Loenen aan de Vecht

TYPE

Monument

KAMERS

n.b.

LOCATIE

Loenen aan de Vecht

Kerkstraat 6
Dit zeer charmante Rijks-monumentaal familiehuis (voormalig kosters – en onderwijzerswoning) bevindt zich midden in de oude dorpskern van het dorp Loenen aan de Vecht. Het monumentale pand is zeer kindvriendelijk gelegen aan het autovrije kerkplein. Uniek te noemen is dat het pand beschikt over een sfeervolle en besloten achtertuin met idyllisch zicht op de grote kerktoren. Tevens heeft u de beschikking over een berging/schuur en een afgesloten achterom via een unieke inpandige poort/gang.

Loenen aan de Vecht is centraal gelegen tussen Hilversum, Amsterdam en Utrecht. De gemeente Loenen behoort tot de provincie Utrecht en is een zeer karakteristiek dorp waar rivier de Vecht doorheen kronkelt. In dit dorp is een klein winkelcentrum, diverse goede (sterren)restaurants, scholen, een kinderdagverblijf, hockey-, voetbal-, en tennisvereniging en een prachtige 9-holes golfbaan.

Een stukje historie:
Dit woonhuis werd in 1672 herbouwd, na te zijn verwoest door de Fransen. Uit een keur van 1515 blijkt dat het toenmalige huis bewoond werd door de koster van de kerk. Deze werd ook verplicht het onderwijs te verzorgen voor de kinderen, die anders doelloos over straat zwierven. Het huidige aanzien van het woonhuis wordt bepaald door een verbouwing in het begin van de negentiende eeuw. Het huis werd toen gepleisterd en van empirevensters voorzien. Nadien is het huis meerdere malen aan nieuwe behoeften aangepast. In 1980 is het huis gerestaureerd en uitgebreid met een aanbouw. De laatste verbouwing vond recentelijk plaats.

Het woonhuis heeft een L-vormige plattegrond en bestaat uit twee haaks op elkaar bouwlagen. Tegen de achtergevel is een moderne aanbouw aangezet. Deze is opgetrokken in halfsteens metselverband en heeft een kelder. Het dak van het hoofdgebouw is samengesteld uit twee schilddaken van verschillende grootte, die met de nok evenwijdig aan de weg staan en aan de rechterzijde tegen de hoge zijgevel van Kerkstraat 5 zijn aangebouwd. (Bron: Loenen, geschiedenis en architectuur.)

Indeling:
Een statige entree door de fraai bewerkte paneeldeur met aan weerzijde een classicistische hout gestoken omlijstingen en een sfeervol bovenlicht. U benaderd de woning via een brede hal voorzien van marmeren vloertegels en lambriseringen, leuk detail is dat er de oude tegeltjes nog steeds aanwezig zijn. Aan uw linkerhand treft u de zitkamer welke is voorzien van een mooie eiken houten vloer, hoog balkenplafond, handgemaakte boekenkast en openhaard. Deze elementen geven de ruimte een stijlvolle en warme sfeer.

Aan de rechterzijde van de hal bevindt zich een werk/studeerkamer voorzien van maatwerk kasten en leuk zicht op het kerkplein.

In het midden van het huis treft u het centrale trappenhuis. Een onder straatniveau gelegen kelder(tje) (klein soutterain) herbergt ook het toilet en een zeer oude kelder c.q. opslag.

Doorgang naar de ruime woonkamer. De woonkamer beschikt over een mooi balkenplafond, eiken houten vloerdelen, en twee grote openslaande deuren naar de besloten achtertuin.

Doorgang naar ruime woon-eetkeuken. Deze zeer lichte en gezellige living is deels gerealiseerd in een aangebouwde serre met een ruime keuken in de origineel bestaande uitbouw. Daarachter gelegen is de bijkeuken gesitueerd. De bijkeuken beschikt over een wastafel en aansluitingen voor o.a een wasmachine/droger. (tevens ideaal geschikt om later een badkamer te realiseren)

Verdieping:
Via het trappenhuis bereikt u de opkamer welke zich boven de kelder bevindt. Dit is een van de 4 slaapkamers welke nu in gebruik is als speelkamer/studeerkamer.

De verdieping heeft 3 slaapkamers, waarvan 2 ruime aan het kerkplein. Beide slaapkamers hebben een speelse vide bereikbaar via een steektrap. 1 slaapkamer heeft een dakkapel. Beide zijn voorzien van inbouwkasten. Via de overloop bereikt u tevens de badkamer welke is voorzien van een ligbad, douche, toilet en een wastafel. Op de gehele verdieping zijn de authentieke balklagen te zien. Ook in de overloop is er kastruimte aanwezig. Aan de achterzijde is de “master” bedroom voorzien van inbouwkasten en leuk zicht op de achtertuin.

Berging:
De Symmetrie van de voorgevel wordt doorbroken door een grote deur in de rechterzijde van de voorgevel. Deze poort geeft u toegang tot een zeer ruime berg/stalling voor bijvoorbeeld uw fietsen maar deze dient tevens als doorgang naar de achtertuin.

Tuin:
Een unieke binnentuin midden in het dorp. Uitermate sfeervol met het zicht op de Protestantse kerk. Diverse mogelijkheden om een lekkere plek te vinden of een zonnig terras te realiseren. Grenzend aan de bijkeuken bevindt zich nog een ruime schuur/hobbyruimte.

Vraagprijs € 899.000,- k.k.
Aanvaarding in Overleg.
Dit pand is in collegiale verkoop met Gerwig Makelaardij

Adres: Kerkstraat 6 3632EL LOENEN AAN DE VECHT
Vraagprijs: € 899.000 kk
Bouwvorm: bestaande bouw
Ligging: Aan het autovrije kerkplein in de dorpskern van Loenen
Oppervlakte: 176 m2
Oppervlakte perceel: 213 m2


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).