Arnhem

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Arnhem
Adres: Koningsweg 27 A
Vraagprijs: 2.450.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1846
Ligging: in bosrijke omgeving;beschutte ligging;aan bosrand
Oppervlakte: 425 m²
Oppervlakte perceel: 50000 m²

Landgoed ‘t Heuvelink

Tussen Park de Hoge Veluwe en de Veluwezoom, op korte afstand van Arnhem Centrum wordt u aangeboden het prachtige historische landgoed ’t Heuvelink gelegen op circa 5 hectare natuurterrein. Een unieke kans om op een uur rijden van de Randstad te resideren en te kunnen genieten van rust en natuur. Met een romantisch landhuis dat ook nog eens grondig ‘onder handen is genomen’. Het landgoed staat gerangschikt onder de Natuurschoonwet hetgeen fiscale voordelen biedt zoals vrijstelling van overdrachtsbelasting en successierechten. Het landgoed dateert uit 1846 en de oude lanenstructuur bestaat uit inheemse boomsoorten zoals beuken en eiken.

Toen Drieklomp Makelaars enkele jaren geleden het zwaar verwaarloosde landgoed ’t Heuvelink verkochten aan de huidige eigenaren, vergde het veel verbeeldingsvermogen om te zien wat het landgoed voor potentie in zich had. De kopers, een echtpaar met twee dochters, woonachtig in Kenia op dat moment, zag de mogelijkheden. Het romantische, Rijksmonumentale hoofdhuis stond er vervallen bij en werd grondig gerestaureerd en met veel smaak opnieuw ingedeeld en ingericht. Maar niet alleen het huis, ook het prachtige landgoed met eeuwenoude bomen, vergezichten, de lanen en bosschages werden in ere hersteld. De bewoners lieten een ven graven dat een belangrijk element in het landschap is geworden.

Het gebied waarin het landgoed is gesitueerd, aan de rand van de Hoge Veluwe en Arnhem is enorm in beweging en in ontwikkeling; oude kazernegebouwen worden getransformeerd tot hippe wooneenheden en de voormalige kazerneterreinen biedt mensen de gelegenheid om onderscheidende huizen en/of ateliers te bouwen in een natuurlijke setting. Arnhem heeft een stedenbouwkundige visie ontwikkeld om de verbinding van de stad naar de Hoge Veluwe te maken en zo de natuur naar de stad te halen. Een prachtig initiatief met ruimte voor kunst, cultuur en natuur. (zie www.buitenplaatskoningsweg.nl)

Ook de eigenaren hadden idealen voor ogen om een verbinding met het naastgelegen natuurgebied te maken om gezamenlijk een prachtig landschap met een netwerk van wandelpaden en natuurontwikkeling te realiseren. Het hoofdhuis zou mogelijkheden kunnen bieden voor het exclusief verhuren aan families of vergaderen op hoog niveau met een stijlvolle B&B. Maar het huis is bovenal een heerlijk gezinshuis geworden met veel gebruiksmogelijkheden, een kantoor of atelier aan huis is eenvoudig te realiseren. In de grote vrijstaande garage kunnen verschillende auto’s worden geparkeerd.

Omdat de bewoners weer terug naar Afrika gaan, komt het landgoed, met ‘de verf nog maar net opgedroogd’, in de verkoop. Uw unieke kans om een historisch landgoed te bemachtigen. Gelegen op een terrein van circa 50.000 m² aan de rand van Arnhem en met uitvalswegen als de A50 en de A12 ‘om de hoek’. Zeldzamer kunnen we het niet maken voor u. Wist u dat Arnhem als één van de weinige steden in NL een Internationale school heeft. Of wat te denken van 3 exclusieve golfbanen in de nabije omgeving. Het Kröller-Müller Museum is praktisch uw buurman.

HISTORIE

In 1849 kocht de stadsarchitect van Arnhem, Hendrik Jan Heuvelink, een flink stuk heide nabij de Koningsweg en de Deelenseweg. Mogelijk stond hierop al een kleine boerderij, die er in 1846 was gebouwd. In 1871 werd Hendrik Jan Heuvelink jr. de nieuwe eigenaar. Hij liet het goed uitbreiden met een tweede huis en een schuur. Het landgoed, dat inmiddels als ’t Heuvelink bekend stond, bleef tot 1945 in handen van nazaten van de Heuvelinks. Eind 19e eeuw werd op het landgoed, nabij het hoofdhuis, een houten chalet gebouwd, dat bekend zou worden als het "jachthuis".

