Veen

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Veen

Uitstekend onderhouden herenhuis "De Swarte Leeuw" met zelfstandige praktijkruimte. Aan de voorzijde is een weids uitzicht op de Afgedamde Maas en aan de achterzijde een ommuurde zonovergoten tuin met veel privacy. Deze woning wordt aangeboden met een aantrekkelijke vanaf prijs. Dit houdt in dat biedingen op deze woning vanaf € 800.000,- k.k. in overweging worden genomen en worden gezien als een (openings-) voorstel.

Centrale gang, voorkamer met binnenluiken en schouw, achterkamer met binnenluiken, monumentale vaste kasten en rookkanaal, woonkamer met gashaard en doorgang naar de zelfstandige praktijkruimte met pantry en toiletruimte op dijkniveau.
Grote woonkeuken, bijkeuken, zonnige tuinkamer, natte hoek met berging en toilet, badkamer en sauna op tuinniveau.
Vier riante slaapkamers en een badkamer op de eerste verdieping.
Riante multifunctionele ruimte met twee dakkapellen en twee dakvensters onder de geïsoleerde kap op de tweede verdieping.
Zolder op de derde verdieping -bereikbaar middels een vaste trap- met luik naar het platte dak.

Het dorp Veen (Noord-Brabant) ligt aan de rivier de Afgedamde Maas. Vanuit Veen gaat een pontje over deze rivier naar het dorpje Aalst dat in de provincie Gelderland ligt. Het dorp telt ongeveer 2.700 inwoners en is door de ligging aan de Afgedamde Maas populair bij watersporters en recreanten. In het dorp zijn een basisschool, enkele winkels, waaronder een bakker en slager op slechts 300 meter afstand en enkele horecagelegenheden. Aan de rand van het dorp bevindt zich een grote supermarkt. In het nabijgelegen Wijk en Aalburg is op slechts 10 fietsminuten een school voor voortgezet onderwijs (tot en met atheneum). De bereikbaarheid met de auto is uitstekend met een goede verbinding naar diverse uitvalswegen A2, A59 en A27. Daardoor is Den Bosch in 20 minuten bereikbaar en de steden Breda en Tilburg in 30 minuten. Rotterdam en Utrecht zijn in drie kwartier te bereiken.

Rijksmonument

Bruto-inhoud: 2.223 m³
Gebruiksoppervlakte wonen: 554 m2
Perceeloppervlak: 637 m²
Bouwjaar: 1632

Indeling dijkniveau:
En voorname voordeurpartij verraadt dat dit herenhuis ooit verrees voor een notabele. De hardstenen stoep sluit fraai aan bij het hardstenen basement. Aan weerszijde van de voordeur met geprofileerde stolpnaald zijn twee pilasters met een rijk bewerkte kroon waarin de naam "De Swarte Leeuw" is opgenomen. In het hoge bovenlicht is een levensboom geplaatst. Achter de voordeur bevindt zich een lange gang die is belegd met marmer. Aan deze gang zijn de woonkamer, voor- en achterkamer gelegen. Aan de rechterzijde bevindt zich een voorkamer met fenomenaal zicht op de rivier. In deze kamer is de vloer belegd met marmer en voorzien van vloerverwarming. Er is een rookkanaal in de zwart marmeren schouw. Deze kamer heeft net als de achterkamer een hoog balkenplafond en binnenluiken. De achterkamer is nagenoeg authentiek met fraaie 17e eeuwse vaste kasten, een stookplaats met antieke tegels en brede eiken vloerdelen. Vanuit deze kamer is het zonovergoten dakterras bereikbaar. Aan de linkerzijde van de gang bevindt zich de woonkamer. Deze kamer is strak afgewerkt met natuurstenen vloer, gestuukte wanden en plafond en een moderne gashaard. Aan de voorzijde is ruim zicht op de rivier en aan de achterzijde is zicht op het dakterras en de tuin. Binnenluiken sieren de hoge vensters. Via een glasdeur met bovenlicht is de praktijkruimte te bereiken. Deze heeft zowel aan de dijkzijde als aan de opritzijde een eigen entree en is daardoor goed zakelijk aan te wenden. Er is een lichte werkruimte met grote glaspartij richting de rivier. Aan de achterzijde is een pantry met vaste kastruimte en een separate toiletruimte aanwezig.
De ruimte is altijd gebruikt als werkruimte maar zou zich ook uitstekend lenen als gastenverblijf.

