Schiedam

TYPE

Monument

KAMERS

n.b.

LOCATIE

Schiedam
Adres: Lange Achterweg 44 3111 JK SCHIEDAM
Huurprijs: € 1.450
Bouwvorm: bestaande bouw
Ligging: historische hart van Schiedam
Oppervlakte: 137 m2

Het Weeshuis der Hervormden (bouwjaar 1779) is eeuwenlang de opvangplek geweest voor weeskinderen, half-wezen, vondelingen, voogdijkinderen en verlaten kinderen van de jeneverstad. Het heeft een 400 jaar lange geschiedenis. In 2016 is door ons de restauratie aan de noordvleugel in gang gezet. Het uitgangspunt bij de verbouwing was de hoofdvormen van woningen en ruimtes te laten corresponderen met de structuur van het 18de-eeuwse Weeshuis. Hierdoor worden de ontstane ruimtes optimaal benut en het historische karakter zoveel mogelijk bewaard.

In 2017 werden met de noordvleugel zes unieke appartementen opgeleverd en nu in 2019 levert de restauratie van de middenvleugel drie riante appartementen op voorzien van moderne gemakken (nieuwe keukens en badkamers, een eigen HR ketel). Lange Achterweg 44 was van origine de ‘kerk’. Tegenwoordig is het een fraai appartement in combinatie met een ruime en lichte atelier/kantoor ruimte.

Indeling
Begane grond:
Door de met natuursteen versierde entree met zijn brede dubbele deur komt u in een ruime hal (circa 7 m²) met toiletruimte. Via de hal is links de toegang tot het woongedeelte (ongeveer 63,7 m²) en rechtdoor, via weer een dubbele deur, de toegang tot het atelier (circa 68 m²).

De begane grond van het woongedeelte bestaat uit een moderne open keuken (circa 4,6 m²) voorzien van afzuigkap en opstelplaatsen voor fornuis en vaatwasser en een L-vormige woonkamer (ongeveer 28 m²). In het woon- en in het ateliergedeelte is een deur naar de gemeenschappelijke binnentuin.
Opvallend zijn de heerlijk grote raampartijen en de hoogte van de ruimtes op de begane grond (circa 3,5 m hoog).

Eerste verdieping:
Via de trap komt u op de overloop (ongeveer 5,5 m²) van de eerste verdieping. Hier bevindt zich een sfeervolle slaapkamer (ongeveer 11,8 m²), een badkamer (circa 3,8 m²) met tweede toilet, wastafel, douche en aansluiting voor wasmachine en droger. De oude spanten zijn op deze verdieping weer zichtbaar gemaakt.

Bijzonderheden:
Omdat volgens de bestemming meerdere mogelijkheden zijn voor het gebruik van de atelierruimte,is volledige bewoning mogelijk. Na de restauratie van de middenvleugel wordt ook de zuidvleugel gerestaureerd.

Locatie:
Het voormalig weeshuis met de gemeenschappelijke tuin ligt als een groene oase in het historische stadshart van Schiedam en op loopafstand van het openbaar vervoer, het treinstation, de winkels en de uitgaansgelegenheden. In het centrum geldt betaald parkeren. U kan een parkeervergunning aanvragen bij de gemeente.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).