BOUWKENMERKEN

Bouwjaar: 1846. Restauratie in 2016/2017.
Bouwwijze: opgetrokken in steen, dakbedekking middels dakpannen.
Isolatie: gedeeltelijk vloer-/muur-/ dak- en glasisolatie.
Woonoppervlakte: 337 m² (woonhuis) / 88 m² (jachthuis)
Inhoud: 1545 m³ (woonhuis) / 480 m³ (jachthuis)
Perceeloppervlakte: circa 50.000 m²
Energielabel: niet aanwezig vanwege Rijksmonument

WOONHUIS (Koningsweg 27A Arnhem)

INDELING

Parterre
Entree, ruime ontvangsthal met toog en raampartij. Garderobe.
Doorloop naar het achterhuis met op de voormalige deel de living met de aansluiting voor een houtkachel en de betonnen gietvloer met vloerverwarming. Prachtig is het zicht op de open dakconstructie. Openslaande terrasdeuren zijn georiënteerd op de zichtlijn van het landgoed richting het ven. In de open ruimte is een kookeiland gerealiseerd met aansluitend een keuken met hardstenen aanrecht met inbouwapparatuur. Stoer zijn de originele eiken gebinten. Gang naar het voorhuis. Ruime slaapkamer met douche, badmeubel en toilet. Doorloop naar de ontvangsthal met een studeerkamer naast de voordeur. Provisiekelder.

Aan de rechterzijde van het huis een ruime zitkamer/bibliotheek met openslaande deuren. Drie ruime slaapkamers, allen met openslaande deuren. Een tweede, luxe badkamer voorzien van een vrijstaand ligbad, badmeubel met twee waskommen, douche en wandcloset.

1e Verdieping
Vanuit de ontvangsthal trap naar de 1e verdieping aan de oostzijde van het huis. 5e en 6e Slaapkamer met dakkapel. 3e luxe badkamer met douche, badmeubel en wandcloset. Berging/zolder met technische ruimte.

Vanuit het achterhuis is een trappenhuis naar de 1e verdieping aan de westzijde van het huis. Hier bevinden zich de 8e en 9e slaap-/studeerkamer met Velux dakramen.

JACHTHUIS (Koningsweg 27B Arnhem)

Opgetrokken in dubbelwandig hout en een dakbedekking door middel van dakpannen. Het huis is gebouwd in de zogenaamde ‘Chaletsstijl’ en staat geregistreerd als gemeentelijk monument.

Indeling
Entree, hal. Woonkamer met open keuken. Twee slaapkamers en een wasruimte, toilet en douche. Op de verdieping een zolder. Naast de woning enkele eenvoudige schuurtjes.

AANVULLEND

Het landgoed staat gerangschikt onder de Natuurschoonwet en delen zijn opengesteld voor publiek. De terreinen rondom de huizen zijn niet opengesteld en geheel privé. Dit biedt fiscale voordelen bijvoorbeeld bij het bepalen van successierechten, vrijstelling overdrachtsbelasting en een lage waardering WOZ-belasting.

Het hoofdhuis en het Jachthuis staan beide onder toezicht van Monumentenzorg. Onderhoud en restauratie van Rijksmonumenten is deels gesubsidieerd. Het markante zwart houten, in chaletstijl gebouwde, en eveneens monumentale Jachthuis staat nog op de nominatie voor restauratie.

VOORZIENINGEN

– Het geheel is aangesloten op gas, water, elektra en riolering.
– Verwarming en warmwatervoorziening door middel van CV-HR combiketels
– Het dak van de garage is voorzien van zonnepanelen.
– Aan de westzijde is een vrijstaande garage gebouwd met een afmeting van circa 11 x 5 meter.
– Het houten paviljoen is onderdeel geweest van een kunstexpositie en heeft een tijdelijk karakter.


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).