Dedemsvaart

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Dedemsvaart
Adres: Moerheimstraat 76
Vraagprijs: 935.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1836
Ligging: aan water;in bosrijke omgeving;in woonwijk;open ligging
Oppervlakte: 325 m²
Oppervlakte perceel: 8350 m²

Schitterend historisch Landhuis

Op een fantastisch perceel van ruim 8.300 m² mogen wij u dit historische monumentaal landhuis ‘Huize Moerheim’ aanbieden. Moerheim betekent letterlijk: een thuis in het veen. Dat vertelt ook de ontstaansgeschiedenis van het huis: een jonkheer met veel landerijen in dit gebied bouwde rond 1836 dit huis om dichter bij het ontginningswerk te zijn.

Hier woont u met allure en stijl. In de afgelopen jaren is het landhuis grondig gerenoveerd en gerestaureerd en zijn de vele authentieke elementen bewaard gebleven en in ere hersteld. Bijzondere elementen in huis zijn bijvoorbeeld de brede marmeren gang (vroeger op schelpen, nu in cement gelegd), de artistieke marmerschildering (met de marmer-techniek livre ouvert), de boogjes in de gang en op de overloop. De veranda is op basis van oude tekeningen en foto’s weer in ere hersteld en geeft een extra dimensie aan de fraaie voorgevel. Hierdoor is een prachtig klassiek huis ontstaan met alle gemakken en comfort van nu.

Vrijheid en ruimte zijn prettige kenmerken van het landhuis: het huis staat in het dorp, aan de vaart, maar het geeft het gevoel dat het in een natuurgebied staat. Binnen ademt het huis ook ruimte: hoge vertrekken, een royale woonkamer, een grote marmeren schouw, een ruime studeerkamer/spreekkamer, een moderne woonkeuken, heel veel kastruimte en ingebouwde boekenkasten, een tuinkamer met een klein schouwtje en originele blinden.

Aan de oostkant grenst het perceel aan de voormalige koninklijke kwekerij Moerheim.
De ouwenoude achtertuin is parkachtig van karakter en daardoor makkelijk te onderhouden.
Een oud element is het bijna 200 jaar oude eikenlaantje dat vanaf de garage doorloopt langs de perceelgrens. Het bureau van tuinarchitecte Mien Ruys (op de kwekerij opgegroeid) heeft voor de voortuin enkele elementen ontworpen. De symmetrie van deze elementen versterkt het sobere classicistische karakter van het huis en de veranda.

Wonen in huis Moerheim doe je niet alleen. Je wordt omgeven door vogels (bijvoorbeeld uilen, spechten, winterkoninkjes, boomklevers, mandarijneenden, soms ooievaars, soms reigers). De eekhoorntjes beheren de walnoten en hazelnoten. Er zijn ook egels en soms een verdwaalde haas.

De garage is een huisje apart. Op de eerste verdieping die bereikbaar is met een vaste trap, is een kamer gerealiseerd waar muziek gemaakt wordt, geschilderd en geschreven, met uitzicht op de rhododendrons en het eikenlaantje.

BOUWKENMERKEN
Bouwjaar: Het huis is gebouwd in circa 1836.
Bouwwijze: Traditionele bouw. Opgetrokken in steen/spouwmuren.
Dakbedekking: Pannen gedekt dak en EPDM dakbedekking op platte daken.
Isolatie: Dakisolatie en dubbele beglazing,
Woonoppervlakte: ca. 325 m²
Overig Inpandige Ruimte: ca. 32 m²
Inhoud: ca. 1.356 m³
Gebouw Gebonden Buitenruimte: ca. 21 m²
Externe Bergruimte: ca. 99 m²
Perceeloppervlakte: 8.350 m²

INDELING

Parterre
Entree met vestibule en schitterende originele glas-in-lood deuren. Vanuit de hal met fraaie marmeren vloer en marmeren wandschildering heeft u toegang tot de werkkamer die voorzien is van fraaie plafondornamenten en schouw. De riante woonkamer met schouw en haard heeft een prettige lichtval en is middels en-suite deuren verbonden met de achterliggende eetkamer welke op haar beurt toegang verschaft tot de achtertuin middels openslaande deuren. Centraal aan de achterzijde van de woning is de bibliotheek gesitueerd met meerdere vaste kasten en eveneens toegang tot de tuin. De luxe keuken met diverse inbouwapparatuur is ruim genoeg om een eettafel te plaatsen en geeft direct toegang tot de achtertuin. Door de grote ramen is er in alle vetrekken een zeer prettige lichtinval waardoor de hoogte van de kamers extra wordt geaccentueerd.

1e Etage
Overloop, met toegang tot drie slaapkamers aan de voorzijde van de woning. De master bedroom beschikt over een eigen doucheruimte, fraaie schouw met gaskachel en meerdere vaste kasten. De andere twee slaapkamers beschikken beide over een wastafel. Aan de achterzijde van de woning bevinden zich nog eens twee slaapkamers waarvan er een eigen badkamer heeft met douche, toilet en wastafel. De ruime en moderne badkamer is fraai afgewerkt en voorzien van een wastafel, een ruime inloopdouche, ligbad, bidet en toilet. Tevens is er een separate waskamer met vaste kasten en aansluiting voor witgoed aanwezig.

2e Etage
Via een vaste trap bereikt u de ruime zolder met meerdere Velux dakvensters en CV ketel. Vanwege de oppervlakte en hoogte van de zolder, kunt u hier desgewenst een extra kamer realiseren.

BIJGEBOUW
Zeer degelijk gebouwde, dubbele garage met etage. Dit is eigenlijk een huisje apart. Op de eerste verdieping, die bereikbaar is met een vaste trap, is een kamer gerealiseerd waar muziek gemaakt wordt, geschilderd en geschreven, met uitzicht op de rhododendrons en het eikenlaantje.

TUIN/ERF
De tuin heeft een vijver (tot 1.30 m diep) met een voor kinderen spannend eilandje. Dat vraagt om ontdekt te worden. De terrassen aan drie zijden van de vijver geven zon en schaduw op ieder moment van de dag. Oorspronkelijk was op de plek van de vijver een paddock met een dubbele paardenstal. Dat laatste is nu het vijverhuisje met een hardhouten terras. Achter de tuin ligt een bos waarin je heerlijk kunt wandelen. De grote kapschuur wordt gebruikt voor de opslag van gereedschappen en hout.
De achtertuin is parkachtig van karakter en daardoor makkelijk te onderhouden.
Het bureau van tuinarchitecte Mien Ruys (op de kwekerij opgegroeid) heeft voor de voortuin enkele elementen ontworpen (het rozenperk voor de veranda met aan weerszijden parasolvormig gesnoeide wilgbladige treursierperen in een strak gesnoeid blok laurierstruiken).

VOORZIENINGEN
De woning is aangesloten op alle nutsvoorzieningen en riolering. Verwarming en warmwater voorziening geschiedt door middel van een CV ketel.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).