Havelte

TYPE

Monument

KAMERS

20

LOCATIE

Havelte
Adres: Linthorst Homanlaan 1 7971 RK HAVELTE
Vraagprijs: € 3.900.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1669
Ligging: aan rustige weg, vrij uitzicht, landelijk gelegen
Oppervlakte: 1503 m2
Oppervlakte perceel: 53868 m2

EEN HISTORISCH HUIS MET VEELBELOVENDE TOEKOMST
Voor mensen die Havelte nog niet kennen is het altijd een aangename verrassing als ze kennis maken met dit mooie dorp. De aangename schoonheid en de beschermende beslotenheid van de omgeving gecombineerd met de gunstige ligging en bereikbaarheid ten opzichte van de randstad maken dit Drentse dorp uniek. Havezate Overcinge vormt de parel van het dorp. Hier kun je nog riant landelijk wonen met vele recreatieve faciliteiten zoals paardrijden, jacht, golf, wandelen e.d.

HAVEZATE OVERCINGE
De lanen aan de westzijde van Havelte worden geflankeerd door machtige bomen. Waar het bos eindigt en het open land zich ontvouwt, markeert een romantische, vijfhoekige theekoepel de oprijlaan naar Havezate Overcinge. Twee stenen leeuwen bewaken de toegangspoort van het monumentale landgoed.

Op het erf met oude bomen wijst een authentieke kasteelpoort de bezoeker naar de besloten cour en de entree van het adellijke huis. Dit is de ‘statige kant’ – symmetrisch van opzet, met de hoge voordeur in het midden van de witgepleisterde gevel, aan beide zijden geflankeerd door drie hoge ramen met Louvre-luiken. Een originele zonnewijzer op sokkel staat in het midden van het cirkelvormige gazon, met daar omheen de oprijlaan. De binnenplaats wordt enerzijds begrensd door de kasteelmuur met de imponerende poort en anderzijds door de achttiende-eeuwse herenboerderij, die tegen het landhuis is aangebouwd. Alle woonvertrekken in het landhuis liggen aan deze ‘statige kant’ en bieden een fenomenaal uitzicht over het glooiende Drentse landschap.

Bewoners
De gegoede families die deze buitenplaatsen stichtten hadden een uitstekende neus voor de mooiste locaties. De historie van Overcinge gaat terug tot in de veertiende eeuw, maar het was de Drentse gedeputeerde Wolter Kymmell die het huidige huis in 1732 liet bouwen. Landgoed Overcinge was de familieresidentie van verschillende families, als laatste van het Drentse regentengeslacht dat onder meer Jan Tijmens Linthorst Homan, de oud-commissaris der Koningin in Drenthe, voortbracht. Zij behielden Landgoed Overcinge tot aan de 2e wereldoorlog als hun familieresidentie. De tijden van kasteelheren, jonkvrouwen en zelfs regelmatig koninklijk bezoek met koetsjes op het grind mogen dan vervlogen zijn, maar de grandeur heeft Overcinge nooit verlaten.

Exploitatiemodel
Koetsjes worden er overigens ook nog regelmatig gesignaleerd, want de buitenplaats vormt tegenwoordig regelmatig het stijlvolle decor voor bruiloften en voor andere feesten. Daarnaast wordt het als vergader- en congrescentrum verhuurd voor zeer diverse evenementen, of als luxe groepsaccommodatie voor een exclusief verblijf in besloten sfeer. Deze activiteiten vinden plaats in zowel het hoofdgebouw met de fraaie stijlkamers en gastenkamers, als in de monumentale aangrenzende boerderij.

Overcinge is echter onovertroffen als privéhuis. Maar voor ondernemers biedt Overcinge ook een exploitatiemodel. Zowel voor particulieren als zakelijke gebruikers zijn er nog ruime uitbreidingsmogelijkheden. Zo is er ruimte voor het creëren van een riant extra bijgebouw en bij het gebruik kunt u denken aan mogelijkheden op het gebied van zorg, recreatie, hotel, restaurant, kantoor, gastenverblijf of een combinatie van dit alles.

LANDHUIS
Al uw dromen kunnen hier werkelijkheid worden. Het landhuis zelf bestaat uit drie woonlagen, die een intieme country-chique leefsfeer mogelijk maken. De huidige eigenaren hebben het huis na de aankoop in 2002 met gevoel voor de authentieke staat gemoderniseerd, waarbij de vertrekken op de begane grond hun prettige, menselijke maat hielden. Niet overdreven groot, wel ruimtelijk en met hoge, geornamenteerde plafonds. Aan de achterzijde is een heerlijke tuinkamer met bar en fraai uitzicht over het weidse gazon met de witte, houten ophaalbrug over de slotgracht en het theehuis aan de rand van de door bomen omsloten parktuin. Een fraai trappenhuis voert naar de hal met open haard op de verdieping, die toegang biedt tot meerdere riante kamers en slaapkamers. Op de tweede verdieping zijn nog eens vijf mooie slaapkamers en een badkamer gesitueerd. Er is een grote zolder, gewelfde kelders en het gehele huis biedt de unieke sfeer die ons nationale erfgoed zo kenmerkt. Overcinge is een huis met een verhaal.

BOERDERIJ
De rietgedekte herenboerderij (ca 1890) is vanuit het landhuis binnendoor bereikbaar en biedt een zee aan ruimte. De enorme deel wordt momenteel gebruikt voor feesten en congressen, maar zou perfect zijn om een overdekt zwembad met wellness te realiseren en/of om een collectie klassieke auto’s in onder te brengen. Aan de achterzijde is een grote professionele keuken, voorraadkamers, een biljartkamer. Achter de biljartkamer bevinden zich twee kleine kamers en een badkamer.
Op de eerste verdieping bevinden zich drie mooie slaapkamers met een mooi uitzicht over de parktuin, waarvan één met een eigen badkamer en aanvullend een separate badkamer.
Aan de voorzijde van de boerderij bevindt zich een autonoom appartement, dat een kleine twintig jaar geleden is gerealiseerd. Uitstekend geschikt voor een gasten of een beheerder. Het is van alle gemakken voorzien: een living met open haard, moderne keuken, een werkkamer en op de verdieping twee slaapkamers met badkamers, waarvan een met luxe stoomcabine.

Op het terrein bevinden zich nog een kapschuur en het originele bakhuis.
Een historisch huis als de Havezate Overcinge vormt een uniek en kostbaar bezit. Als trotse eigenaar word je onderdeel van de lange en rijke geschiedenis van het huis. De huidige eigenaren hebben enorm van het leven op Overcinge genoten en goed voor het huis gezorgd, maar zij realiseren zich dat het moment is aangebroken om het landgoed over te dragen aan een volgende familie, die er een heerlijk leven en gekoesterde herinneringen zal vergaren.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).