Lathum

TYPE

Monument

KAMERS

n.b

LOCATIE

Lathum

Historie, het romantische buitenleven en de rust van de uitgestrekte natuur aan de rand van het dorpje Lathum beschrijven deze heerlijke stek met deze eeuwenoude WOONBOERDERIJ met bijgebouwen. Het is zelden dat een dergelijk idyllisch plekje beschikbaar komt. De huidige eigenaren hebben er ruim 30 jaar van mogen genieten en staan nu op het punt om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Als u door de Kerkstraat rijdt moet u goed zoeken om de oprijlaan van het besloten domein te vinden. De boerderij die dateert uit de 17e eeuw is gesitueerd op een terrein van circa 3.100 m² met zeer indrukwekkende en bijna even oude bomen. De tamme noten- en kastanjebomen en sequoia’s markeren het terrein en bieden beschutting. Her en der opent de begroeiing zich en heeft u prachtig uitzicht over de landerijen richting de dijk. De boerderij is door de jaren heen gemoderniseerd en aangepast aan de wensen van de bewoners. Echter, afhankelijk van uw wensen, kan het geheel een meer eigentijds karakter krijgen. Het behoud van historische elementen heeft gelukkig prioriteit gekregen. In de boerderij zijn 3 paardenboxen gerealiseerd en de veldschuur met een afmeting van ruim 90 m² biedt ruimte voor 3 garages en 2x een carport. Het oude bakhuisje is handig voor het tuingereedschap. Voor de paardenliefhebber is het goed om te weten dat er een eerste recht van koop is op het aangrenzende weiland.

BOUWKENMERKEN

Bouwjaar: de boerderij dateert uit de 17e eeuw.
Bouwaard: steensmuren die aan de binnenzijde met een klampmuur en isolatie zijn afgewerkt (1978). Dakbedekking deels middels riet (bj. 2005) en deels middels dakpannen.
Isolatie: spouwisolatie en gedeeltelijk dubbele beglazing. Plafonds zijn deels voorzien van isolatie.
Inhoud: 1.626 m³.

INDELING

Parterre
Entree, hal met oude estrikken plavuizenvloer. Woonkeuken met hardstenen vloer, granitoaanrecht en aangrenzende bijkeuken met zijentree en aansluitingen wasapparatuur. Vanuit de hal toegang tot de living die op de voormalige deel is gerealiseerd. Indrukwekkend is de hoogte van de opengehouden kapconstructie. De zijgevel is voorzien van meerdere raampartijen en een schuifdeur die toegang biedt tot een veranda onder de kap. De oude deeldeuren zijn vervangen door grote raampartijen. In een zitkuil is een grote haardpartij gemaakt om gezellig met meerdere mensen om heen te kunnen zitten. Een grote, maar leefbare ruimte met meerdere zitgedeelten.

In het voorhuis is boven de oude gewelfde kelder de opkamer in gebruik als studeerkamer. Ouderslaapkamer met oude bedsteden in gebruik als kastruimte. Aangrenzend een moderne badkamer in lichte kleurstelling, voorzien van douchecabine en badmeubel met wastafel. Aan de living grenzen het toilet, een grote inloopkast, de toegang tot de kelder en de toegang tot de inpandige paardenstallen met berging en toegang tot een hooizolder.

Vaste trap naar de verdieping in het voorhuis.

1e Verdieping
Via de oude hilten is een overloop gerealiseerd. De huidige eigenaar heeft 2 of 3 slaapkamers of een badkamer reeds in voorbereiding aangelegd. Het is een kwestie van afwerken om deze kamers in gebruik te kunnen nemen.

BIJGEBOUWEN

– Stenen bakhuisje met dakpannen aan de voorzijde van de woonboerderij.
– Veldschuur. Opgetrokken in steen en hout en voorzien van eternieten golfplaten. Voorzien van
3 garageboxen en 2 carports.

VOORZIENINGEN

Aangesloten op gas, water, elektra en riolering. Verwarming en warmwatervoorziening door middel van een CV-HR combiketel.

AANVULLEND

Het geheel staat geregistreerd als beschermd dorpsgezicht.

Rondom de boerderij een passend en stijlvol boerenerf met oude klinkertjes, gazonpartijen, hagen en oude bomen.

Aangrenzend ligt een perceel weiland van enkele hectaren met, bij verkoop door de huidige eigenaar, een 1e recht van koop voor minimaal 2.000 m² of meer.

Adres: Kerkstraat 18
Vraagprijs: 669.000 k.k.
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: -1906
Ligging: buiten bebouwde kom
Oppervlakte: 207 m²
Oppervlakte perceel: 3170 m²


Alle monumenten

Op de kaart gezet

NMo op social media

Blijf op de hoogte

Alle evenementen

in één agenda

ALLES OVER NATIONALE MONUMENTEN

Het Nationaal Monumenten Portaal is een initiatief van de Nationale Monumentenorganisatie. Het uitgangspunt van de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) is om monumenten efficiënt te behouden en beheren. Dat doen wij door de kennis en expertise in het Nederlandse monumentenveld samen te brengen en landelijk monumenten te verwerven. Ook voor u hebben wij een breed aanbod: of u er nu op uit gaat, wilt kopen of informatie zoekt over uw monument, het komt hier allemaal samen. Meer weten over ons?

Lees verder >

DOELSTELLINGEN NMo

  • Versterken van samenwerking tussen monumentenbeherende organisaties
  • Bevorderen en uitwisselen van kennis en deskundigheid omtrent monumentenzorg
  • Versterken van binding tussen de monumentensector en het publiek
  • Bijeenbrengen van vraag en aanbod
  • Het opvangen van monumenten die door andere partijen afgestoten worden

Lees verder >

Doneer

Help ons met het bewaren van onze prachtige monumenten in heel Nederland! Met uw hulp kunnen wij dit realiseren.
De NMo is aangewezen als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).