Steenwijk

TYPE

Monument

KAMERS

14

LOCATIE

Steenwijk
Adres: Meppelerweg 2
Vraagprijs: € 600.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1896
Ligging: in centrum, vrij uitzicht
Oppervlakte: 369 m²

VOORMALIGE DOKTERSVILLA TE KOOP IN STEENWIJK

Vlak langs de stadsgracht, ligt aan de Oosterpoort één van de meest markante woningen van Steenwijk. Gelegen aan de oude uitvalsweg naar Meppel, springt dit gemeentelijke monument direct in het oog. Statig van karakter en beschikkend over een grote ommuurde stadstuin, waar het in de zomermaanden goed toeven is. De villa is gebouwd in 1896, naar een ontwerp van architect J. van Noorten als woonhuis met praktijk voor huisarts dr. Koster en zijn vrouw. Het is de afgelopen 120 jaar ook altijd in gebruik geweest als praktijkwoning door opeenvolgende huisartsen.

De villa valt op door de aan de voorgevel vijfzijdige traptoren met steile spits, opgetrokken in neorenaissance stijl met typerende speklagen, sierstenen en topgevels. Een gemeentelijk monument aan de rand van de gezellige historische binnenstad van Steenwijk. Ernaar de oase van rust en ruimte met de sfeer van weleer, in het hart van de stad.

INDELING
Achter deze gevels gaat een herenhuis schuil van meer dan 1800m3 inhoud. Verdeeld over de drie woonlagen heeft de villa ruim 400m2 woonoppervlak. De ruime hal en de traptoren met fraaie bordestrappartij vormen de spil vanwaar uit vrijwel alle ruimten toegankelijk zijn. Vanuit komt u via de vestibule in de grote hal. Hier valt de grote trappartij direct in het oog. Aan de linkerzijde van de hal bevindt zich de riante living met open haard waarbij de oorspronkelijke moderne lichtbakken voorzien van TL-verlichting (destijds een noviteit) uit de jaren ‘50 in het oog springen. Vanuit de living heeft u zicht op de straat. Naast de living is er een riante eetkamer met schitterende plafond voorzien van fraaie gipsen decoraties en aansluitend is er de authentieke tuinkamer. Een grote originele schuifdeur biedt toegang tot de grote tuin.

Vanuit de entreehal rechts komt u via een tussenhal in de keuken. Een royale ruimte voorzien van een functionele keuken. In traptoren verscholen bevindt zich de bijkeuken met toegang tot de stahoge en droge gewelfde kelder. Deze kelder ligt aan de voorzijde van de villa. Vanuit de hal komt u via een tweede tussenhal bij het toilet en de voormalige huisartsenpraktijk. Deze bestaat uit een tweetal kantoor- danwel praktijkruimten. Vanuit deze hal is er een buitenom naar de aangebouwde vleugel, waar zich onder andere de voormalige patiënten wachtruimte, de receptie en een toilet bevindt.

EERSTE VERDIEPING
Het trappenhuis dat naar de boven gelegen verdiepingen leidt, heeft fraaie bordessen van waaruit het mooi uitkijkt over de Oosterpoort. Op de eerste etage geeft een overloop met sierlijke boogconstructie toegang tot een viertal royale slaapkamers.

Aan de noordzijde liggen twee kamers, welk beiden voorzien zijn van een wastafel. De grootste van de twee (slaapkamer 1) ligt aan de voorzijde van het huis en beschikt over twee vaste kasten. De kleinere (slaapkamer 2) begrenst de achtergevel en is uitgerust met openhaard en vaste kasten alwaar het wasmeubel is ingebouwd. Hiernaast bevindt zich de badkamer. Slaapkamer 3 is de masterbedroom. Deze is bereikbaar vanuit de gang en heeft tevens een directe verbinding met de naastgelegen badkamer. Deze kamer beschikt, naast ook nog eens twee doorgangen naar het dakterras, over grote kastenwanden. In een van deze kasten bevindt zich tevens een doorgang naar de bergzolder, welke boven de praktijkruimte ligt. Voorts biedt deze verdieping nog een separaat toilet en een vierde slaapkamer (slaapkamer 4) op de zuidwesthoek.

TWEEDE VERDIEPING
Na nogmaals de trappen beklommen te hebben, komt u op de bovenste verdiepingsvloer. Via de overloop heeft u toegang tot een tweetal slaapkamers en de vrije zolderruimte, die nog tal van mogelijkheden biedt. Er is ook nog een slaapkamer in de torenspits die vanaf de grote zolderruimte toegankelijk is. Boven deze slaapkamer bevindt zich nog een extra bergruimte met toegang tot de torenspits.

TUIN
De volledig ommuurde tuin biedt volop privacy, is goed op de zon gelegen en beschikt over een grote stenen garage en een houten berging. Aan de voorzijde bevindt zich parkeergelegenheid op eigen terrein voor twee auto’s.

BESTEMMING
De bestemming voor dit object is wonen -3. Meer informatie hierover vindt u op ruimtelijkeplannen.nl

STEENWIJK
Steenwijk ligt in de kop van Overijssel op de grens van enkele stuwwallen (de Woldberg en de Havelterberg) en het laagveengebied van Giethoorn, De Wieden en De Weerribben. Door Steenwijk stroomt een kleine rivier, de Steenwijker Aa, die ontstaan is door smeltwater. Later is deze Steenwijker Aa gekanaliseerd en heet dan vanaf Steenwijk het Steenwijker Diep en deze maakte de stad bereikbaar voor scheepvaart. Aan het Steenwijker Diep ligt een kleine jachthaven. Steenwijk is ook een oude vestingstad. De grachten en stadswallen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Steenwijk een strategische plaats was in de strijd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje. De naam Steenwijk houdt verband met de vele zwerfstenen die in de omgeving in de grond zitten. Steenwijk is met ruim 20.000 inwoners de grootste plaats in de gemeente Steenwijkerland en na Kampen de grootste plaats in de Kop van Overijssel. Het stadsbeeld wordt bepaald door de Sint Clemenstoren, met zijn hoogte van 87 meter de veertiende hoogste kerktoren van Nederland. De stad heeft een regionale functie (winkels, scholen, werkgelegenheid) voor een grote regio (Kop van Overijssel, Zuidwest-Drenthe).

INTERESSE?
Neem contact met ons op wij informeren u graag!


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).