Bronkhorst

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Bronkhorst
Adres: Molenstraat 1
Vraagprijs: € 995.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar:
Ligging: aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht, landelijk gelegen
Oppervlakte: 236 m²

Hoeve Wiggerink.

Monumentale woonboerderij met B&B-mogelijkheid op de mooiste plek van Bronkhorst.

Hoeve Wiggerink is de mooiste boerderij van Bronkhorst, zeker vanwege de rustige ligging net buiten het centrum en het ansichtkaartuitzicht op de stad. Het rijksmonument is in 1770 gebouwd als ‘los hoes’ en in 1851 verbouwd tot krukhuisboerderij. In de periode 2007-2009 is het huis op hoog niveau gerestaureerd, waarbij historische elementen zijn behouden en teruggebracht. Het rijksmonument is tiptop geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming met warmte-terugwinsysteem. De binnenmuren staan op glas en zijn daardoor kurkdroog. De buitenkozijnen en luiken zijn vervangen door eerste klas Oregon Pine en Western Red Cedar. De eiken gebinten zijn puntgaaf. Het balkhout is vernieuwd met gedisseld inlands eiken en voorzien van duimdikke eiken vloerdelen. De gevel van oude waal- en vechtstenen heeft nieuw voegwerk. Goten en hemelwaterafvoer zijn van koper zonder getrokken bochten. Alles is in perfecte staat van onderhoud.

Op het omheinde perceel staat verder een tot gastenverblijf herbouwd bakhuis met eigen oprit, parkeerplaats en terras; een historische korenspieker met wateraansluiting en een monumentale eiken veldschuur met vier inritten van 4 meter breed en 10 meter diep plus een bergzolder. Het grote erf is bestraat met 19e-eeuwse Zweeds granieten keien en antieke sierwaaltjes. Achter de hoeve ligt een goed onderhouden siertuin met terrassen, een moestuin en een grote vijver die het regenwater van de daken opneemt. Rechts naast de oprit is gras met walnoten- en fruitbomen.

Indeling boerderij:

De woonkamer in de deelruimte heeft een vloer van antieke IJsselklinkers en een schouw met Bijbelse voorstellingen uit 1735. De stookplaats is voorzien van een dubbel RVS 200 mm Poujoulat rookgaskanaal en separate, brandvrije ommanteling. Tussen de balken hangt een prachtig gesmede kroonluchter, die horizontaal verschuifbaar is. Achter een gezeepte, eiken tussenwand met witjes aan de keerzijde, is een eetkeuken in landelijke stijl en van alle gemakken voorzien, waaronder Miele keramische kookplaten en 2-pits gasblok. Voor de deeldeuren is een patio met glazen schuifdeuren, die uitkijkt op Bronkhorst en de ondergaande zon. Naast de schouw een provisiekast en de ingang naar de kelder met vaste trap. Het gesloten kelderluik met treden leidt naar de opkamer (nu slaapkamer) met kastenwand en eiken vloer. De naastgelegen wit betegelde badkamer heeft een vloer van Belgisch hardsteen, een douchecabine, dubbele wastafel, ligbad, toilet en bidet. Aan de andere kant van de schouw is de gang naar de voordeur met een vloer van zeldzame Achterhoekse potscheurtjes en een brede, eiken trap naar boven. Links een wasruimte, toilet, meterkast en een garderobe. Aan de andere kant de deur naar de voorkamer met vier bibliotheekkasten, de originele schouw met ‘tulpenstarren’ van de Friese tegelbakker Tjallingii en de mogelijkheid voor een gas- of houtkachel. Ook hier een vloer met potscheurtjes.

Op de bovenverdieping is een lange L-vormige gang met in de lengte van de boerderij een kastenwand. De aftimmering is in kleurvast vuren. Tegenover de trap is de technische ruimte met WTW- en Bosch cv-installatie. Hiernaast een kleine slaapkamer met wastafel. Boven de opkamer is een grote slaapkamer met wastafel, vaste kastenwand en een bergplaats.Halverwege de lange gang een badkamer vergelijkbaar met die op de begane grond en aan het eind de grootste slaapkamer boven de deel, eveneens voorzien van een wastafel.

Het centrum van Bronkhorst en de IJssel liggen op loopafstand en Steenderen met alle voorzieningen is vlakbij (1 km).

”Recent is de hoeve voorzien van de modernste (extra) isolerende maatregelen, waarbij de monumentale waarde volledig in ere is gehouden. Deze woning mogen we inmiddels volledig onder het isolatielabel ’A’ plaatsen, zo dit voor Rijksmonumenten zou kunnen gaan gelden.

Voorjaar 2020 gaat er in de stad Bronkhorst een Provinciale studie van start, waarbij alle Rijksmonumenten -vrijblijvend- worden geschouwd en aansluitend gaan de bewoners in gesprek met deskundigen richting een energietransitie. Overwogen wordt om tot enkele honderden meters diepte putten te slaan met doel om warm grondwater op te pompen, de energie te onttrekken middels een warmtewisselaar voor rond de 40 tot 50 meest monumentale en beeldbepalende woningen.

De Provincie Gelderland wil van de kleinste stad van ons land graag ook de eerste stad maken, welke voor het grootste gedeelte, zo niet 100%, energie-neutraal gaat worden binnen een tijdsbestek van enkele jaren.”

Inhoud Woonboerderij: 960 m3.
Inhoud bijgebouw: 886 m3.
Inhoud atelier: 138 m3.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).