Munnekezijl

TYPE

Monument

KAMERS

11

LOCATIE

Munnekezijl

RUWE BOLSTER BLANKE PIT
Dit voormalige sluiswachtershuis uit 1823 met robuust pakhuis oorspronkelijk gebouwd in 1926 staat – hoe kan het ook anders – bij de sluis van Munnekezijl. Een ultieme plek voor watersporters, dwarsliggers en vrijdenkers die op zoek zijn naar de ultieme vrijheid. De vrijheid op deze plek is grenzeloos, de ligging langs vaarwater uniek.

Bijzonder is ook het royale perceel van ruim 3.500 m2 met appelgaard en stevig boothuis met ruimte voor een schip tot een lengte van ruim 8 meter. Het sluiswachtershuis is bij uitstek geschikt om te gebruiken als guesthouse terwijl het pakhuis – met een vloeroppervlak van circa 230 m2 – het schoolvoorbeeld is hoe een rauw loft eruit zou moeten zien. Het pakhuis maar ook het sluiswachtershuis zijn afgelopen jaren gerenoveerd, maar wel dusdanig dat het patina behouden is gebleven. Op het dak van het pakhuis liggen zonnepanelen waardoor de energielasten bijzonder laag zijn. Kortom dit object is interessant voor elke watersporter, smulpaap of liefhebber die authentiek wil wonen op een van de mooiste plekjes van Nederland.

OMSCHRIJVING
Bij aankomst in Munnekezijl valt het object naast de binnensluis meteen op. Niet alleen vanwege de ligging langs het riviertje maar ook door de prachtige verschijning. Het is idyllisch, landelijk en stoer tegelijk. De grote voortuin met links het riviertje geven toegang tot het huis. Het geheel bestaat uit het sluiswachtershuis met achtergelegen pakhuis. Het pakhuis en sluiswachterswoning zijn verbonden door een centrale hal, gedeeltelijk in glas uitgevoerd.

SLUISWACHTERSHUIS
Het sluiswachtershuis aan de voorzijde heeft een oppervlak van circa 110 m2 en bestaat uit een begane grond met verdieping. Op de begane grond een entreehal (circa 17 m2) met toilet en trapopgang naar de verdieping. Aansluitend een woonkamer van circa 20 m2 en een en suite eetkamer van circa 26 m2. Deze hele woning is volledig gerestaureerd, opnieuw opgebouwd volledig geïsoleerd waarbij de oude pannen weer zijn hergebruikt.

Via de trappartij aan het einde van de gang komt u op de eerste verdieping. Hier een overloop van circa 7 m2 met aan weerzijden een slaapkamer van 21 en 26 m2. Tussen de slaapkamers in is een geriefelijke badkamer. Eenvoudig maar functioneel. Hier een toilet, wastafel bad en douche.

PAKHUIS
Het pakhuis ligt achter het sluiswachtershuis en meet circa 13,5 x 8,4 meter. Het geheel bestaat uit twee bouwlagen met een totaal vloeroppervlak van circa 230 m2. Via de centrale hal, dat gedeeltelijk in glas is uitgevoerd kom je in het pakhuis. Links een kleine bibliotheek annex werkkamer van 11 m2 met bedstede, momenteel in gebruik als computerplek. Het geheel bestaat uit 1 grote ruimte met aan uw rechterzijde een grote woonkeuken van 24 m2 met ruimte voor een grote eetkamertafel. Aan de achterzijde de grote living (circa 45 m2), met plek voor bijvoorbeeld een vleugel. Rechtsachter is een kleine werkplaats (circa 18 m2) met toegang naar buiten. Daglicht komt er door zesruitsvensters die aan weerszijden van het pakhuis zijn geplaatst. Deze zijn allen geïsoleerd door middel van vrijwel onzichtbare voorzetbeglazing.

Verdieping
De trap bevindt zich voorbij de werkkamer en keuken. Op de verdieping is aan de voorzijde (straatzijde) een grote vrije ruimte thans in gebruik als atelier annex bergzolder van circa 75 m2. Aan de achterzijde een grote slaapkamer 20 m2 met badkamer, vrijstaand bad, douche dubbele wastafel, toilet en bidet. Via een schuifdeur kan je vanuit de badkamer weer naar de bergzolder.

PERCEEL
De tuin is weelderig, bloemrijk en romantisch tegelijk. Er is een appelgaard met oude rassen, een kruidentuin en er heerst een oase van rust. Het perceel meet 3.500 m2 en aan de voorzijde staat nog een garage en een carpoort.

DUURZAAMHEID
Dit pakhuis en sluiswachtershuis is voorbereid op de toekomst. Het gehele platte dak van het pakhuis is bedekt met zonnepanelen en er is nog plaats voor een (door de toekomstige koper te installeren (hybride)) warmtepomp. Hierdoor zijn de energielasten bijzonder laag. De 26 zonnepanelen leveren circa 5.000 kWh per jaar.

MUNNEKEZIJL
Munnekezijl is een dorp in de gemeente Noardeast-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten noorden van Pieterzijl, ten noordoosten van Warfstermolen, ten zuidoosten van het nationale park Lauwersmeer en ten zuidwesten van Lauwerzijl. De dorpskern ten westen van de Binnensluis van de Munnikezijlsterried nabij de grens met de provincie Groningen.

Munnekezijl is een eeuwenoude plek en ontstaan in de late middeleeuwen. Om het ingedijkte gebied te beschermen werd er al rond 1450 een sluis gebouwd door monniken, vandaar de naam Munnikerzijl (zijl is een sluis). Later werd er in de 19e eeuw ter bevordering van de afwatering een stroomkanaal gegraven in 1882 en werd er een keersluis aangelegd. Het sluiswachtershuis staat pal langs de binnensluis. Vanuit hier kunt u eindeloos varen en zijn de Waddeneilanden binnen een paar uur varen binnen handbereik.

KORTOM
Kortom een van de mooiste plekjes van Friesland is nu te koop!

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag!

Adres: Methardusstraat 46 9853 PG MUNNEKEZIJL
Vraagprijs: € 565.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1823
Ligging: aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, beschutte ligging, open ligging, aan vaarwater, landelijk gelegen
Oppervlakte: 370 m2
Oppervlakte perceel: 3353 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).