Balkbrug

TYPE

Monument

KAMERS

8

LOCATIE

Balkbrug
Adres: Lutten Oever 7 7707 PS BALKBRUG
Vraagprijs: € 1.985.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1806
Ligging: aan bosrand, aan water, aan rustige weg, vrij uitzicht, open ligging, buiten bebouwde kom, in bosrijke omgeving, landelijk gelegen
Oppervlakte: 593 m2
Oppervlakte perceel: 114201 m2

Ligging:
Het landgoed Den Hoogen Gaerde is gelegen in het landelijk gebied tussen De Wijk en Balkbrug (nabij de buurtschap Oud-Avereest) aan het meanderende beekje de Reest, dat de grens vormt tussen Drenthe en Overijssel. Het natuurgebied het Reestdal (+Staphorster bos) is een prachtig wandel- en fietsgebied centraal gelegen tussen de fraaie nationale parken De Weerribben (Giethoorn; watersport), het Dwingelderveld, en het Lemelerveld (Vechtdal, Ommen).

Algemeen:
De bebouwing van het landgoed bestaat onder meer uit een monumentale rietgedekte woonboerderij met inpandige garage, een aangebouwde schuur en diverse vrijstaande bijgebouwen.

De monumentale woonboerderij dateert uit 1806 en is in de loop der jaren een aantal keren verbouwd en uitgebreid.
Het object heeft sinds 1980 de status van ‘’Rijksmonument’’.

Na diverse aankopen van gronden en bos werd het totale oppervlak 11,5 HA en in 2004 werd de fiscaal gunstige status van ‘’NSW-Landgoed’’ volgens de Natuurschoonwet 1928 verkregen.

Alle gebouwen zijn voorzien van een brand-/inbraakalarmeringssysteem en rondom van verlichting met bewegingssensoren.
Het object is aansloten op het glasvezelkabelsysteem buitengebied Gemeente Hardenberg.

In de paardenweide ten noorden van de boerderij is een veldopstelling met 54 zonnepanelen gesitueerd, die een aanzienlijk deel van de elektriciteitsbehoefte opwekken.

Eens in de twee jaar wordt de bouwtechnische staat gecontroleerd door Monumentenwacht Overijssel-Flevoland. De aanbevelingen voor onderhoud worden prompt opgevolgd.

Op de technische installaties wordt jaarlijks onderhoud gepleegd.
Er is een groot parkachtig erf met vele karakteristieke oude eiken en aangrenzend een paardenweide.

De toegang tot het erf is afgeschermd door middel van een op afstand elektronisch te openen majestueuze houten toegangspoort met intercom.

Woning:
De woning bestaat uit een rechthoekige hoge voorbouw met oorspronkelijke entree en uitzicht op het Reestdal.
Het woongedeelte daarachter is bij de grote verbouwing/renovatie in 1982 geheel vernieuwd, waarbij gebruik gemaakt werd van moderne bouwtechnieken o.a. op het gebied van isolatie. Het boerenbedrijf werd zo verbouwd tot een zeer luxueuze woonboerderij met grote, sfeervolle vertrekken (als het ware een ‘’plattelandsvilla’’) met uiterst modern wooncomfort. Bij de verbouwing zijn authentieke elementen, zoals gebintestructuren en wanden voorzien van antieke tegeltjes (+tegeltableaus), gehandhaafd. De gehele woning is voorzien van antieke plavuizen, waaronder vloerverwarming. De royale woonkamer bestaat uit drie segmenten: audio en TV, social en bibliotheek en biedt uitzicht op de vijver. Er is een zeer ruime woonkeuken met alle vereiste moderne kookapparatuur van hoge kwaliteit, een statige eetsalon en een zeer sfeervolle master bedroom met uitzicht op het Reestdal. Deze is verbonden met een grote, uiterst luxueuze badkamer met o.a. tweepersoons whirlpool en tweepersoons Turks stoombad/cabine. Er zijn gastenverblijven (slaapkamer; badkamer met ligbad). Verder is er een grote wijnkelder (met koelinstallatie).

De woning heeft installaties ter verhoging van het wooncomfort zoals een hightech systeem van klimaat/luchtbehandeling met beheersing van de luchtvochtigheid, luchtwarmtepomp, vloerverwarming en airconditioning.Daarnaast bevinden zich in nagenoeg alle verblijfsruimten sfeervolle, authentieke schouwpartijen, voorzien van houtkachels. In de woonkamer is een panorama-openhaard. Er is een geavanceerd B&O audio/videosysteem met aansluiting in de meeste vertrekken.

Schuur:
Haaks op de woning staat een grote, authentieke, rietgedekte gepotdekselde houten schuur met o.a. gevlochten riet op de buitenmuren.

Garage:
Er is een verwarmde garage met ruimte voor twee auto’s, fietsen etc.

Bijgebouwen:
Op het terrein bevinden zich diverse bijgebouwen, waaronder een voormalig bakhuisje (orangerie), een jachthuisje, een bijgebouw in gebruik als kantoor/gastenverblijf, een houten wagenschuur en een hoge houten kapschuur (stalling van voer- en vaartuigen). Alle bijgebouwen zijn op authentieke wijze gebouwd onder andere door het gebruik van gebinten, potdekselwerk en riet of antieke dakpannen. Het bijgebouw/kantoor/gastenverblijf is gerealiseerd in 2010/2011 en is een woning op zich. Het is in dezelfde stijl gebouwd als de hoofdwoning met veel aandacht voor isolatie. Het heeft een verwarmd souterrain.

Erf:
Een majestueuze oprijlaan, gemarkeerd door antieke lantaarns, leidt naar de zeer fraaie parkachtige tuin (ong. 3 HA).
Het park is geheel omzoomd met prachtige rododendrons en er is een bloemen-/groentetuin, een fruitboomgaard en een natuurzwemvijver. Op het erf zijn diverse verlichtingselementen met bewegingssensoren, veel aansluitpunten voor elektra, meerdere vorstvrije buitenkranen (waarvan enkele met W + K water) en twee buitendouches aanwezig.

Aan het erf grenst een paardenweide (ruim 1 HA) voorzien van een elektrische afrastering. Aansluitend is een wandelbos met goed onderhouden paden.

Eventueel meer grond bij te kopen.
Dubbele bewoning realiseerbaar.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).