonument vanwege de gaafheid van de bouwvorm en de goede staat waarin de romp verkeerde. De huidige eigenaars kochten de molen als romp en startten in 2004 met de restauratie. Eerst werd de omloop weer geplaatst en in de zomer van 2006 werd een nieuwe kap en een nieuw wiekenkruis geplaatst en sinds 13 juni 2006 draait de molen weer in volle glorie. Dat was voor de eigenaars ook aanleiding om de molen een nieuwe naam te geven en sindsdien staat deze op de baard: De Beijenkorf anno 1873 / 2006.

OMGEVING
Naast Maurik ligt het overbekende Eiland van Maurik. Hier is van alles te doen; van zwemmen en zonnen tot zeilen, varen, waterskiën en vissen. Het bevindt zich in een prachtig natuurlijk gebied in de gemeente Buren, ook wel de oogappel van de Betuwe genoemd. Het Eiland van Maurik ontstond na de kanalisatie van de Neder-Rijn. Het is een zogenaamde dode rivierarm. Door zandwinning voor de nabijgelegen steenfabrieken groeide het uit tot een populair, groen waterrecreatiegebied. Het heeft een fijn strand, ligweides en goed zwemwater. Watersporters kunnen er hun hart ophalen en voor langer verblijf is er een vakantiepark en camping.

Maurik is een prachtig en gezinsvriendelijk dorp aan de Lek, gelegen tussen Wijk bij Duurstede, Amerongen en Tiel. Het heeft een prettig open karakter en goede voorzieningen. Er zijn winkels, restaurants, scholen en veel sportvoorzieningen (varen, fietsen, mountainbiken, golf, tennis, paardrijden, wandelen) liggen binnen handbereik. Maurik is centraal in Nederland gelegen; 30-40 km van Utrecht, Amersfoort, Arnhem, Nijmegen en Den Bosch.

KENMERKEN

BOUWJAAR ca. 1873, renovatie 2006
WOONOPPERVLAKTE ca. 290 m²
GEBOUW GEBONDEN BUITENRUIMTE ca. 86 m²
EXTERNE BERGRUIMTE ca. 91 m²
INHOUD ca. 1.000 m³
PERCEELOPPERVLAKTE ca. 4.691 m²

BEGANE GROND EN KELDER
Waar ooit de wagens met graan naar binnen reden, is nu de imposante entree. Hier is de grote hoge achtkantige molenkamer die momenteel in gebruik is als multifunctionele ruimte. Aan het plafond hangt een grote kroonluchter die het geheel erg sfeervol maakt. Een fraaie trap leidt naar de verdiepingen in de molen. De molenkamer staat in open verbinding met de achtergelegen woonvertrekken. Rondom de romp zijn op de begane grond aan de achterzijde de living en woonkeuken gerealiseerd waardoor er een heerlijke woon- leefruimte is ontstaan voorzien van eikenhouten balkenplafonds en een fraaie eikenvloer. Aan de linkerzijde bevindt zich de gezellige woonkeuken voorzien van alle denkbare apparatuur om heerlijk te kokkerellen.
Tussen de keuken en de living bevindt zich – in het verlengde van de molenkamer – de eetkamer. Aan de rechterzijde tenslotte een royale woonkamer met aansluitend een grandioze serre met Portugese tegels voorzien van vloerverwarming en gashaard met zandstenen schouw en magnifiek uitzicht op de molen, de gracht en de landerijen. Dit geeft een enorme waardering voor dit unieke rijksmonument, zeker als s-avonds de molen wordt verlicht.
Onder de serre bevindt zich de bijkeuken die aan de tuin aan de achterzijde grenst. Ook is hier de opstelplaats voor de was- en droogmachine. Aan weerszijden van de molen zijn royale lounge- en eetterrassen gesitueerd en is er voor elk moment van de dag wel een zonnige plek rondom het huis te vinden.

