Opmeer

TYPE

Monument

KAMERS

9

LOCATIE

Opmeer

In Noord Holland op slechts 30 minuten rijden van hartje Centrum van Amsterdam staat in Opmeer deze kerk. Opmeer komt sinds 1310 al in beschrijvingen voor als Opmeer. De plaatsnaam verwijst naar het feit dat de plaats boven een meer was gelegen. Door inpoldering is dit meer al lang verdwenen maar Opmeer bestaat nog steeds. In het dorp staat deze pittoreske kerk verscholen achter eeuwenoude beuken. Het gebouw dateert van 1862, de oorspronkelijke fundatie dateert uit 1400, zoals sommige details laten zien. Vanaf 1980 is deze kerk getransformeerd naar een woning. In 2000 is nog eens een verdiepingsvloer aangebracht die het totale vloeroppervlak op maar liefst circa 500m2 brengt. De huidige eigenaars hebben de kerk in gebruik als woon-werkpand met eigen parkeergelegenheid op een riant perceel van ruim 2.200 m2. Door de vijf authentieke boogramen aan de zijkanten en drie aan de voorzijde is het binnen een licht gebouw. De kerk zelf ligt vrij met aan de voorzijde monumentale beukenbomen en aan de achterzijde is er (blijvend!) vrij uitzicht over de weilanden. Aangrenzend aan het perceel bevindt zich een recreatieterrein met sportvoorzieningen en zwembad.

• Bouwjaar 1862
• Inhoud ca. 2735 m3
• Vloeroppervlak ca. 500 m2
• Opmeer ligt op ca. 30 autominuten van Amsterdam en ca. 10 min. van Hoorn met zijn jachthavens aan het IJsselmeer en historische stadskern.
• Ook ligt Opmeer dichtbij de Noorzeekust van Bergen en Schoorl.

Indeling begane grond
Via de oprit komt u bij de kerk. Twee hoge authentieke toegangsdeuren bieden toegang tot deze kerk. Bij binnenkomst komt u in een indrukwekkende entree met originele natuurstenen vloer. Vervolgens een corridor met garderobe en toegang tot een bergruimte, trap naar de eerste verdieping, een kleine maar efficiënte werkkeuken en toilet. Door twee openslaande deuren bereikt u de centraal gelegen werkruimte van circa 70 m2. Een dubbele glazen tussenwand scheidt deze werkruimte af van een tweede achter gelegen multifunctionele ruimte van circa 45 m2, ideaal te gebruiken als vergaderkamer, study, biljartkamer of ruime eetkamer. Deze kamer grenst weer aan de moderne woonkeuken van circa 18 m2 met diverse losse apparatuur. Vanuit de woonkeuken stapt u door de openslaande deuren het ruime terras op met schitterend vrij uitzicht over de tuin en landerijen. Naast de keuken een kleine hal met toegang tot een badkamer met ligbad, wastafel en tweede toilet. Vanuit die hal bereikt u via een tweede trap de woonkamer op de eerste verdieping. Aan de achterzijde van de kerk is een autentieke sfeervolle parochiekamer (circa 25 m2) met een prachtig origineel plafond, een bedstee en grote ramen rondom.

Indeling eerste verdieping
Via een van de twee trappen komt u op de eerste verdieping. Vanuit de trap aan de achterzijde treft u een knusse slaapkamer met daarnaast een grote woonkamer van circa 70 m2. Deze kamer heeft aan weerszijden hoge authentieke boogramen. Ook is hier een openhaard aanwezig, voor heerlijke lange winteravonden. Aangrenzend, gescheiden door een dubbele glazen wand treft u de grootste en hoogste ruimte van de kerk met een vloeroppervlak van circa 100 m2. ook deze ruimte heeft rondom 6 hoge boogramen en is bij uitstek geschikt als werk-, atelier-, of expositieruimte. Deze ruimte – feitelijk het schip van de kerk – heeft een authentiek houten plafond met fascinerende geometrische patronen. U kunt hier ook huisconcerten geven , want het originele kerkorgel uit 1925, vervaardigd door de firma Van Dam is nog aanwezig. Het orgel is weliswaar compleet, maar dient gerenoveerd te worden om het speelklaar te maken. Achter het orgel bevindt zich de toegang tot de toren met het originele uurwerk en kerkklok. Deze zijn beiden buiten werking. Naast het orgel bevindt zich nog een lichte extra werkkamer.

Indeling tweede verdieping
De tweede verdieping is bereikbaar via de trappartij in de woonkamer. Hier bevindt zich een zich nog een grote slaapkamer van ruim 50 m2 met grote dakramen en aansluiting voor water, afvoer, et cetera.

Buitenzijde
De kerk staat op een riant perceel van ruim 2.200 m2. De tuin bevindt zich aan de rechterzijde van de kerk (vanaf de straatzijde gezien) en heeft twee gazons en twee natuurstenen terrassen. Vooraan in de tuin staat een monumentale beuk van circa 150 jaar oud. Aan de linkerzijde is een oud kerkhofje dat niet meer in gebruik is.
De tuin wordt begrensd door sloten en bomen en is verder beplant met een veelheid van struiken en bomen. Door de tuin loopt de brede oprijlaan.

Opmeer
Opmeer ligt op circa 30 autominuten van Amsterdam en circa 10 minuten van Hoorn met zijn jachthavens aan het IJsselmeer en historische stadskern. Daarnaast ligt Opmeer dichtbij de Noordzeekust van Bergen en Schoorl. In de omgeving zijn veel sport- en recreatievoorzieningen, jongerencentrum, scholen en winkels op loopafstand.

Internationale school
In Bergen (20 minuten) bevindt zich de European School Bergen (internationale school). Deze school bevindt zich in het pittoreske centrum van Bergen. Zelfs Amsterdam en Haarlem zijn dichtbij genoeg om elke dag te komen – ongeveer 20% van de leerlingen komt uit Amsterdam.

Bijzonderheden:
– Een unieke kerk met mogelijkheden om wonen en werken te combineren;
– Voor liefhebbers die buiten willen wonen in een karakteristiek object;
– Blijvend vrij uitzicht;
– Geschikt voor dubbele bewoning;
– Geen monumentale status;
– Architect Van Wijngaarden;
– Vanaf 1980 onder architectuur verbouwd door architect J. Mulder;
– Parkeren op eigen terrein;
– Eigen grond;
– Sport- en recreatievoorzieningen, jongerencentrum, scholen en winkels binnen loopafstand;
– Aanvaarding in overleg.

Adres: Middelweg 26 1716 KC OPMEER
Vraagprijs: € 735.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1862
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, landelijk gelegen
Oppervlakte: 500 m2
Oppervlakte perceel: 2200 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).