Zaandijk

TYPE

Monument

KAMERS

0

LOCATIE

Zaandijk
Adres: Lagedijk 146 1544 BL ZAANDIJK
Huurprijs: € 1.350
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1831
Ligging: aan rustige weg, in centrum, vrij uitzicht
Oppervlakte: 60 m2

ZAANDIJK – ZAANSE SCHANS – WOONUNIT – TE HUUR
In Zaandijk staat aan de Lagedijk 146 dit bijzondere rijksmonument. Het huis bevindt zich pal naast de zogenaamde gouden bocht met beeldentuin en vele monumenten. De Lagedijk ligt parallel langs de Zaan . Uniek om dat aan de andere zijde de Zaanse Schans gesitueerd is. De villa is afgelopen jaren volledig gerestaureerd. In deze villa zijn regelmatig woonunits te huur. In opdracht van de eigenaar zijn wij op zoek naar een huurder.

De units zijn allen circa 60m2. Bij verhuur wordt in eerste instantie een overeenkomst gesloten voor maximaal 24 maanden. De units bestaan uit een woonruimte, een slaapgedeelte en zijn allen voorzien van een eigen badkamer. De woonunits worden gestoffeerd (vloerbedekking / raambekleding) opgeleverd.

GESCHIEDENIS
Het GROOTE HUIS werd in 1831 gebouwd voor de familie Kuyper-Vis. Cornelis Kuyper was – evenals zijn vader – verffabrikant met de molens De Kuyper, De Beer, De Bootsmansmaat, De Rob, De Uyl, De Snijder en later De Valk. Daarnaast was Cornelis Kuyper lid van de gemeenteraad van Zaandijk en lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Het Groote Huis heeft aan vele handen werk gegeven en zal wel een aanzienlijke som hebben gekost die volgens overlevering fl. 80.000, – moet hebben gekost. Daarvan is het rijke interieur in gangen en gesneden mahoniehouten trap nog steeds getuige.

De gang op de begane grond is voorzien van witmarmeren vloer en plint, de lambrisering gemarmerd en de beëindiging weer een witmarmeren lijst. De wand daarboven is voorzien van stucversiering en het plafond eveneens met stucwerk. Dit stucwerk is inmiddels uiterst zeldzaam geworden in Nederland. Bijzonder sierlijk zijn ook de lijnen van de trap op de eerste verdieping. Ook die gang is voorzien van fraai stucwerk.

Aan de voorzijde is er uitzicht op de Lagedijk die ook wel de gouden bocht wordt genoemd vanwege de vele monumenten en wegens de rijkdom aan cultureel erfgoed. Aan de achterzijde ligt de Zaan met nog een glimp van de Zaanse Schans. Afgelopen jaren is het rijksmonument met veel liefde en zorg gerestaureerd en is veel van de oorspronkelijke schoonheid in oude luister hersteld of behouden gebleven.

ZAANDIJK
Zaandijk is een dorp en voormalige gemeente in de provincie Noord-Holland en hoort bij de gemeente Zaanstad. Zaandijk heeft van alle dorpen binnen de gemeente waarschijnlijk nog de meeste kenmerken van oude Zaanse bouw. Dat is vooral aan de Zaanoever goed te zien. Het dorp ontstond in de 16e eeuw. Zaandijk is vooral bekend door de Zaanse Schans, die pal tegenover Zaandijk aan de overkant van de Zaan ligt. De Zaanse Schans is de grootste toeristische trekpleister van de Zaanstreek en ligt weliswaar in Zaandam, maar het is veel dichter bij Zaandijk dan bij het centrum van Zaandam. Bij de Zaanse Schans is ook het Zaans Museum.

BEREIKBAARHEID
Het dichtstbijzijnde treinstation is Zaandijk Zaanse Schans maar het is ook gemakkelijk te bereiken via Amsterdam Centraal met bus 391.

INTERESSE?
Neem contact met ons op, wij informeren u graag over de mogelijkheden.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).