Lunteren

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Lunteren
Adres: Meulunterseweg 39
Vraagprijs: 975.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1830
Ligging: aan bosrand;buiten bebouwde kom;in bosrijke omgeving;landelijk gelegen;vrij uitzicht
Oppervlakte: 115 m²
Oppervlakte perceel: 26347 m²

MONUMENTALE BOERDERIJ ‘T OOSTEREIND

Van oorsprong is het één van de herengoederen op de Veluwe. Deze vrijstaande WOONBOERDERIJ met diverse BIJGEBOUWEN ademt nog in belangrijke mate de sfeer van vroeger. Het perceel van ruim 2,6 hectare, de omgeving en de historie zijn werkelijk uniek en moet men echt beleven. De boerderij, van het hallenhuistype, staat op een ruim erf; het complex omvat tevens verschillende bijgebouwen: een wagenloods, een vijfroedige hooiberg en een zestal varkens- en kippenhokken. De oorspronkelijke structuur van de boerderij is nog aanwezig en het bedrijfsgedeelte is vrijwel geheel intact gehouden. Aan de voorzijde is een diepe siertuin met daarnaast een omvangrijke moestuin. Het erf wordt aan de wegzijde omzoomd met grote eikenbomen. De boerderij, oude wagenschuur en hooiberg vallen onder de Gemeentelijke Monumentenzorg

INDELING

Van het interieur zijn de historische interieurelementen en de oorspronkelijke indeling waardevol, voor zover deze bewaard zijn gebleven. In het bedrijfsgedeelte staan drie eiken gebinten. Rechts achter een paardenstal en links en rechts een grupstal onder hilden. Het woongedeelte is nog geheel traditioneel ingedeeld met twee kleine zijkamers, een woonkeuken met antieke Delftsblauwe tegeltjes onder de schouw, woonkamer, authentieke koepelkelder met opkamer. In de vloer boven het woongedeelte is een eiken balk opgenomen die waarschijnlijk het restant is van een verdwenen gebint. Dit gebint wijst samen met een drietal opgeklampte deuren met gehengen, die mogelijk uit de 17de eeuw dateren (deeldeur, opkamerdeur en zijkamer met bedsteedeur), op een ingrijpende verbouwing waarbij de huidige boerderij tot stand kwam en waarbij delen van een oudere boerderij verwerkt zijn.

BIJGEBOUWEN

Op het erf staan een groot aantal bijgebouwen waarvan de houten wagenschuur en een vijfroedige hooiberg welke monumentaal zijn. De schuur is in hout opgetrokken op een stenen voet en heeft een met riet gedekt zadeldak. De onderste delen van de dakschilden zijn gedekt met rode oud-Hollandse pannen. De hooiberg is met riet gedekt. De wagenloods is omstreeks 1925 opgericht en heeft een oppervlakte van circa 100 m². In diezelfde periode worden tevens een varkensschuur en een kippenhok opgericht, met een gezamenlijke oppervlakte van circa 70 m². De varkensschuur bestaat uit baksteen, met een pannendak. Het kippenhok bestaat uit hout met eveneens een pannendak.

HISTORIE

De geschiedenis van het goed ’t Oostereind gaat al heel ver terug. Van oorsprong is het één van de herengoederen op de Veluwe. In de archieven van de Veluwse Rekenkamer komen we het rond 1600 tegen als het Henrick Aeltengoed. In 1601 of 1602 is het oorspronkelijke goed gesplitst in twee delen. Beide bezittingen, los van een aantal verkopen, vererven in de 17e en 18e eeuw herhaaldelijk.

Na nog verkocht te zijn in 1911 en 1913 wordt een jaar later besloten het hele goed bij opbod te veilen, dan nog tweeëndertig hectare groot. Hiermee komt feitelijk een einde aan het al eeuwen bestaande herengoed. Hierna wordt het huis, met bijbehorend grasland en het grootste stuk bouwland in de eng verkocht, de nieuwe koper houdt het maar weer kort vol en verkoopt in 1917 het bezit weer door aan een notaris.

In de jaren ’20 wordt het bedrijf uitgebreid met een wagenloods, varkensschuur en een kippenhok. Na het overlijden van de notaris wordt dit huis in 1955 nogmaals verkocht.

Op donderdag 28 augustus 2003 werd boerderij ’t Oostereind gekozen tot "mooiste boerenhoeve van Lunteren". Volgens de jury houden de bewoners, ondanks het feit dat het bedrijfsmatig gebruik al vijftien jaar geleden is beëindigd, het gebouw en omringend erf volkomen in de oorspronkelijke staat. Zelfs wordt de benaming "museaal" gebruikt.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).