Zaltbommel

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Zaltbommel

Op toplocatie, dicht bij de voorzieningen én de natuur, staat deze imposante stadswoning met een zee aan ruimte en een uitzonderlijk grote tuin met achterom. Zelden komt er een pand van deze allure met een dergelijke tuin te koop.

Centrale gang, woonkamer, tv-kamer, tuinkamer met serre, tuingerichte woonkeuken, werkkamer, bijkeuken en inpandige berging op de begane grond.
Drie slaapkamers, riante atelierruimte en complete badkamer op de eerste verdieping van het hoofdhuis en een slaapkamer met bovengelegen zolder op de verdieping van het achterhuis.
Twee grote zolders op de 2e verdieping van het voorhuis.

Rijksmonument

Bruto-inhoud woning: 2.431 m³
Bruto vloeroppervlak: 541 m2
(waarvan 372 m² op de eerste twee woonlagen)
Perceeloppervlak: 1.252 m²
Bouwperiode: vroeg 16e eeuws

Indeling begane grond:
Achter de terug liggend geplaatste voordeur met gietijzeren deurrooster bevindt zich de centrale gang. De gang, waar de originele marmeren vloer nog aanwezig is, loopt in een L en eindigt met een glasdeur naar de tuin. Aan rechterzijde van de gang is een zonnige kamer die thans in gebruik is als muziekkamer. Aan de zonzijde zijn dubbele tuindeuren met groot bovenlicht en schuivende binnenluiken. Aan de voorzijde zijn twee hoge vensters met unieke glas in lood bovenlichten met geëtste afbeeldingen, binnenluiken, een hoog stucplafond en een massief houten parketvloer. Aan de andere kant van de gang is een kamer die uitziet op de Gasthuiskapel en de -toren. Naast de hoge ramen met glas in lood bovenlichten, binnenluiken en parketvloer, beschikt deze kamer over een houtgestookte haard. Aan de achterzijde van het pand liggen een werkkamer, de tuinkamer met serre en de woonkeuken. De tuinkamer wordt dagelijks gebruikt als woonkamer. Deze sfeervolle kamer beschikt over een zonnige serre, een natuurstenen schouw met houthaard, een hoog stucplafond en een massief houten parketvloer. In de serre heb je een onevenaarbare tuinbeleving, terwijl je midden in de stad woont. De naastgelegen kamer ligt in de luwte en wordt gebruikt als werkkamer. Er zijn twee vaste kasten met roededeuren en twee 6-ruits schuifvensters. De kamer leent zich ook uitstekend als tv- of speelkamer.
De op het oosten en zuiden gelegen tuingerichte woonkeuken bevindt zich in het gedeelte met de kleine roederamen. Dat was één van de drie huizen die eind 19e eeuw zijn samengevoegd. De woonkeuken is ingericht met een houten keukenmeubel met paneeldeurtjes, natuurstenen werkblad en inbouwapparatuur. In de woonkeuken is een trap naar de bovengelegen voormalige dienstbodekamer. Op de begane grond bevinden zich voorts nog een bijkeuken, een grote inpandige berging en een toiletruimte.

Indeling eerste verdieping:
Via een brede luie trap is de overloop bereikbaar. Hier bevinden zich drie slaapkamers, een atelierruimte van ruim 30m2 en een badkamer. De grootste slaapkamer ligt op het zuiden en westen en beschikt over een balkon.
De slaapkamers zijn allen voorzien van houten vloerdelen, hoge stucplafonds en hoge vensters met bovenlichten. De aan de grootse slaapkamer en de overloop grenzende badkamer is zonder meer riant te noemen. Er is een douchecabine, een ligbad en een wastafel. De atelierruimte ligt aan de achterzijde van de woning en biedt zicht op de prachtige tuin. Deze kamer is (desgewenst) te splitsen maar zou ok prima kunnen worden verbouwd tot slaapkamer annex badkamer.

Indeling tweede verdieping:
Deze verdieping beslaat twee zolders. De zolder waar de trap bovenkomt is de oudste van de twee. Deze kap dateert vermoedelijk uit 1522; hetgeen uit onderzoek bij de restauratie van de kap in 1995 is gebleken. De tweede zolder is via een doorgang te bereiken en dateert vermoedelijk uit het einde van de 19e eeuw. Beide zolders liggen onder een beschoten en met oud Hollandse pannen gedekte kap. Vanaf de zolders is zicht op de rivier, de Martinus Nijhoffbrug en de daken van Zaltbommel. De zolder bieden desgewenst alle ruimte voor meerdere (slaap)kamers. Boven de dienstbodekamer die boven de keuken ligt, bevindt zich nog een grote vliering.

Bijzonderheden:
Deze met zorg onderhouden woning staat in de luwte van het energieke hart van het pittoreske Zaltbommel met vele winkels en horecagelegenheden, terwijl het schitterende buitengebied op loopafstand is gelegen. Het buitengebied, met onder andere de uiterwaarden van de Waal, nodigen uit voor een lange wandeling of struintocht. Natuurreservaat ‘De Hurnse Kil’ ligt op fietsafstand.
Voor forensen is Zaltbommel een uitstekende uitvalsbasis. Zaltbommel ligt strategisch nabij de A2 en A15 en beschikt over een NS station dat op loopafstand van deze stadswoning ligt. Zaltbommel kent daarnaast een behoorlijk voorzieningenniveau en een divers aanbod van scholen en sportclubs.
Terwijl vele stadspanden hoog zijn en daardoor een relatief verticaal grondplan hebben, kenmerkt deze woning zich door een prachtige layout met een groot horizontaal grondplan met hoge en lichte vertrekken.
Het pand bestond in het verleden uit drie woningen die -naar alle waarschijnlijkheid eind 19e eeuw- zijn samengevoegd tot het huidige harmonieuze geheel. Vanuit nagenoeg alle vertrekken is de tuin bereikbaar.
De tuin is voor een stadstuin werkelijk magnifiek! Je woont weliswaar in de stad, maar bent volledig één met de seizoenen. In het vroege voorjaar is het gazon een tapijt van krokussen, in de zomer is het een zonovergoten groene oase en in de winter is er prachtig zicht op de authentieke daken van de omliggende historische panden. Blikvanger is de imposante Plataan die vermoedelijk zo’n 30 meter hoog is. De tuin is ingericht met gazon, borders met rozen, vele heesters en volwassen bomen. Tegen de zuidgevel groeit een weelderige Blauwe Regen. In de tuinmuur aan de Kerkstraat is een poort voor een achterom.
Het geheel verkeert bouwkundig in goede staat en wordt tweejaarlijks uitvoerig geïnspecteerd door de Monumentenwacht Gelderland. Het rapport hiervan is op verzoek in te zien.
Het betreft een uniek en sfeervol object zoals je maar zelden tegenkomt, ideaal voor diegene die op een toplocatie wonen en werken wil combineren danwel gewoon een riant familiehuis zoekt.

Adres: Kerkstraat 5
Vraagprijs: 1.248.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1522
Ligging: in centrum
Oppervlakte: 528 m²
Oppervlakte perceel: 1252 m²

Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).