Indeling tuinniveau:
Via een roestvaststalen spiltrap is de tuinverdieping te bereiken. De trap komt uit in de woonkeuken. De woonkeuken is weliswaar niet helemaal eigentijd maar zeker functioneel en lekker ruim. De wanden zijn grotendeels bekleed met antieke witjes en op de vloer liggen lichte gemêleerde plavuizen met vloerverwarming. Aan de keuken grenst een praktische bijkeuken met ruimte voor vaste kasten en stellingen.
Vanuit de woonkeuken leidt een doorgang naar de tuinkamer. Deze zonnige kamer biedt alle ruimte om met vele gasten te eten. In de kamer is een wand van glazen bouwstenen waarachter een natte hoek met bergruimte schuil gaat. Hier bevindt zich ook het toilet. Aan de andere zijde ligt een badkamer met inloopdouche, ligbad en wastafel en direct daarnaast een 4-persoons sauna. Via een brede aluminium pui met glas tot op de grond is toegang tot de op het zuidwesten gelegen tuin. Vanuit de tuin is een grote berging, een kleine veranda en het dakterras bereikbaar.

Indeling eerste verdieping:
Deze verdieping kenmerkt zich door veel licht en ruime vertrekken met hoge balkenplafonds en houten vloerdelen. Aan de voorzijde liggen twee slaapkamers die beide via de drie hoge 6-ruits vensters zicht bieden op de rivier. De ramen worden geflankeerd door binnenluiken en de vensterbanken zijn in hardsteen uitgevoerd. Ook in de centrale gang is een groot venster met rivierzicht. Aan de achterzijde bevinden zich nog twee slaapkamers, eveneens met drie 6-ruits vensters. Tussen de slaapkamers bevindt zich de badkamer. Deze is heerlijk ruim en ingericht met een ligbad, douchecabine, dubbel wastafelmeubel, toilet en een grote garderobekast. Vanaf de gang leidt de roestvaststalen trap naar de tweede verdieping.

Indeling tweede verdieping:
Deze verdieping is weliswaar in gebruik als zolder annex hobbyruimte maar heeft feitelijk de allure van een loft. De ruimte van 107 m2 is door de twee dakkapellen en twee grote dakvensters heerlijk licht. Vanuit elk raam is weids zicht op de omgeving en de rivier.
Het geheel ligt onder de uitstekend geïsoleerde kap. Er is op deze verdieping een wateraansluiting en een kleine rioolafvoer, waardoor er desgewenst een sanitaire ruimte realiseerbaar is. Vanaf deze verdieping leidt een hardhouten trap naar een enorme bergzolder.

Bijzonderheden:
Dit statige herenhuis is opgetrokken in de stijl van het Neoclassicisme. Volgens de overlevering deed het pand in het verleden dienst als raadhuis. In 1993 is het pand voor het overgrote deel uitgebrand en nadien herbouwd. Bij de herbouw zijn geen concessies gedaan aan de bouwkwaliteit en is alles naar de eisen van monumentenzorg gerestaureerd. De in kruisverband opgetrokken gevels zijn voorzien van knipvoegen en op straatniveau is een hardstenen basement aangebracht. Alle ramen, kozijnen en buitenluiken van de oorspronkelijke bouw zijn in red cedar uitgevoerd, aan de buitenzijde voorzien van hardstenen onderdorpels en binnen van hardstenen vensterbanken. Aan de achterzijde is in de jaren ’80 een uitbouw gerealiseerd waarop het dakterras zich bevindt. Het dakterras is uitstekend op de zon gelegen en zowel bereikbaar vanuit de vertrekken op dijkniveau als vanuit de tuin. Een rvs balustrade zorgt voor een veilige maar transparante afscheiding. Vanaf het dakterras leidt een solide trap naar de tuin. Onder aan de trap is een ingang naar een grote inpandige berging waar ook de cv-ketels hangen. De tuin is verrassend ruim en heerlijk privé. Aan weerszijden van de ommuurde tuin zijn leibomen aanwezig. Aan de Witboomstraat is een brede poort, zodat er desgewenst ook achter gesloten deuren kan worden geparkeerd. Dat parkeren gebeurt momenteel op eigen terrein aan de linkerzijde van de praktijkruime. De tuin is in een bij de woning passende stijl ingericht met grote plantvakken met heesters, omgeven door buxushagen.
Het betreft een heerlijk pand met een geweldige uitstraling dat zich uitstekend leent om wonen en werken te combineren danwel als riant en comfortabel familiehuis.

Adres: Maasdijk 343
Vraagprijs: 800.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1632
Ligging: aan rustige weg;aan vaarwater;aan water;vrij uitzicht
Oppervlakte: 554 m²
Oppervlakte perceel: 637 m²


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).