1E VERDIEPING VAN DE MOLEN
Via de trap in de molenkamer komt u op de eerste verdieping. De aanwezige overloop geeft toegang tot een grote slaapkamer en aansluitend een badkamer. Deze badkamer is voorzien van toilet, wastafel en ligbad met douche.

2E VERDIEPING VAN DE MOLEN
Als u de trap vervolgt komt u op de tweede verdieping. Op deze verdieping is de toegang tot de omloop of de stelling van de molen. De omloop heeft een oppervlak van meer dan 70 m² met uitzicht op Utrechtse heuvelrug, Lek, jachthavens en landerijen. Op deze verdieping zijn wederom een tweetal kamers. Een slaapkamer en een kleinere slaapkamer thans in gebruik als kleedkamer.

3E VERDIEPING VAN DE MOLEN
Weer een verdieping hoger bevindt zich over de hele verdieping de ouderslaapkamer. Een prachtige ruimte met rondom zicht op het rivierenlandschap.

4E VERDIEPING VAN DE MOLEN
Op de bovengelegen vierde verdieping is de badkamer die hoort bij de master bedroom. Deze is voorzien van een luxe ligbad, een royale douche, wastafel en een separaat toilet.

5E VERDIEPING VAN DE MOLEN
Boven de vierde verdieping is via een vlizotrap de molenzolder bereikbaar. Hier treft u het echte raderwerk van de molen. De molen kan vanaf de stelling bediend worden, is draaivaardig en wordt nog regelmatig gedraaid. Dit is overigens volledig zelf in te vullen naar wens van de eigenaar. De bediening is eenvoudig, zodat u zich als toekomstige koper hier geen zorgen over hoeft te maken.
De nokhoogte van de molen is ruim 21 meter en het gevlucht, van wiekeinde tot wiekeinde, is 23,5 meter. Het metselwerk loopt taps naar boven toe. Beneden is de diameter meer dan 8 meter, boven nog maar 6 meter. Helemaal boven op het muurwerk ligt, gelegen op een ring van rollen, de draaibare kap voorzien van een rieten dakbedekking met het wiekenkruis.

BIJGEBOUWEN
Gastenverblijf
Naast de molen ligt het in 2002 nieuwgebouwde gastenverblijf met een rietgedekte kap en voorzien van een Betuwse overstek. Het gastenverblijf heeft hetzelfde luxe afwerkingsniveau als de molen. Door het hoogteverschil in het perceel ligt het gastenverblijf onder de bovengelegen garage die zich op straatniveau bevindt. Het gastenverblijf zelf ligt op maaiveldniveau van de tuin. Deze ruimte bestaat uit een entree, een grote ruimte van circa 45 m², een pantry en een kleine badkamer voorzien van douche, wastafel en toilet.

Garage
Loop je via de trap omhoog dan kom je in de bovengelegen garage, deze heeft de capaciteit voor auto, daarnaast is er veel ruimte voor opslag. Desgewenst is de garage ook te gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld als kantoor, fitnessruimte of atelier.

Tuin
De Molen is vrij gelegen en staat op een flink perceel van 4.691 m². De tuin rondom is zeer fraai ingericht met een grote variëteit aan planten, bomen en bloemen. Zo is er elk seizoen van het jaar iets te beleven. De gracht is voorzien van een houten terras, een prachtige plek midden in de natuur. Er is riet, er zijn eenden, hoentjes, vissen en prachtige waterlelies De oude slotgracht die dateert uit de 13e eeuw is de natuurlijke buffer tussen de tuin en het achtergelegen landschap. Aan de voorzijde van de molen staat nog een flink tuinhuis annex berging met een vloeroppervlak van circa 24 m² en bestaat uit twee separate bergruimten. Ideaal als kleine werkplaats en het opbergen van tuingereedschap, grasmaaier, fietsen en dergelijke. Een beregeningsinstallatie zorgt ervoor dat ook in de zomermaanden de tuin kan worden voorzien van water en verder is er de hele dag zon, maar zijn er ook diverse plekken om de schaduw op te zoeken.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).